Kremļa noziegumu slavinošais video visticamāk gatavots Krievijā

Sabiedrība
Sargs.lv
Prokrieviskie aktīvisti ar Ukrainas pašpasludināto republiku karogu Otrā pasaules kara upuru
Foto: Prokrieviskie aktīvisti ar Ukrainas pašpasludināto republiku karogu Uzvaras parkā 9. maijā/Foto: Zilgma Kukle/LETA

Pagaidām līdz galam nenoskaidroti noziedzīgā Krievijas diktatora Vladimira Putina atbalstītāji Latvijā sociālajos tīkos izplatījuši dezinformācijas video, kurā apgalvo, ka Krievijas agresija Ukrainā notiek “veiksmīgi”, bet Latvijā tiekot atjaunots “Latviešu leģions”, kurā dienošie “nacisti” gatavi doties uz Ukrainu “nogalināt pēc iespējas vairāk krievu”, liecina “Sargs.lv” rīcībā esošā informācija. Spriežot pēc visa, šis video visticamāk gatavots ārpus Latvijas – Krievijā vai Baltkrievijā.

Šobrīd video aktīvi klejo Latvijā pieejamajā Krievijas uzņēmēju izstrādātajā, Krievijas Federālā drošības dienesta un galvenās Kremļa cenzūras iestādes “Roskomnadzor” kontrolētajā ziņapmaiņas lietotnē “Telegram”.

Videomateriālā, kura aizkadra audio ierakstīts krievu valodā, tiek apgalvots, ka Krievijas armija “veiksmīgi turpina īpašo militāro operāciju Ukrainā”. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, “drudžaini meklējot visas iespējas saglabāt varu”, tāpēc Ukraina veido ārzemju leģionu. “Eiropas neonacisti ir gatavi braukt un karot pret krieviem,” teikts dezinformācijas video.

Kā pirmais, kas pievienojies šim leģionam tiek minēts bijušais zemessargs Gundars Kalve, kuru melīgās propagandas video autori raksturo kā “labēji radikālās Nacionālās apvienības biedru”, kurš “esot pazīstams ar savu rusofobiju” un pērn “apgānījis pieminekli padomu karavīriem Jēkabpilī, bet tagad ir gatavs nogalināt krievus Ukrainā.”

Image
9.maijs
9. maijs Uzvaras parkā./Foto: Evija Trifanova/LETA

Kremļa politikas atbalstītāju videoierakstā teikts, ka “Latvijas masu mediji“ priecājoties un runājot par Latviešu brīvprātīgā leģiona atjaunošanu”.

Tālāk melus saturošajā videomateriālā seko tradicionālais Kremļa naratīvu kopums – Latviešu leģions Otrā pasaules kara laikā bija nacistiskās Vācijas veidota “brīvprātīgā militārā vienība, kas darbojās SS” paspārnē. Jau kārtējo reizi tiek melots, ka tieši šīs vienības karavīri esot piedalījušies dažādās soda ekspedīcijās Krievijā un Baltkrievijā, dedzinot ciemus un nogalinot šo ciemu civiliedzīvotājus.

Sagatavotajā melu materiāla video redzami gan Krievijas okupantu spēki Ukrainā, gan attēli ar nogalinātiem cilvēkiem, kā arī NATO sabiedroto mācības, Latvijas zemessargu vienības svinīgajos pasākumos ar lāpām un fragmenti no kino materiāliem par Latviešu leģionu. Īpašai dramatisma pieskaņai to papildina agresīva un biedējoša mūzika.

Spriežot pēc video aizkadra runātāja izrunas, to visticamāk gatavojis krievu valodā runājošs cilvēks, kurš nekad nav dzīvojis Latvijā. Tas noprotams pēc tā, kā tiek izrunāts krievvalodīgajiem, iespējams, grūtāk izrunājamais uzvārds “Kalve”, kā arī pilsētas nosaukums “Jēkabpils”, ko atšķirībā no Latvijā dzīvojošajiem krievu tautības iedzīvotājiem, kuri šīs pilsētas nosaukumu saka vienā vārdā, aizkadra teksta ielasītājs ērtākai izrunāšanai sadalījis divās daļās, sakot “Jēka –pilse”.

