Sargs.lv skaidro: kā iestāties Ukrainas Bruņoto spēku Ārzemnieku leģionā?

Konfliktu zonas
Sargs.lv
Ukrainas karavīi gatavojas karo pret Krievijas iebrucējiem
Foto: MaksLevin/Ukrainas vēstniecība Latvijā

Kopš šā gada 1. marta arī Latvijas iedzīvotājiem ir likumīgas tiesības brīvprātīgi pievienoties Ukrainas Bruņoto spēku Ārzemnieku leģionam, lai piedalītos Ukrainas tautas neatkarības karā pret Krievijas iebrucējiem. Kā to darīt pareizi, to sadarbībā ar Ukrainas vēstniecību Latvijā skaidroja portāls “Sargs.lv”.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka saskaņā ar nesenajām izmaiņām likumdošanā, Latvijas valsts piederīgajiem dotas brīvprātīgas tiesības stāties Ukrainas Bruņoto spēku Ārzemnieku leģionā.

Tiesa, pirms šāda soļa speršanas visiem brīvprātīgajiem obligāti jāreģistrējas Nacionālo bruņoto spēku Mobilizācijas pārvaldē, rakstot fiziski vai elektroniski parakstītu vēstuli uz adresi  Krustabaznīcas iela 9, Rīga, LV-1006, vai arī iesūtot informāciju uz elektroniskā pasta adresei rpus@mil.lv. Vēstulēs jānorāda vārds, uzvārds, personas kods, dienesta veids un dienesta valsts.

Image
Ukrainas karavīri karā pret Krievijas iebrucējiem
Foto: Ukrainas karavīri karā pret Krievijas iebrucējiem/MaksLevin/Ukrainas vēstniecība Latvijā

Aizsardzības ministrija informē, ka karot pret Krievijas agresiju Ukrainā nekādā gadījumā nedrīkst Nacionālo bruņoto spēku profesionālā dienesta karavīri un zemessargi, kuriem ir spēkā līgums par dienestu Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Tāpat Aizsardzības ministrija atgādina, ka gadījumā, ja Latvijas valsts piederīgais iestājas dienestā Ukrainas bruņoto spēku Ārzemnieku leģionā, Latvijas valsts par viņu vairs nevar nest nekādu atbildību. Tā vietā par šo cilvēku pilnu atbildību uzņemas Ukraina.

Ukrainas vēstniecībā Latvijā portālam “Sargs.lv” paskaidroja, ka dienestu Ukrainas Bruņoto spēku Ārzemnieku leģionā regulēs Ukrainas likums “Par karaklausību un kara dienestu”.

Kā pieteikties dienestam?

Lai uzzinātu par iespējām pievienoties Ukrainas Bruņoto spēku Ārzemnieku leģionam, interesentiem jāvēršas Ukrainas vēstniecībā Latvijā, vai zvanot pa tālruni vienības veidošanas koordinatoriem -  Andrejam Kihtanam +380633407991; Jeļenai Sokolovai +380675631912 un Anastasijai +380637324931.

Image
Ukrainas karavīri karā pret Krievijas iebrucējiem
Foto: Ukrainas karavīri karā pret Krievijas iebrucējiem/MaksLevin/Ukrainas vēstniecība Latvijā

Informācija par dienestu Ārzemnieku leģionā atrodama arī Ukrainas Aizsardzības ministrijas mājaslapā, kā arī īpaši šim mērķim veidotā mājas lapā - https://ukrforeignlegion.com/ 

Ukrainas valdība noteikusi, ka cilvēkiem, kuri vēlēsies dienēt Ukrainas Bruņoto spēku Ārzemnieku leģionā, ierodoties Ukrainā nav vajadzīga vīza. Vienlaikus, par nokļūšanu līdz Ukrainai, kas šajā gadījumā ir Polijas - Ukrainas robežai, brīvprātīgajiem jārūpējas pašiem.

Saskaņā ar Ukrainas likumu “Par karaklausību un kara dienestu”, Ārzemnieku leģionā var uzņemt iepriekš krimināli nesodītus ārvalstu pilsoņus vai personas bez pilsonības vecumā no 18 līdz 60 gadiem.

