Krievijas iebrukums Ukrainā (situācijas attīstība 24.02.-26.02.)

Konfliktu zonas (Papildināts)
Sargs.lv
Ukraina
Foto: Twitter

“Sargs.lv” kopš Krievijas un Baltkrievijas pretlikumīgā iebrukuma Ukrainā ziņo par aktuālāko karadarbības gaitu. Krievijas bruņoto spēku uzbrukumi notiek visas valsts teritorijā. To laikā tiek izmantota artilērija, smagā kaujas tehnika, raķetes un aviācija. Krievijas okupanti uzbrukumus vērš arī pret Ukrainas civiliedzīvotājiem, tai skaitā bērniem.
 

Ukrainas Drošības dienests sociālajos tīklos izplatījis video ar kārtējo krievu okupantu, kurš atzīst, ka nav zinājis, uz kurieni tiek sūtīs kaujas uzdevumā. Daži no viņiem saka: "Mammu, tēti - mēs negribējām!" un lūdzas, lai laiž viņus mājās.

Līdz ar Krievijas vienībām Ukrainas teritorijā iebrukušas arī čečenu, jeb tā sauktās "Kadiroviešu" vienības. Lūk arī video no vienas šādas iznīcinātas vienības.

 

Ukrainas bruņotie spēki Mihailovā saņēmuši gūstā krievu diversantus.

 

Ukrainas Sauszemes spēki publicējuši video, kurā redzama Krievijas diversantu aizturēšana. Spriežot pēc video, daļa diversantu tiek likvidēta uz vietas.

 

Krievu diversantu grupas pastāvīgi mēģina izsēsties Kijevas kreisajā krastā, un Ukrainas Iekšlietu ministrija aicina pilsētniekus atturēties no Dņepras šķērsošanas, lai nokļūtu labajā krastā.Ukrainas armija un policija kontrolē visus tiltus un atklās uguni uz visiem mērķiem, kas mēģinās šķērsot tiltus, lai nokļūtu labajā krastā, teikts ministrijas paziņojumā.

Ukrainas sociālo tīklu lietotāji rāda piemēru, kā pat neapbruņoti cilvēki var pretoties okupantu virzībai valsts dziļumā. Piemēram, uzņemtie foto un video ar okupantus tehniku, jo īpaši bruņojumu, tehnikas borta numuriem un personālu, kā arī apkārtni, kurā izvietota okupanta pozīcija, var kalpot kā vērtīgs izlūkošanas materiāls pašu spēkiem. Turklāt okupanta karavīriem, vismaz formāli ir jāievēro starptautiskie likumi, kas tiem liedz uzbrukt neapbruņotiem civiliedzīvotājs, kas viņus vienkārši filmē un fotogrāfē, neizrādot fizisku pretestību. Tiesa, krievu okupanti Ukrainā pēdējo dienu laikā pierādījuši, ka tiem nospļauties uz karadarbību regulējošajām starptautisko likumu normām un īstenojuši kara noziegumus pret Ukrainas tautu.

 

Krievijas okupācija spēki ieņēmuši Staņicu Luganskuju, informēja Luganskas apgabala valsts administrācijas priekšsēdētājs Sergeijs Gaidajs. Ziņo UNIAN.

Krievi sestdienas rītā desantējušies Brodu rajonā Ļvovas apgabalā, taču Ukrainas armija aptuveni 60 vīru lielās vienības uzbrukumu atvairījusi, ziņo Ļvovas mērs Andrijs Sadovijs.

"Brodu rajonā plkst.9 no trim helikopteriem izsēdās krievu desants. Apmēram 60 cilvēki. Mūsu armija deva prettriecienu. Šobrīd viņi atkāpjas meža virzienā Levjatinas rajonā" Rivnes apgabalā, feisbukā vēsta Sadovijs. Ziņo LETA.

Ukrainas Veselības ministrs Viktors Ļaško sestdien paziņojis, ka Krievijas agresijas rezultātā gājuši bojā vismaz 198 civiliedzīvotāji, tostarp trīs bērni. Ministrs sociālajos medijos informējis, ka vēl 1115 cilvēki guvuši ievainojumus. Ukrainas bruņotie spēki veiksmīgi iznīcinājuši krievu armijas kolonnu pie Hersonas. Ziņo LETA, atsaucoties uz "Ukrainskaja Pravda"

 

Ukrainas bruņotie spēki ziņo par veiksmīgu kārtējo krievu okupantu saņemšanu gūstā. Gan Ukrainas Aizsardzības ministrija, gan Ukrainas bruņotie spēki aicina sociālo tīklu lietotājus aktīvi dalīties ar foto un video attēliem, kuros redzami vai nu nogalinātie krievu okupanti, vai arī gūstā saņemtie ienaidnieka karavīri. Tas nepieciešams, jo Krievijā informācija par pašu iebrucēju ciestajiem zaudējumiem tiek maksimāli turēta slepenībā un slēpta no sabiedrības. Vienlaikus, Krievijas propaganda aktīvi izplata viltus ziņas par Ukrainas karavīru masveida padošanos.

 

Teritoriālās aizsardzības spēki atbruņo krievu okupantus.

 

 

 

Čerņigovas mērs Vladislavs Artošenko aicinājis pilsētniekus gatavoties ielu cīņām."Tie, kas saprot, par ko ir runa, gatavojiet degmaisījumus. Čerņigoviešus, kas nav vienaldzīgi, aicinu ierasties teritoriālās aizsardzības dislokācijas vietās un vērsties pie komandieriem ieroču saņemšanai, lai aizstāvētu mūsu pilsētu ar ieročiem rokās," aicinājis Artošenko. Pilsētnieki aicināti arī nogādāt pārtikas produktus divās no Čerņigovas skolām.