“Sargs.lv” redakcijai ir zināms, ka Latvijas drošības iestādes sākušas izvērtēt šo publikāciju atbilstoši Latvijas Republikas spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, kas nosaka kriminālatbildību par pretlikumīgi uzsāktā Krievijas kara slavināšanu Ukrainā, atklātu dezinformāciju un nacionālā naida kurināšanu.

Zīmīgi, ka ar šo video tiešsaistē dalījusies “Boikota partija”. Tās priekšsēdētājs ir bijušais distanču slēpotājs un Covid-19 pandēmijas dezinformācijā vainotās, likvidētās kustības “Tautas varas fronte” iesaistītais Roberts Raimo. Vēl šajā partijā kā partijas domes priekšsēdētājs darbojas bijušais partijas “Saskaņa” biedrs Armands Strazds. Savukārt bez R. Raimo valdē ievēlēti Kaspars Zandbergs, Salvijs Bilinskis, Imants Kalniņš, Gatis Skrabe, Ainārs Juberts un Ainārs Kozickis.

Image
Georga lente
Foto: Lita Krone/LETA

Tā sauktās “Boikota partijas” “Facebook” sekotāju vidū ir gan pret Covid-19 vakcinēšanos noskaņotais pianists Vestards Šimkuss un bokseris Mairis Briedis. Tāpat šīs partijas sekotāju rindās ir arī t.s. antivakseru – dezinformatoru vietne “Gaismas Tīmeklis 2”, kura redzamākie pārstāvji ir Andris Ciekurs un Ainārs Kadišs.

“Sargs.lv” atgādina, ka šobrīd veiktais Krievijas diktatora Vladimira Putina iebrukums Ukrainā ir uzskatāms par starptautisko tiesību pārkāpumu. Saskaņā ar to Krievija uzskatāma par agresorvalsti, bet Ukraina par Krievijas agresijas upuri, kurai ir tiesības uz savas teritorijas un tautas aizstāvību. Līdz ar Krieviju par agresorvalsti uzskatāma arī Baltkrievija, kura aktīvi atbalsta Krievijas invāziju, nodrošinot tai kā placdarmu gan savu teritoriju, gan iesūtot atsevišķu kaujas uzdevumu veikšanai Ukrainā regulāro Baltkrievijas bruņoto spēku vienības.

Tiesa, Krievijas uzbrukums no militārā viedokļa ir neveiksmīgs. Nepilnas nedēļas laikā nogalināti teju 6000 iebrucēju karavīru, bet vēl vairāki simti labprātīgi padevušies gūstā. Iznīcināti simtiem Krievijas tanku, bruņutransportieru un cita veida kaujas tehnikas, kā arī notriekti desmitiem lidaparātu. Savukārt izvirzītie mērķi – Ukrainas lielāko pilsētu sagrābšana un likumīgās Ukrainas valdības, kā arī tās bruņoto spēku likvidācija nav izdevusies.

Image
Iznīcināta okupētājvalsts Krievijas militārā tehnika
Iznīcināta okupētājvalsts Krievijas militārā tehnika/Foto: REUTERS/Scanpix
Redzot, ka militārie mērķi netiek sasniegti, šīs nedēļas laikā Krievija uzsākusi Ukrainas pilsētu civilās infrastruktūras, tostarp dzīvojamo māju, slimnīcu, bāreņu namu, bērnudārzu un izglītības iestāžu apšaudi ar smagajiem ieročiem, tādējādi īpaši vēršoties pret civiliedzīvotājiem un mēģinot salauzt Ukrainas aizstāvju morāli. Šonedēļ notikušajos uzbrukumos ne tikai nopostīti simtiem civilo, tostarp kultūrvēsturisku objektu, piemēra, Otrā pasaules kara nacistu terora upuru piemiņas vietas un kapi, bet arī nogalināti simtiem mierīgo iedzīvotāju, kuru vidū ir vairāk nekā 10 bērni.
Image
Krievijas okupantu nogalinātā sešģadīgā meitenīte Mariupolē
Krievijas okupantu nogalinātā sešģadīgā meitenīte Mariupolē/Foto: @GYeromin/Twitter

Vakar un aizvakar Krievijas agresori pa Ukrainas lielākajām pilsētām – Kijevu un Harkovu veica ne tikai masveida aviācijas uzlidojumus, kuros izmantota aizliegtā munīcija, bet arī veica ballistisko raķešu triecienus ar ieročiem, kuri satur termobāriskos lādiņus, jeb tautā sauktās “vakumbumbas”.

