Bļodniece: Latvijas palīdzība Ukrainai ir nozīmīgs atbalsts ceļā uz uzvaru

Nozares politika
Sargs.lv
Ukraina
Foto: Aizsardzības ministra birojs

Šonedēļ uzturoties vizītē Ukrainā, Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece nodeva Latvijas uzņēmēju un aizsardzības nozares sarūpēto humāno palīdzību Latvijas goda konsulam Doņeckas apgabala Slovjanskas pilsētā Aleksandram Povenko un Harkivas apgabala administrācijai nogādāšanai Ukrainas bruņoto spēku karavīriem un civiliedzīvotājiem Austrumukrainā.

 “Latvijas sarūpētās medicīnas preces, pārtika, apģērbs un cits ikdienā nepieciešamais ir ļoti vajadzīgs un tiek novērtēts Ukrainas karstajos punktos, kur pašlaik notiek intensīvas cīņas un iedzīvotāji cieš no karadarbības sekām. Šobrīd ir lūzuma brīdis, kad mums jāpāriet no īslaicīgas palīdzības uz ilgtermiņa atbalstu, lai mērķtiecīgi palīdzētu gan Ukrainas aizstāvjiem, gan arī civiliedzīvotājiem, kuri kara dēļ pārvietoti valsts ietvaros. Ir svarīgi apzināties, ka mūsu palīdzība Ukrainai ir nozīmīgs  atbalsts ceļā uz uzvaru,” uzsver B. Bļodniece.

“Vēlos pateikties ikvienam, kurš ziedoja šīs humānās palīdzības kravas sagatavošanai – viss tajā iekļautais ir nogādāts Austrumukrainā. Sarūpējot praktisku palīdzību, mēs varam sniegt tūlītēju atbalstu Ukrainas bruņoto spēku karavīriem un iedzīvotājiem. Milzīgā rinda kravas nodošanas vietā no jauna apliecina šādu sūtījumu nozīmību,” pauž vecākais eksperts starptautiskās militāri reliģiskās sadarbības jautājumos Elmārs Pļaviņš.

Image
Foto: Aizsardzības ministra birojs

Vizītes ietvaros Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre arī tikās ar Ukrainas aizsardzības ministra vietnieci Hannu Maļaru (Hanna Maliar), lai pārrunātu  pašreizējo drošības situāciju valstī un Ukrainai nepieciešamo atbalstu savas teritorijas atbrīvošanai. Sarunas laikā B. Bļodniece apliecināja Latvijas gatavību turpināt sniegt  praktisku un politisku atbalstu Ukrainai, kas pašlaik cīnās par visas Eiropas drošības interesēm.

Uzturoties Ukrainā, Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre tikās arī ar pašvaldību, aizsardzības nozares un veselības aprūpes jomas pārstāvjiem, par ko detalizētāka informācija sekos.

Jau ziņots, ka Latvijas uzņēmēju un aizsardzības nozares sarūpētā humānā palīdzība ietvēra medicīnas preces, taktisko apģērbu karavīriem, elektrības ģeneratorus un pārtiku ar ilgstošu uzglabāšanas termiņu.

Humāno palīdzību ziedoja tādi Latvijas uzņēmumi kā  maizes ceptuve “Ķelmēni”, gaļas pārstrādes cehs “Smārde”, pārtikas ražotājs “Dobeles dzirnavnieks”, uzņēmums “Gemoss” un veselības aprūpes iestāde “Veselības centrs 4”. Sūtījums ietvēra arī uzņēmuma “Augļu serviss” un gaļas pārstrādes uzņēmuma “Matadors” produkciju.

Daļa Ukrainas bruņoto spēku karavīriem un civiliedzīvotājiem nepieciešamo lietu tika iegādātas arī par Latvijas iedzīvotāju ziedotajiem līdzekļiem, kuru vākšanu organizēja kustība “Uzņēmēji mieram”.

Tāpat sūtījumā tika iekļautas Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un graudu tirdzniecības platformas “AgroPlatforma” izveidotajā labdarības interneta veikalā www.latvijapalidz.lv iedzīvotāju iegādātās Latvijas pārtikas ražotāju preces. Šajā interneta veikalā Latvijas pārtikas ražotāji pārdod preces par ziedojuma cenām – par pašizmaksu vai zem tās. Nopirktās preces nesaņem pircēji, bet tās tiek nogādātas Ukrainā.

Šonedēļ Austrumukrainu sasniedza vairākas kravas automašīnas ar Latvijas uzņēmumu un iedzīvotāju sarūpēto palīdzību. Vienā kravas automašīnā ietilpstošās humānās palīdzības vērtība bija aptuveni 80 000 eiro un svars – apmēram 20 tonnas.

Latvija turpinās organizēt humānās palīdzības nogādāšanu Ukrainā,  lai kara apstākļos nonākušie Ukrainas iedzīvotāji un bruņoto spēku karavīri saņemtu nepieciešamo praktisko atbalstu.

Humānās palīdzības sūtījumi Ukrainā tiek nogādāti sadarbībā ar Aizsardzības un Ārlietu ministrijām.

Dalies ar šo ziņu