Krievijas armija izmnto artilēriju un aviāciju tiešiem apzinātiem triecieniem pa Ukrainas pilsētām. Par to paziņojis Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Mihails Podoļaks, vēsta UNIAN.

“Aizvadītās nakts laikā daudzās Ukrainas pilsētās pastāvīgi strādāja gaisa trauksmes signāli. Tas ir tāpēc, ka Krievija vienkārši izmanto artilēriju, tostarp reaktīvās zalvjuguns sistēmas un aviāciju, lai apšaudītu pilsētas,” viņš sacīja.

"Gandrīz 60 gadus sevi uzskatīju par krievu un maskavieti. Cik gan šobrīd man par to ir sāpīgi un kauns" Šādu paziņojumu līdz ar video, kurā redzams, kā Kijevas daudzdzīvokļu ēkā ietriecas Krievijas okupācijas spēku izsauta raķete, publicējis viens no Krievijas opozīcijas līderiem, Kremļa un Vladimira Putina režīma kritiķis Mihails Hodorkovskis.

 

Rietumvalstīm Ukrainas atbalstam nekavējoši jāsper četri soļi, uzskata Eiropas Politikas analīzes centra pētnieks Edvards Lūkass. Pirmais no tiem – jāveido humanitārais koridors bēgļiem. Otrais – jāizmanto speciālo operāciju spēki Ukrainā, kas šiem uzdevumiem ir īpaši sagatavoti. Trešais – jāizvērš masīvas pret Krievijas okupācijas spēkiem vērstas psiholoģiskās un informācijas operācijas, panākot apjukumu to rindās. Ceturtais – jāievieš lidojumu aizliegumu zona. Ja nekas no iepriekšminētā netiks veikts, Rietumvalstis jau drīzākajā laikā var sagaidīt līdz pat piecu miljonu lielu cilvēku bēgļu plūsmu.

ASV prezidents Džo Baidens parakstījis likumprojektu, lai nodrošinātu 600 miljonu ASV dolāru tūlītēju militāro palīdzību Ukrainai, vēsta britu laikraksts "Independent".

Image
Javelin raķešu izkraušana
Foto: Kijevas lidostā tiek izkrautas raķetes "Javelin"/AFP/Scanpix

 

Sestdienas rītā Krievijas iebrucēju raidīts šāviņš trāpījis vienā no Kijevas daudzstāvu dzīvojamajiem namiem, pavēstījis Ukrainas galvaspilsētas mērs Vitālijs Kļučko. Saskaņā ar sākotnējām ziņām neviens no 18 stāvu nama iedzīvotājiem nav cietis.

Image
Sagrautā daudzdzīvokļu ēka
Foto: Krievijas okupantu sašautā daudzdzīvokļu ēka Kijevā/Facebook

Kauja, kas norisinājās netālu no Ukrainas galvaspilsētas Kijevas esošajā Vasiļovkas pilsētā, noslēgusies ar Ukrainas bruņoto spēku uzvaru. Kā Ukrainas medijiem atzina šīs pilsētas domes priekšsēdētāja Natālija Balasinoviča, aizvadītās dienas laikā pilsētā izvietotās karaspēka vienības tika apšaudītas ar raķetēm, bet lidlaukā tika izsēdināts pretinieka desants. Tomēr Ukrainas bruņoto spēki no Kijevas ieradās laicīgi, veiksmīgi atsitot uzbrukumu. Kaujas Vasiļovkā notika visu aizvadīto nakti.

 
Ukrainas bruņotie spēki līdz likvidējuši vairāk nekā 3,5 tūkstoši okupantu, bet vismaz 200 nokļuvuši gūstā, vēsta Ukrainas ziņu vietne "UNIAN". 
 
Kijevas apgabala Vasiļkovas pilsētā sestdienas rītā tika izsēdināts Krievijas desants, taču Ukrainas armija to ir pievarējusi, informē Vasiļkovas mērs Natālija Balasinoviča. "Pašlaik beidzas cīņa. Var teikt, ka Vasiļkovā jau ir kluss, un mūsu briesmīgā nakts tuvojās beigām, viņa sacīja.
 
Tikmēr ziņu aģentūra "Reuters" ziņo, ka Baltkrievijas dienvidos, ap 32 km attālumā no Kijevas esot 150 transporta helikopteru un simtiem Krievijas armijas transportlīdzekļu konvoja pozīcijās. Šobrīd nav skaidrs - taktisku vai citu apstākļu dēļ.

Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki ir atvairījuši Krievijas okupantu uzbrukumus Mikolajivas pilsētai, sestdien lietotnē "Telegram" paziņoja apgabala administrācijas vadītājs Vitālijs Kims. Viņš pastāstīja, ka tika atvairīta arī Krievijas desanta izsēdināšana Očakovā.

"Mikolajivu aizsargājām. Pretgaisa aizsardzība atsita uzbrukumus. Očakovā - neizsēdās (..) Desanta nav (..) Neviens pie mums nenāk," vēstīja Kims.

Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs piektdien bija paziņojis, ka Krievijas okupanti mēģina apiet Hersonu un īstenot uzbrukumu Nikolajevai.

Ukrainas prezidents V. Zelenskis vērš starptautiskās sabiedrības uzmanību, ka pēdējo dienu laikā Krievija pastrādājusi visnežēlīgākos kara noziegumus, vēršot ieročus pret civiliedzīvotājiem, tai skaitā arī Ukrainas bērniem, tos ievainojot un nogalinot.

Kijevas reģiona Vorzelā okupantu spēki izmantoja "Grad raķešu sistēmas pret bāreņu namu, savukārt Sumas reģionā, izšaujot Uragan raķetes, tika aizdedzinātas dzīvojamās ēkas un bērnudārzi. Kāpēc Krievija izvērš karu pret ukraiņu bērniem? Vai viņi ir arī neo-nacisti? Vai arī viņi ir NATO karavīri, kas apdraudēja Krieviju? Nogalinātie un ievainotie bērni vispatiesāk raksturo okupantu iebrukuma būtību," viņš norāda.

