ASV izveidojusi gaisa desanta divīziju, kura koncentrējas kaujām ekstremāli zemās temperatūrās

Ārvalstīs
Sargs.lv/Military.com
ASV armijas karavīrs Aļaskā
Foto: ASV armijas karavīrs Aļaskā Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Armija pirmdien Aļaskā aktivizēja jauno 11. gaisa desanta divīziju, kas ir vēsturisks solis, kas apvieno 12 000 karavīru šajā štatā zem viena karoga.

Šīs pārmaiņas tuvinās dienestu tā misijai Aļaskā, proti, apgūt auksto un neviesmīlīgo Arktikas reljefu. Iepriekš divas no tās brigādēm bija brīvi saistītas ar 25. kājnieku divīziju, kas bija pazīstama ar savu specializāciju džungļu karā. Jaunā divīzija ir apvienojusi arī ASV Aļaskas armiju, kas šajā reģionā galvenokārt pildīja štāba funkcijas.

Tā kā armija pēc gadu desmitiem ilgušajām pretterorisma operācijām pārorientējas atpakaļ uz konvencionālo karadarbību, tā paredz, ka mūsdienu konfliktos lielu lomu spēlēs aukstā vide. Pretinieki Krievija un Ķīna jau ir izvirzījuši pretenzijas uz Ziemeļu polāro loku, kur kūstošais ledus atbrīvo teritoriju, dabas resursus un jaunus jūras ceļus.

"Viņi būs mūsu armijas eksperti, un mums patīk, ka šajā vidē darbojas labākie pasaulē," pirmdien preses konferencē žurnālistiem sacīja armijas štāba priekšnieks ģenerālis Džeimss Makkonvils.

11. gaisa desanta vienība ieņems centrālo vietu šajā stratēģijā, jo komandieri reģionā pilnveido doktrīnu un aprīko savus karavīrus ar ekipējumu, kas nepieciešams, lai izdzīvotu ekstremālās temperatūrās. Atšķirībā no citām vidēm, kurās karavīri trenējas, pati vide ir nāvējoša, jo dažkārt temperatūra ir mīnus 50 grādi pēc Celsija.

Armija plāno aizsargāt ne tikai pašu Aļasku. Jebkuram iebrucēju spēkam būtu jāpārvar simtiem kilometru garas sasalušas teritorijas, kas ir praktiski neiespējams uzdevums transportlīdzekļiem un izaicinājums karaspēka uzturēšanai, tostarp karavīru barošanai.

Reģiona komandieri ir norādījuši uz iepriekšējiem konfliktiem kā piemēru tam, kāpēc armijai ir nepieciešama vienība, kas būtu paredzēta cīņai ekstremālos aukstuma apstākļos, piemēram, Otrā pasaules kara laikā notikušās Bulge kaujas un kampaņa Itālijā, kā arī lielāko daļu Korejas kara, kur aukstums bieži bija tikpat nāvējošs kā ienaidnieks.

Komandieri portālam "Military.com" pastāstīja, ka viņu mērķis ir, lai vienības tur būtu prestižs spēks, kam jānēsā vairāk ekipējuma un jācīnās grūtākos apstākļos nekā citām parastajām armijas vienībām. Ņemot vērā auksto klimatu, dienesta plānotāji ir atzinuši, ka Aļaska nav domāta visiem, un ir veikuši pasākumus, lai pamazām padarītu to vairāk par brīvprātīgo spēkiem, tostarp ļaujot jauniesaucamajiem izvēlēties Aļasku kā dienesta vietu, kad viņi iestājas armijā.

Būtiskākais ir tas, ka ar jauno formējumu tiek likvidēta armijas "Strykers" brigāde, pārdēvējot 25. kājnieku divīzijas 1. Stryker brigādes kaujas grupu par 11. gaisa desanta divīzijas 1. kājnieku brigādes kaujas grupu. Dienests pārņems novecojošo 320 "Strykers" parku no Aļaskas štāba un daļu transportlīdzekļu nodos metāllūžņos, bet citus atjaunos, lai nosūtītu citām vienībām.

Jaunais formējums nepapildinās armijas kopējos apmērus, jo bijusī "Stryker" brigāde tiks pārdēvēta par vieglo kājnieku brigādi. Šie karavīri tā vietā koncentrēsies uz gaisa desanta operācijām.

Dalies ar šo ziņu