“Sargs.lv” atgādina, ka šāda rīcība ir uzskatāma par Krievijas pastrādātu kara noziegumu pret cilvēci, kuru slavinot tiek atbalstīta kara nozieguma veikšana.

Tāpat vēršam uzmanību uz Kremļa režīma atbalstītāju nekaunību, ne tikai melojot par, it kā gūtajiem Krievijas militārajiem panākumiem, bet arī izmantotajiem salīdzinājumiem – šajā gadījumā savu pretinieku dēvēšanu par “nacistiem”, kas domāta, lai tādējādi tos asociētu ar iespējamiem kara noziegumiem.

Image
Krievijas okupantu sagrautas dzīvojamās mājas un Ukarinas karavīrs
Krievijas okupantu sagrautas dzīvojamās mājas un Ukarinas karavīrs/Foto: AP/Scanpix

Sargs.lv vēlreiz atgādina, ka krievu okupanti lielākus un mazākus kara noziegumus (marodierismu, iedzīvotāju slepkavības un pazemošanas) Ukrainā turpina pastrādāt kopš kara pirmās dienas šā gada 24.februārī.

Tāpat Krievijas režīms pats rīkojas labākajās Trešā reiha tradīcijās, veidojot militārās vienības no okupēto teritoriju iedzīvotājiem. Vēl pirms Krievijas masveida iebrukuma sākšanas izskanēja ziņas, ka Ukrainai piederošajās Doņeckas un Luhanskas apgabalu pilsētās krievu okupanti braukāja pa ielām, “ķerdami” vīriešus iesaukšanas vecumā. Trešdien vietnē “Facebook” publicēts Ukrainas bruņoto spēku video vēlreiz apliecina, ka okupanti iesaukuši vietējos Ukrainas iedzīvotājus, lai tiem, līdzīgi kā nacistiskās Vācijas gadījumā, veidojot Latviešu leģiona vienības, liktu karot pret Ukrainas regulārajiem bruņotajiem spēkiem.

Iepriekš uzskaitīto iemeslu dēļ, Krievijas režīmam ne tikai nav morālu tiesību likumīgos Ukrainas aizstāvjus un tās atbalstītājus saukt par “nacistiem”, bet tās izmantotajās kara vešanas pazīmēs ir vērojamas skaidras līdzības ar nacistiskās Vācijas laika īstenoto genocīdu un noziegumiem pret cilvēci, par ko Starptautiskajā krimināltiesā vērsusies ne tikai Ukraina, bet arī Eiropas Savienības un NATO dalībvalstis.

Savukārt Valsts drošības dienestu pārstāvji Latvijas sabiedrībai atgādina nepieciešamību kritiski izvērtēt publiskajā telpā pieejamo informāciju, kā arī atgādina, ka jebkura nelikumīgas agresijas attaisnošana ir krimināli sodāma.

Image
Ukrainas pilstēa Borodjanka pēc Krievijas okupantu lādiņu triecieniem
Ukrainas pilstēa Borodjanka pēc Krievijas okupantu lādiņu triecieniem/Foto: REUTERS/Scanpix

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka Ukrainas vēstniecība aicina Latvijas sabiedrību uzticamu un patiesu informāciju par notiekošo Krievijas iebrukumu Ukrainā meklēt oficiālajos informācijas avotos, kuru saraksts pieejams šeit: https://bit.ly/3KgVqrP

Tikmēr Valsts drošības iestādēs “Sargs.lv” redakcijai atzina, ka, ņemot vērā Kremļa īstenotās informācijas operācijas un dezinformācijas izplatību, iespējams, Latvijā nepieciešama diskusija par ziņapmaiņas vietnes “Telegram” darbības aizliegšanu Latvijā, ņemot vērā tās radītos riskus nacionālajai drošībai.

Dalies ar šo ziņu