Image
Ukraina
Foto: Reuters/Scanpix

Pēdējās diennakts laikā Kijevā nogalināti aptuveni 60 diversanti, ziņo Ukrainas Iekšlietu ministra padomnieks Viktors Andrušivs. Sabotieri uz jumtiem un ielām atstāja zīmes Krievijas gaisa un sauszemes spēkiem, taču Ukrainas armija lūdza cilvēkus šīs zīmes pamanīt un iznīcināt.

Kazahstāna, kas ir viena no Krievijas tuvākajiem sabiedrotajiem, atteikusies iesaistīties uzbrukumā Ukrainai pēc Krievijas vadoņa Putina pieprasījuma. Tāpat Kazahstāna neatzīstot Doņeckas un Luhanskas “neatkarīgās republikas”, vēsta Ukrainas ziņu portāls "Unian.net". Šo Kazahstānas soli jau atzinīgi novērtējušas ASV.

Image
Kazahstānas prezidents
Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs ar Putinu šī gada 10. februārī. Foto: TASS/Scanpix

Ukrainas galvaspilsētā Kijevā agrā sestdienas rītā Dņepras labajā krastā bija dzirdami vairāki sprādzieni un automātisko ieroču šāvieni, ziņo mediju pārstāvji. Tika ziņots arī par ielu kaujām Beresteiskas metro stacijas rajonā.

"Vairāk nekā 50 šāvienu un sprādzienu, ložmetēju kārtas Šuļavkas un zooloģiskā dārza rajonā pēdējo 10 minūšu laikā," ziņoja telekanāla ICTV žurnālisti.

Tika arī ziņots, ka Krievijas okupācijas spēki sestdienas rītā mēģina uzbrukt termoelektrocentrālei TEC-6 Kijevas Troješčinas rajonā, bet Ukrainas Bruņotie spēki tos atsit. 

Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki ziņo, ka pusnaktī Donbasā ar pretgaisa aizsardzības sistēmu "S-300"  kārtējo reizi notriekuš krievu lidaparātus - šoreiz gan helikopteru, gan triecenlidmašīnu "Su-25".
Tāpat notriekta Krievijas lidmašīna "IL-76" ar ienaidnieka desantu pie Vasiļkivas pilsētas Kijevas apgabalā, paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs.

"Mūsu pretgaisa aizsardzības spēki notrieca IL-76 ar ienaidnieka desantu Vasiļkivas rajonā. Tā ir atriebība par Luhansku 2014.gadā. Nāve ienaidniekiem!" sociālajā tīklā "Facebook" pavēstīja Ukrainas armijas komandieris V. Zalužnijs.

Image
IL-76
Foto: Ukrainas Gaisa spēki/Facebook

Atgādinām, ka 2014.gada 14.jūnijā Maskavas atbalstītie kaujinieki ar zenītraķešu kompleksu notrieca Ukrainas lidmašīnu IL-76 virs Luhanskas apgabala. Lidmašīna aizdegās un nogāzās. Tajā bija deviņi apkalpes locekļi un 40 karavīri no 25.atsevišķās izpletņu desanta brigādes, visi gāja bojā.

 
 
Laikraksts "The New York Times" publicējis foto, kurā redza,s Krievijas karavīrs līķis blakus iznīcinātam bruņu transportlīdzeklim Harkovā, Ukrainā. Tieši tur pēdējā dienā starp okupantiem un Ukrainas armiju notika sīva kauja, lai padzītu krievu spēkus no pilsētas. Tikmēr Krievijas Aizsardzības ministrija turpina apgalvot, ka tai joprojām nav nekādu lielu zaudējumu.
 
Image
līķis
Krievijas karavīra līķis blakus iznīcinātam bruņutransportierim. Foto: EPA/Scanpix

“Prezidents ir šeit!” Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis "Twitter" publicējis video, kurā redzams, kā viņš stāv līdzās citām valdības amatpersonām, sakot, ka valsts vadītāji nav aibēguši no Kijevas, kad pilsētā ienāca Krievijas okupantu spēki.

Ukrainas bruņotie spēki saņēmuši gūstā kārtējo okupantu. Šim tika dota iespēja pazvanīt saviem vecākiem.

 

Ukrainas galvaspilsētas Teritoriālās aizsardzības spēku kaujinieki, ko pamatā veido vienkāršie Kijevas iedzīvotāji, saņēmuši bruņojumā arī no Lielbritānijas piegādātās prettanku raķešu sistēmas NLAW. Šīs raķešu sistēmas sevi lieliski pierādījušas cīņā par Ukrainas brīvību aizvadītās diennakts laikā, ļaujot iznīcināt desmitiem Krievijas tanku, bruņutransportieru un pašu okupantu.

 

Ukrainas bruņotie spēki ziņo par veiksmīgu "Rosgvardias" kolonnas iznīcināšanu. "Rosgvardia", ko komandē par "Putina Pretoriāni "dēvētais ģenerālis Viktors Zolotovs parasti tiek izmantota kā otrā ešalona spēki, jeb okupācijas spēki. Krievijā "Rosgvardia" izpelnījusies bēdīgu slavu ar brutālu opozīcijas protestu apspiešanu un cilvēku piekaušanu demonstrāciju laikā.

 

Krievija acīmredzot aizmirsusi 1939. gada Ziemas karā gūtās mācības, draudot Somijai. Par to liecina Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāves Marijas Zaharovas paziņojums, ka Maskavai būs jāreaģē, ja Zviedrija un Somija plāno pievienoties NATO.

