Salīdzinoši lētie un vienkāršie “Bayraktar” bezpiloti droni ir efektīvi cīņā pret Krievijas armiju

Konfliktu zonas
Sargs.lv/NBC News
Turcijā ražotais drons “Bayraktar” militārās parādes laikā Kijivā Reuters/Scanpix
Foto: Turcijā ražotais drons “Bayraktar” militārās parādes laikā Kijivā Reuters/Scanpix

ASV aizsardzības amatpersona pirmdien paziņoja, ka Ukraina ir "brīnišķīgi" izmantojusi Turcijas bezpilota lidaparātus “Bayraktar TB2”, kas var lidot virs tankiem un artilērijas un iznīcināt tos ar iznīcinoši precīzu raķešu uguni. Amatpersona sacīja, ka ASV strādā, lai palīdzētu nodrošināt bezpilota lidaparātu lidojumus.

Ukrainas aizsardzības ministrs ir ziņojis, ka šomēnes Ukraina saņēma jaunu bezpilota lidaparātu sūtījumu. Nav skaidrs, vai ASV ir pielikušas pūles, lai atvieglotu Turcijas dronu vai citu līdzīgu sistēmu piegādi Ukrainai papildus tās piegādātajām “Javelin” prettanku un “Stinger” pretgaisa raķetēm.

Pirms kara sākuma militārie eksperti prognozēja, ka Krievijas spēkiem nebūs lielu problēmu tikt galā ar Ukrainas bruņotajiem spēkiem. “Bayraktar”, kuru cena mērāma viencipara skaitļa miljonos, ir daudz lētāki par tādiem bezpilota lidaparātiem kā ASV “Reaper”, taču tie ir arī daudz lēnāki un mazāki.

Tomēr, kā jau tas bieži ir noticis šajā karā, eksperti nepareizi novērtēja Ukrainas armijas spējas.

"Ir diezgan pārsteidzoši redzēt visus šos videoierakstus, kuros redzams, kā “Bayraktar” acīmredzami notriec Krievijas zeme-gaiss raķešu baterijas, kas ir tieši tāda sistēma, kas ir aprīkota, lai tos notriektu," teica Londonā bāzētais dronu eksperts Deivids Hamblings.

D. Hamblings sacīja, ka tas ir mulsinoši, jo dronus būtu viegli notriekt no debesīm vai atslēgt ar elektronisku traucēšanu.

"Pēc veiktspējas tas ir burtiski Pirmā pasaules kara lidaparāts," viņš teica. "Tam ir 110 zirgspēku dzinējs. Tas nav slēpts. Tas nav virsskaņas lidojums. Tas ir kā māla balodis - patiešām viegls mērķis."

Krieviem vajadzētu spēt notriekt dronus ar iznīcinātājiem, sacīja D. Hamblings. Taču Krievija nav veikusi regulāras kaujas gaisa patruļas. Būtiskākais ir tas, ka Turcijas bezpilota lidaparāti turpina filmēt videoierakstus, kur skaidri redzams to efekts. Ukraiņi tos ir pat slavējuši dziesmās. Nav skaidrs, cik daudzi no tiem ir notriekti, bet vismaz daži joprojām ir efektīvi, apgalvo ASV amatpersonas.

Šī nav pirmā reize, kad bezpilota droni tiek izmantoti kaujās. Azerbaidžāna 2020. gadā izmantoja mazus Turcijā ražotus bezpilota lidaparātus ar iznīcinošu efektu pret Armēnijas armiju, tādējādi izšķiroši izbeidzot gadiem ilgušo strupceļu strīdus anklāva jautājumā. Turcijas bezpilota lidaparāti arī būtiski ietekmēja cīņas pret Krievijā ražotu militāro tehniku Lībijā un Sīrijā.

Dronus ražo uzņēmums “Baykar Technology”, kura galvenais tehnoloģiju direktors Selcuks Bayraktars ir Turcijas prezidenta Redžepa Tajjipa Erdogana znots.

Daudzi eksperti ir apgalvojuši, ka Ukrainas spēkiem vēl noderīgāka būtu cita veida bezpilota ieroču sistēma, proti, tā sauktais kamikadzes drons - ar sprāgstvielām pildīts transportlīdzeklis, kas būtībā ir gudra vadāma raķete, kas palaista vairāku kilometru attālumā no mērķa. Divi Izraēlas uzņēmumi ražo šādu dronu versijas – “Harop” un “Hero”. ASV bruņotie spēki izmanto sistēmu “Switchblade”, kuras lielākā versija var iznīcināt tankus. Šo ieroci nav atļauts eksportēt, izņemot uz Apvienoto Karalisti.

Turcijai, kas ir centusies uzturēt draudzīgas attiecības gan ar Krieviju, gan ar Rietumiem, ASV 2020. gada decembrī piemēroja sankcijas par Krievijas pretraķešu aizsardzības sistēmu “S-400” iegādi.

Dalies ar šo ziņu