NATO Militārās komitejas vadītājs slavē Igauniju par noturības un digitālo inovāciju veicināšanu

Ārvalstīs
Sargs.lv/NATO.int
NATO
Foto: NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs admirālis R. Bauers ar Igaunijas Aizsardzības spēku komandieri ģenerālleitnantu M. Heremu/Foto: NATO.int

Igaunija pēdējos gados uzrādījusi labus rezultātus sabiedrības psiholoģiskās noturības un digitālo inovāciju attīstībā, tā, viesojoties Igaunijā, norāda NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs admirālis Robs Bauers. Vizītes laikā viņš tikās ar Igaunijas prezidentu Alaru Karisu, aizsardzības ministru Hanno Pevkuru un Igaunijas Aizsardzības spēku komandieri ģenerālleitnantu Martinu Heremu. Admirālis Bauers devās arī uz Tapas bāzi, lai tiktos ar 1. kājnieku brigādi un Igaunijā izvietoto NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu.

Ar Igaunijas bruņoto spēku komandieri. R. Bauers arī pārrunāja pašreizējo drošības vidi un notiekošo karu Ukrainā.

“Mēs saskaramies ar jaunu stratēģisko realitāti, tādu, kas pieprasa, lai mēs būtu gatavāki un spējīgāki nekā jebkad agrāk. Samitā Madridē sabiedroto valstu un valdību vadītāji veica pasākumus, lai nodrošinātu, ka mūsu atturēšanas un aizsardzības spēja kļūtu vēl stabilāka un efektīvāka, lai mēs varētu turpināt aizsargāt visus mūsu sabiedrotos, arī Igauniju”, uzsvēra admirālis Bauers.

Savukārt ar Igaunijas aizsardzības ministru A. Pevkuru viņš pārrunāja Igaunijas spēju pielāgoties, attīstīties un ieviest jauninājumus, īpaši digitālajā sfērā. Admirālis Bauers uzsvēra, ka “Igaunija ir ļoti noturīgs sabiedrotais un priekšpostenis kiberspēju attīstīšanā”.

Kā zināms, Igaunijā darbojas NATO kiberaizsardzības izcilības centrs un fonds “CR14”, kas ir platforma NATO kiberaizsardzības mācībām. Turklāt no 2023. gada Igaunijā sadarbībā ar Lielbritāniju arī tiks izveidots arī programmas DIANA Eiropas štābs.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka NATO Aizsardzības Inovāciju Akseleratora Ziemeļatlantijas reģiona programma (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic jeb DIANA) sekmēs divējāda pielietojuma jauno tehnoloģiju izstrādi, lai tie spētu risināt aktuālos drošības un aizsardzības izaicinājumus. 

NATO samitā Madridē sabiedrotie arī vienojās, ka no 2023. gada inovāciju izstrādātājiem, kuri piedalās DIANA programmās, būs piekļuve vairāk nekā 9 akseleratoru tīklam un vairāk nekā 63 testa centriem Eiropā un Ziemeļamerikā.

Savukārt Igaunijas Tapas militārajā bāzē R. Bauers tikās ar Igaunijas Aizsardzības spēku 1. kājnieku brigādi un tur izvietoto NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu.

“Šī NATO grupa ir apliecinājums alianses atturēšanai un spējai sadarboties kopīgas drošības labā. Tas viss kopā veicina NATO aizsardzības vairoga stiprināšanu alianses Austrumu flangā”, viņš uzsvēra.
Image
NATO
NATO.int

Tāpat NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs uzskata, ka “Igaunija aizsardzības tēriņos vadās pēc piemēra, ne tikai izpildīt 2% no IKP, bet to pat pārsniegt.

“Spēcīgāka Igaunija nozīmē spēcīgāku NATO,” viņš teica.

Jau ziņots, ka no16. līdz 18. septembrim Igaunijas galvaspilsētā Tallinā norisinājās NATO Militārās konference. Tajā pirmo reizi NATO uzaicināto statusā piedalījās arī kandidātvalstis - Somija un Zviedrija. Konferences darba kārtībā bija šī brīža drošības vide un ģeopolitiskā situācija, kā arī šī gada jūnija beigās notiekošajā NATO samitā Madridē pieņemto lēmumu izpildes jautājumi.

Dalies ar šo ziņu