Marija Zaharova piektdien rīkoja preses konferenci, kurā pārrunāja notiekošo konfliktu Ukrainā un Krievijas turpmākās darbības. Runā viņa šķietami, izsaka draudus Zviedrijai un Somijai, sakot, ka tam būs "nopietnas militāri politiskas sekas".

"Somijas un Zviedrijas pievienošanās NATO, kas pirmām kārtām ir militāra alianse, noteikti radītu nopietnas militāri politiskas sekas, kas prasītu mūsu valsts reakciju," viņa sacīja.

Desmitiem gara smago automobiļu kolonna ar munīciju no Polijas sasniegusi Ukrainas robežu. “Mēs atbalstām ukraiņus, esam solidāri un stingri iestājamies pret Krievijas agresiju,” saka Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks.

Krievija sākusi Jūras desanta uzbrukumu Mariupoles pilsētas tuvumā, “NBC News” ziņo ASV aizsardzības amatpersona. Norādes liecina, ka tur krastā tiek izlikti tūkstošiem jūras spēku karavīru.

Amatpersona pieņem, ka šie spēki virzīsies uz Donbasa reģionu, kur Krievijas atbalstītie separātisti atrodas kopš 2014.gada.

"Mēs vērtējam, ka ukraiņu pretestība ir lielāka, nekā krievi gaidīja. Viņi cīnās par savu valsti,” sacīja amatpersona, piebilstot, ka krievi ir nedaudz zaudējuši apgriezienus un nav tikuši tik tālu, kā bija gaidījuši.

Image
Krievijas spēku amfībija
Foto: Sergei Malgavko/TASS/Scanpix

LETA ziņo: Pēc smagām kaujām ukraiņu spēki zaudējuši kontroli pār pārceltuvi uz Hersonu. Apgabala administrācijas vadītājs Henadijs Laguta feisbukā vēsta, ka pretinieks ar ievērojamiem spēkiem, ciešot lielus zaudējumus, pārvarējis pilsētas aizstāvjus.Viņš aicina pilsētniekus saglabāt mieru un nepadoties panikai.

Krievijas propaganda aizvien ziņo, ka krievu okupācijas spēku pusē neesot, vai tikpat kā neesot upuru. Televīzijas kanāls "Nastojaščeja Vremja" gan fiksējis citu ainu.

 

Francija atbalsta Krievijas atslēgšanu no starptautiskās maksājumu sistēmas SWIFT, bet citām Eiropas valstīm ir iebildumi par šāda "finanšu kodolieroča" izmantošanu, piektdien paziņojis Francijas finanšu ministrs Bruno Lemērs. "Vairākas [Eiropas Savienības] valstis ir izteikušas iebildumus, Francija nav viena no šīm valstīm," pēc ES valstu finanšu ministru tikšanās Parīzē paziņoja Lemērs. Viņš piebilda, ka Krievijas atslēgšana no SWIFT tiks izvērtēta nevis tuvākajās dienās vai nedēļās, bet tuvākajās stundās. Ziņo LETA, atsaucoties uz AFP.

Image
Swift
Foto: SWFT/Reuters/Scanpix

Krievijas artilērijas uzbrukuma Ziemeļluhanskas pilsētai Starobiļskai sekas:

 

Kopš iebrukuma sākuma Ukrainā Krievijas dzīvā spēka zaudējumi sastāda aptuveni 2800 cilvēkus, tviterī piektdien vēsta Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Anna Maļara. Saskaņā ar datiem uz plkst.15 krievi zaudējuši 80 tankus, 516 dažāda tipa bruņutransportierus 10 lidmašīnas, septiņus helikopterus, raksta Maļara.

“Krievu kuģi, ej d**st!” Šie bija pēdējie vārdi, ko 24.februārī pa rāciju uz Krievijas okupācijas spēku kara flotes raķešu kreisera “Moskva” apkalpes piedāvājumu nolikt ieročus un padoties atbildēja 13 varonīgie Ukrainas robežsargi, kuri pat pārspēka priekšā neatstāja savu garnizonu Melnās jūras Čūsku salā. Pēc tam, kad ukraiņu robežsargi okupantus pasūtīja di**t, pa salu tika veikts raķešu un artilērijas trieciens.

Ukrainas drošības dienests un karavīri sekmīgi iznīcinājuši Krievijas okupācijas spēku diversantus, kas bija pārģērbušies Ukrainas bruņoto spēku karavīru formas tērpos. Tāpat aizturēti vairāki civilajās drēbēs tērpti iebrucēju diversanti, ziņo Ukrainas militāro ziņu portāls “Militarny”.

 

Ukrainas bruņoto spēku komandieris ziņo, ka kopš Krievijas militārā uzbrukuma, okupācijas spēki ir zaudējuši 80 tankus, 516 dažāda veida bruņu mašīnas, 7 helikopterus, 10 lidmašīnas, vairāk kā 100 vieglos transportlīdzekļus. Okupantu rindās miruši vairāk kā 2800 karavīru.

 

Kijevā tiek ievesta Ukrainas bruņutehnika, lai aizsargātu pilsētu pret Krievijas karaspēka uzbrukumu, paziņojusi Ukrainas Iekšlietu ministrija. Kijevā brīvprātīgajiem izdalīti 18 000 tricienšauteņu, lai viņi varētu pilsētu aizsargāt ar ieroci rokās. Ukrainas Iekšlietu ministrijas dati liecina, ka līdz šim visas krievu diversantu un izlūku grupas, kam bija izdevies iekļūt Kijevā, ir iznīcinātas un neitralizētas. Tā, atsaucoties uz Ukrainas laikrakstu "Ukrainska Pravda", ziņo LETA.