Ierodoties Ukrainā, ar katru brīvprātīgo Ukrainas bruņoto spēku pārstāvji veiks individuālas pārrunas, izdibinot motivāciju, kādēļ katrs cilvēks, būdams ārzemnieks, izvēlējies karot un aizstāvēt Ukrainas neatkarību. Tāpat paredzēts iespēju robežās veikt personas identitātes pārbaudi.

Image
Ukrainas karavīri karā pret Krievijas iebrucējiem
Foto: Ukrainas karavīri karā pret Krievijas iebrucējiem/MaksLevin/Ukrainas vēstniecība Latvijā

Kas pienāksies leģionāriem?

Saskaņā ar Ukrainas likumu “Par karaklausību un kara dienestu”, katram leģionāram tiks izsniegts dienesta ierocis, forma, aizsarglīdzekļi, uzkabe un cits nepieciešamais inventārs.

Tāpat Ukrainas valsts dienestā pieņemtos ārvalstniekus nodrošinās ar dzīves vietu, kas kara laikā būs vai nu kazarmas, vai telts lauka apvidū, barošanu, kā arī pilnu medicīnisko aprūpi.

Par dienestu ik mēnesi leģionārs saņems karavīra algu - aptuveni 1700 ASV dolāru apmērā.

Saskaņā ar likumu, papildus ikvienam leģionāram pienākas tiesības uz atvaļinājumu, tiesības uz atvieglojumiem un atlaidēm par braucienu Ukrainas sabiedriskajā transportā, kā arī bezmaksas dzīves vieta un papildus ikgadējā piemaksa, jeb tautā sauktā 13 alga.

Image
krainas karavīri karā pret Krievijas iebrucējiem
Foto: Ukrainas karavīri karā pret Krievijas iebrucējiem/MaksLevin/Ukrainas vēstniecība Latvijā

Gadījumā, ja leģionārs kaujā gūs smagus ievainojumus, pēc kuriem viņš kļūs par invalīdu, viņam paredzēta kara invalīda pensija un kompensācija. Savukārt ejot bojā – leģionāra ģimenei pienāksies kompensācija un pensija.

Kādus cilvēkus gaida Ukrainas Ārzemnieku leģionā?

Ukrainas vēstniecībā Latvijā norāda, ka Ukrainas iedzīvotāji ir pateicīgi par ikvienu ārvalstnieku, kurš gatavs nākt talkā ukraiņiem ar ieročiem aizstāvēt valsti pret Krievijas iebrukumu. Taču īpaši Ārzemju leģionā tiek gaidīti cilvēki, kuri apguvuši militāro apmācību, kā arī iepriekš guvuši kaujas pieredzi.

Vēstniecībā norāda – šobrīd liela daļa interesentu un brīvprātīgo dienestam Ārzemnieku leģionā ir cilvēki bez jebkādas militāras sagatavotības. Lai arī šiem cilvēkiem Ukrainas bruņoto spēku vadība plāno tiem nodrošināt apmācību, kara apstākļu dēļ tā nav uzskatāma par pilnvērtīgu, jo būtībā ilgs divas līdz trīs dienas, pamatā mācot pareizu apiešanos ar ieroci.

Tālab primāri Ārzemnieku leģionā vajadzīgi cilvēki, kuri jau iepriekš bijuši sagatavoti kā strēlnieki, ložmetējnieki, spridzināšanas darbu speciālisti vai sakarnieki.

Brīdinājums

Latvijas Aizsardzības ministrija ar izpratni attiecas pret ikviena Latvijas valsts piederīgā vēlmi dot savu ieguldījumu cīņā par Ukrainas brīvību, tomēr atgādina, ka gadījumā, ja attiecīgais Latvijas Republikas pilsonis uzsāks dienestu Ukrainas bruņotajos spēkos, tā vairs neuzņemsies nekādu atbildību par viņu.

Vienlaikus Latvijas Aizsardzības ministrija atgādina, ka līdz ar Ukrainu apdraudējumus Krievijas agresori var radīt arī Latvijai, tādēļ primāri Latvijas pilsoņus aicina stāties Nacionālo bruņoto spēku profesionālajā dienestā, Zemessardzē vai apgūt Brīvprātīgo rezervistu apmācības kursu. Savukārt dienestā jau esošie karavīri un zemessargi ir tie, kuri var nodrošināt augstvērtīgu jaunpienākušo apmācību un integrēšanos savās vienībās!

Dalies ar šo ziņu