“Pilsēta ir iegājusi aizsardzības fāzē. Šobrīd dažos Kijevas apgabalos notiek šāvieni un sprādzieni. Ukrainas karavīri neitralizē Krievijas diversantu grupas. Diemžēl dažas no tām iekļuvušas Kijevā," par Kijevas mēra paziņoto, raksta “Euromaidan Press”.

Līdz šim Krievijas okupācijas karaspēka zaudējumu skaits sasniedzis vairāk nekā tūkstoti karavīru, “Facebook” ziņo Ukrainas Bruņoto spēku Sauszemes spēki.

“Krievu mātes sūta savus dēlus tiešā nāvē, jo Ukrainas bruņotie spēki stingri tur aizsardzību un aizstāvēs savu zemi no okupanta,” rakstīts paziņojumā.

Krievijas karakuģis netālu no Južnes ostas ievērojami bojājis civilo Moldovas kravas kuģi, ziņo Ukrainas bruņoto spēku komandieris.

Ukraina ir atcēlusi vecuma ierobežojumus un vēl vairāk vienkāršojusi procedūras, lai tās pilsoņi varētu pievienoties armijai, atsaucoties uz Donbasa kara veterāna brigādes ģenerāļa Jurija Galuškina paziņojumu, informē “NBC News”. Par to informē arī Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs. Iepriekš Ukrainas Bruņotajiem spēkiem varēja pievienoties Ukrainas pilsoņi vecumā no 18 līdz 60 gadiem.

Image
Ukrainas karavīri
Ukrainas karavīri/Foto: AFP/Scanpix

Krievijas okupantu spēki tuvojas Kijevai no ziemeļaustrumiem un austrumiem, ziņo Ukrainas bruņotie spēki. Krievijas karavīri cenšas apiet Čerņihivu, kur viņus atsitusi Ukrainas armija.

BRĪDINĀJUMS: attēlos redzami nepatīkami skati. Krievijas okupācijas armija pēc sadursmes ar Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

 

Ukrainas karavīri notriekuši Krievijas bruņoto spēku kara lidmašīnu "Su-27" un sagūstījuši lidotāju, atsaucoties uz Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska biroja padomnieka Oleksija Arestoviča sacīco, ziņo LETA.

"Rīta pusē tika veikti vairāk gaisa triecieni. Cita starpā arī Kijevas pilsētai. Mūsu pretgaisa aizsardzības spēki notrieca vismaz divas spārnotās raķetes un vienu lidmašīnu Su-27. Lidotājs nonācis gūstā, šobrīd viņu pratina," sacīja padomnieks.

Ienaidnieks veicis triecienus Bila Cerkvas lidostai, Vasiļkivai un vairākiem citiem objektiem, sacīja Arestovičs. Informācija gan šobrīd tiek precizēta.

"Tas, ka raķešu skaits samazinās, liecina, ka ienaidniekam to vienkārši pietrūkst," norādīja padomnieks.

 

Krievijas okupantu armijas tehnika pēc cīņas ar Ukrainas bruņotajiem spēkiem Harkovā.

Kijevā neitralizēti diversanti, kas bija sagrābuši Ukrainas Bruņoto spēku automobiļus, pārģērbjoties Ukrainas spēku formas tērpos, ielauzušies galvaspilsētā, utsaucoties uz Ukrainas aizsardzības ministra vietnieces Hannas Maljaras sacīto, ziņo LETA.

Mikroblogošans vietnē "Twitter" vairāki lietotāji ir pamanījuši, ka uz Krievijas bruņoto spēku transportlīdzekļiem ir izvietoti RP-377VM1 radioviļņu slāpētāji, kas traucē mobilo sakaru darbību.

Image
Krievijas bruņoto spēku transportlīdzeklis ar uzstādītu RP-377VM1 radioviļņu slāpētāju
Krievijas bruņoto spēku transportlīdzeklis ar uzstādītu RP-377VM1 radioviļņu slāpētāju

Krievijas okupācijas karaspēks cenšas iebrukt Oboloņas apgabalā, kas atrodas vien 10km no Kijevas centra. Ukrainas bruņotie spēki šobrīd aktīvi aizstāv savu teritoriju. Ukrainas aizsardzības ministrs drosmīgākajiem iedzīvotājiem lūdz sagatavot molotova kokteiļus, taču pārējiem - nepamest dzīvesvietas.

 

Krievijas okupantu spēki sagrābuši divus Ukrainas bruņoto spēku transportlīdzekļus un pārģērbušies Ukrainas spēku formas tērpos pārvietojas uz Kijevu. Viņiem seko Krievijas militāro kravas automašīnu kolonna, par Ukrainas aizsardzības ministra vietnieka teiktu ziņo “Kiyev Independent”.

Ukrainas karspēkam izdevās noturēt aizsardzību un novērst Krievijas karaspēka izrāvienu, tuvojoties Černihovai.

Krievijas spēki atkāpās, atstājot aiz sevis bruņumašīnas un Krievijas karavīru dokumentus, ziņo Ukrainas Aizsardzības ministrija.

 

Ankara apstiprina Kijevas lūgumu ierobežot Krievijas militāro kuģu kustību Bosfora un Dardaneļu šaurumos

“The Kiyev Independent” ziņo – Ukrainas galvaspilsētā Kijevā aktivizētas sirēnas, iedzīvotājus aicinot nekavējoties meklēt patvērumu. Sirēnas dzirdamas arī Ļvovas pilsētā Ukrainas rietumos.

Krievijas okupācijas karaspēks, kas šobrīd virzās uz Ukrainas galvaspilsētu Kijevu, ir apstājies pie Ivanovkas ciema, kur Ukrainas bruņotie spēki ir uzspridzinājuši tiltu, lai kavētu krievu okupantu virzīšanos. Tā vēsta laikraksts “Ukrainskaja pravda”, atsaucoties uz avotiem Ukrainas bruņoto spēku ģenerālštābā.

“Kijevas virzienā virzās Krievijas tanki, taču pie Ivanovkas ir sākusies kauja. Ukrainas bruņotie spēki ir uzspridzinājuši tiltu un apturējuši Krievijas karaspēka virzību,” teikts paziņojumā. Ivanovka atrodas pusceļā uz Kijevu. Ja Ukrainas spēki zaudēs cīņās, krievu agresoriem atveras ceļš uz Ukrainas galvaspilsētu.

Ukrainas bruņoto spēku vienības piektdienas agrā rītā turpina kaujas ar krievu okupantiem Sumhu pilsētā.

 

Kijevā pēc Krievijas Gaisa spēku lidaparāta notriekšanas tā atlūzas ietriekušās deviņstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamajā mājā. Ēkā izcēlies plašs ugunsgrēks, kas plosās no ceturtā līdz devītajam stāvam. Par to ziņo Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Gerašenko, vēsta UNIAN.

 

Kijevā pēc Krievijas Gaisa spēku lidaparāta notriekšanas tā atlūzas ietriekušās deviņstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamajā mājā. Ēkā izcēlies plašs ugunsgrēks, kas plosās no ceturtā līdz devītajam stāvam. Par to ziņo Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Gerašenko, vēsta UNIAN.

Ukrainas Valsts robežsardzes dienests informē, ka 25.februārī pulksten 4:25 Krievijas okupācijas spēki veikuši sākotnējo raķešu triecienu robežsarbu vienībai “Primorskij Pasad” Zaporožjes novadā. Uzbrukumā ir bojāgājušie un ievainotie.

Ukrainas galvaspilsētas Kijevas pretgaisa aizsardzība piektdienas rītā atvairīja Krievijas lidmašīnu un dronu uzbrukumus, paziņoja Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Heraščenko. Kijevā ap plkst.4.22 atskanēja divi skaļi sprādzieni, kam sekoja vēl citi. Heraščenko sākotnēji izskaidroja šos sprādzienus ar Krievijas spēku izšautu raķešu notriekšanu, bet vēlāk paziņoja, ka tie bijuši pretgaisa aizsardzības triecieni pret ienaidnieka lidmašīnām vai bezpilota lidaparātiem. Viņš informēja, ka pretgaisa aizsardzības spēki ir notriekuši Krievijas lidaparātu, kas nogāzies Darņicas rajonā. Tā, atsaucoties uz UNIAN ziņo LETA.

 

ASV aizsardzības sekretārs Lojds Ostins sarunā ar Ukrainas aizsardzības ministru Oleksiju Rezņikovu apliecinājis ASV gatavību sniegt tālāku militāro palīdzību Ukrainai, kas šobrīd saskaras ar bezprecedenta Krievijas agresiju.

Image
ASV aizsardzības sekretārs Lojds Ostins
AP/Scanpix

Piektdien ap pulksten 4:22 Kijevā dzirdamo vairāki spēcīgi sprādzieni dažādos Ukrainas galvaspilsētas rajonos. Pa Kijevu Krievija izšāvusi ballistiskās un spārnotās raķetes, ziņo aģentūra UNIAN.

Krievijas armija, kas aplenkusi vairākas apdzīvotās vietas Sumu apgabalā Ukrainas ziemeļos, ar savu militāro tehniku dodas no Sumu pilsētas uz Kijevu, paziņoja Sumu apgabala administrācijas vadītājs Dmitrijs Živickis. Viņš aicināja visus, kam ir ieroči, stāties pretī ienaidniekam. Živickis sacīja, ka Sumu apgabalā Krievijas armija ir aplenkusi Konotopas pilsētu, bet Ahtirkas pilsēta ir divreiz varonīgi atvairījusi ienaidnieka uzbrukumu. Viņš atzina, ka no Sumu apgabala vēl ir iespējams aizbraukt uz Kijevu, tomēr uz ceļiem jau ir izveidoti ienaidnieka blokposteņi. Tā atsaucoties uz UNIAN ziņo LETA.

Starptautiskais hakeru tīkls "Anonymous" piektdienas rītā “Twitter” paziņoja, ka Ukrainā iebrukušie Krievijas bruņotie spēki gatavojas plašai Kijevas bombardēšanai, vēsta LETA. Šādas ziņas ieguvuši tīkla hakeri, kuri, kā apgalvo uzlauzuši Krievijas Aizsardzības ministrijas vietni. ASV telekanāls CNN, atsaucoties uz ASV izlūkdienestu datiem, iepriekš ziņoja, ka Krievija plāno sākt aviācijas triecienus Kijevai plkst.3 pēc Kijevas laika. Šī informācija vēl nav apstiprināta. 

Image
Foto: Krievijas Gaisa spēku bumbvedējs Tu-95/Russian Defence Ministry/TASS/Scanpix
Foto: Krievijas Gaisa spēku bumbvedējs Tu-95/Russian Defence Ministry/TASS/Scanpix

"Anonymous" pirms tam paziņoja, ka piesaka karu Krievijas varas iestādēm. Stundu pēc šī paziņojuma Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) kiberdrošības struktūra pavēstīja par kritisku draudu līmeni. 

"Anonymous" hakeri arī paziņoja, ka ir apturējuši Krievijas propagandas kanāla RT vietnes darbību.

Ukrainas bruņotie spēki saņēmuši gūstā divus Krievijas bruņoto spēku karavīrus no 11. Gaisa desanta karaspēka gvardes vienības, ziņo Baltkrievijas opozīcijas medijs "NEXTA".

 

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis parakstījis rīkojumu par vispārējo mobilizāciju, kas noteikta uz 90 diennaktīm no tās parakstīšanas brīža.

Pirmajā dienā cīņā pret Ukrainā iebrukušajiem Krievijas un Baltkrievijas bruņotajiem spēkiem bojā gājuši 137 cilvēki, bet ievainojumus guvuši 316 cilvēki, tā uzrunā tautai pēc pirmās aizvaītās kara dienas ar Krievijas bruņotajiem spēkiem, kuri Ukrainā iebruka 24.februāra agrā rītā, uzrunā tautai sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Viņs īpaši uzsvēra 13 Čūsku salas aizstāvju varonību, atsakoties padoties Krievijas raķešu kreisera "Moskva" apkalpei, piebilstot, ka visi 13 nogalinātie Ukrainas robežsargi tiks apbalvoti ar "Ukrainas varoņa" ordeņiem.

Vienlaicīgi Zelenskis norādīja, ka Krievijas bruņoto spēku iebrucēji uzbrukumus vērš ne tikai pret militārajiem objektiem, bet atklāti apšauda arī civiliedzīvotājus. "Tā ir zemiska un pretīga rīcība, kas netiks piedota," viņš sacīja

 

Ukrainas bruņoto spēku karavīri uzspridzinājuši tiltu pār Oskolas upi Harkovas apgabalā, tādējādi cerot bremzēt Krievijas okupantu virzību uz pilsētu, par to “Facebook” paziņojis Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Geraščenko, ziņo “Ukrinform”.

 

Cīņā par Melnajā jūrā esošo Čūsku salu pret krievu okupantiem varonīgi bojā gājuši 13 Ukrainas robežsargi.  Pirms nāves, saņemot okupantu piedāvājumu padoties, viņi tos “pasūtījuši ratā”, atsaucoties uz Ukrainas iekšlietu ministru Antonu Geraščenko, ziņo Ukrainas ziņu aģentūra “Unian”.

Pēc Antona Geraščenko teiktā, Krievijas bruņoto spēku raķešu kreiseris “Moskva” piedāvāja garnizona karavīriem padoties, pretējā gadījumā draudot ar raķešu triecienu.

Uz to Ukrainas robežsargi kuģa apkalpo rupji “pasūtījuši ratā.”

Pēc šīs ziņas sekojis raķešu un artilērijas trieciens, kas praktiski noslaucījis garnizonu no zemes virsas.

"13 Ukrainas robežsargi tika nogalināti," viņš teica.

Kopš Krievijas uzbrukumu sākuma gājuši bojā 57 ukraiņi un vēl 169 ievainoti, par Ukrainas veselības ministra Viktora Ļaško ziņoto vēsta "NBC News". Bojāgājušo vidū ir gan karavīri, gan civiliedzīvotāji.

Image
53 gadus vecā skolotāja Helēna tika ievainota no krītošas spoguļa šķembas Čuhuivā, netālu no Harkovas
53 gadus vecā skolotāja Helēna tika ievainota no krītošas spoguļa šķembas Čuhuivā, netālu no Harkovas/Foto: NBC NEWS

Krievija Ukrainā ievedusi vairāk nekā 60 bataljona līmeņa taktiskās kaujas grupas. To galvenais mērķis ir Kijevas bloķēšana un sauszemes koridora izveide uz okupēto Krimu, ziņo Ukrainas aģentūra "Ukrinform" atsaucoties uz Ukrains bruņoto spēku ģenerālštābu.

“Kyiv Independent” ziņo, ka Krievijas spēki pārņēmuši kontroli pār Černobiļas atomelektrostaciju. “Pēc sīvas cīņas mūsu kontrole pār Černobiļu tika zaudēta. Bijušās Atomelektrostacijas stāvoklis, norobežojums un kodolatkritumu glabātavas stāvoklis nav zināms," sacīja prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mikhailo Podoļjaks. Iepriekš Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Krievijas uzbrukumus Černobiļai nosauca par "kara pieteikšanu visai Eiropai".

Image
Černobiļas atomelektrostacija
Černobiļas atomelektrostacija/Foto: REUTERS/Scanpix

“NBS News” pēc ASV amatpersonu sniegtās informācijas ziņo – Krievija sākotnējā uzbrukuma fāzē izšāvusi vairāk nekā 100 raķetes, tostarp tuvās distances ballistiskās raķetes, vidēja darbības rādiusa ballistiskās raķetes, spārnotās raķetes, pretgaisa aizsardzības raķetes un jūrā bāzētās raķetes. Tās palaistas no Melnās jūras.

Image
Krievijas spārnotā raķete "Oniks"
Krievijas spārnotā raķete "Oniks"/Foto: Russian Defence Ministry/TASS/Scanpix

Ukrainas Aizsardzības ministrija “Facebook” kontā ziņo par 74. motorizētās strēlnieku brigādes izlūku pulka padošanos.

Kā pratināšanā apgalvoja gūstā saņemtais 74. motorizēto strēlnieku brigādes seržants Konstantīns Buiničevs, Krievijas karavīri nebija gatavi iebrukumam, cerot, ka pēc “mācībām” atgriezīsies mājup.

 

“NBS News”, atsaucoties uz ASV amatpersonām, ziņo, ka Krievija dodas uz Kijevu no trīs virzieniem. Pirmā uzbrukuma ass ir virzienā no dienvidiem uz ziemeļiem no Krimas līdz Hersonu, otrā uzbrukuma ass ir virzīta  no ziemeļiem uz Ukrainas vidusdaļu, virzoties no Baltkrievijas teritorijas uz Kijevu, savukārt trešā uzbrukuma ass vērsta no ziemeļaustrumiem uz dienvidiem Harkovas virzienā, kur pašlaik notiek vissmagākās kaujas, sacīja amatpersona.

Krievijas karaspēks šobrīd ietur taktisko pauzi un pārgrupējas, taču gandrīz visā valstī pie robežas ar Krievijas Federāciju un Baltkrieviju turpinās pozicionālās kaujas. Tā brīfingā sacīja Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mikhailo Podoljaks.

 

"LETA", atsaucoties uz starptautiskās pētnieciskās žurnālistikas organizācijas "Bellingcat" vadītāja Hristo Grozeva pausto informāciju, raksta - no Pleskavas pacēlušās 18 Krievijas armijas transportlidmašīnas "IL-76", kas lido Kijevas virzienā, ziņo Ukrainas galvaspilsētu lidmašīnas varētu sasniegt aptuveni pēc stundas, atsaucoties uz avotiem Ukrainas valdībā, tviterī ziņo Grozevs.

Šobrīd var novērot gaisa uzbrukumus kritiskajai infrastruktūrai, kas ierobežotu Ukrainas spējas pirms apjomīga sauszemes uzbrukuma. Arvien vairāk pienāk ziņu arī par civiliedzīvotāju ievainošanu un nogalināšanu artilērijas apšaudēs.

Pie Čerņihivas padevās viss krievu 74. motorizētās strēlnieku brigādes izlūkošanas vads. Nopratinātie atzina, ka neviens nebija gaidījis, ka būs jādodas karot. Tika solīts, ka pēc mācību beigām viņi dosies mājās.

"The Kyiv Independent" vēsta - nedarbojas vairākas Krievijas valdības mājaslapas, tostarp Kremļa (Kremlin.ru). Pagaidām nav skaidrs, kāda ir incidenta izcelsme.

Ukrainas Enerģētikas ministrija ziņo, ka Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) teritorijā ir iekļuvuši karavīri bez identifikācijas zīmēm. Uz HES dambja ir novietoti arī vairāki tanki.

Krievijas bruņotie spēki ir iegājuši Černobiļas slēgtajā zonā, ziņo iekšlietu ministra padomnieks Antons Heraščenko. Kaujas notiek netālu no Černobiļas spēkstacijas, kas rada apdraudējumu radioaktīvo materiālu uzglabāšanai.

Baltkrievijas opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanovskas pārstāvis Franaks Vajčorka informē, ka Baltkrievijas pusē Ukrainas virzienā dodas vēl vairāk Krievijas karaspēka un tehnikas. Tehnikas pārvietošanās fiksēta Gomeļas reģionā.

 

Jaunākā informācija liecina, ka Ukrainai ir izdevies neitralizēt vairāk kā 100 okupācijas spēka karavīrus. Papildus iznīcinātas 7 lidmašīnas, 4 helikopteri un vairāk kā 10 bruņu transporti.

Ukrainas bruņoto spēku komandieris ziņo par četru ballistisko raķešu palaišanu no Baltkrievijas teritorijas!

 

Ukrainas bruņotie spēki ziņo par vēl vairāku Krievijas karavīru sagūstīšanu. Pēc aktīvām kaujām okupantu karavīri cieta ievērojamus zaudējumus, kas lika viņiem padoties.

 

Ukrainas armijas notriektais krievu helikopters Kamov KA-52. Filmēts Gostomeļā, kur norisinās aktīvas cīņas par lidostu.

 

Krievijas Federācijas armijas daļas pēc sadursmes ar Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

 

Ukrainas aizsardzības ministrija publicējusi ierakstu, kurā redzema Krievijas helikopteru notriekšana netālu no Gostomeļas.

Šobrīd tiek ziņots par ļoti intensīvām kaujām Gostomeļā. Krievijas okupācijas spēki cenšas pārņemt tur esošo lidostu.

Ukraina informē par divu Krievijas Federācijas karavīru sagūstīšanu. Abi karavīri esot no Jampoļskas motorizētā strēlnieku pulka (kara daļa Nr. 91701)

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis lūdzis Ukrainas Augstākajai radai izsludināt vispārēju mobilizāciju.

Civilo iedzīvotāju māja Čugujevā pēc Krievijas okupantu armijas uzbrukuma. Tiek ziņots par vairākiem ievainotajiem un vienu mirušo. (BRĪDINĀJUMS: video redzamie skati var būt nepatīkami).

Ukraina paziņo, ka pārtrauc diplomātiskās attiecības ar Krieviju.

Tiek ziņots par vairāku Krievijas armijas tehniku iznīcināšanu. Ukrainas dienesti aptiprina, ka ir iznīcinātas sešas Krievijas spēku lidmašīnas, divi helikopteri un vairāki tanki. Krievijas armijas rindās apstiprināti 50 krituši okupācijas armijas karavīri, vēsta Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Krievijas akciju tirgus piedzīvo ievērojamu kritumu. Dažos gadījumos akciju vērtība ir samazinājusies par 50%!

Krievijas akciju tirgus izmaiņas Investing.com
Krievijas akciju tirgus izmaiņas Investing.com

 

Tiek ziņots par uzbrukumu Ukrainas munīcijas un ieroču noliktavai Kaļinivkā.

Krievijas tanki ir sasnieguši Harkovu, kas nozīmē, ka uzbrukums tiek realizēts arī Ukrainas ziemeļaustrumu daļā.

Ukrainas pilsētā Umaņā Krievijas raidītais lādiņš trāpījis civiliedzīvotājam (BRĪDINĀJUMS: video redzamie skati var būt nepatīkami).

Mikroblogošanas vietnē “Twitter” ir pieejams video, kur ir redzama Krievijas palaistā spārnotā raķete, kura trāpa Ivano-Frankivskas lidostā. Video redzams, ka sprādziena vietai tuvumā atradās arī cilvēki.

Bailēs par savu dzīvību tūkstošiem ukraiņu pamet Kijevu, lai dotos uz drošāku vietu. Lielā bēgļu plūsma ir radījusi sastrēgumus.

 

Dalies ar šo ziņu