ASV iznīcinātāji jau 14. reizi šogad pie Aļaskas pārtver krievu bumbvedējus

Pasaulē
Sargs.lv/Stars and Stripes
NORAD
Foto: Foto: norad.mil

ASV iznīcinātāji “F-22 Raptor” pirmdienas pievakarē pie Aļaskas krastiem pārtvēruši vairākus Krievijas tālās darbības bumbvedējus un iznīcinātājlidmašīnas, atsaucoties uz Ziemeļamerikas Gaisa telpas aizsardzības pavēlniecības (NORAD) informāciju, raksta ASV militāro ziņu vietne “Stars and Stripes”. To vidū bijuši gan divi “Tu-95” stratēģiskie bumbvedēji, gan divi “Su-35” iznīcinātāji, bet tos atbalstīja “A-50” agrīnās brīdināšanas un kontroles sistēmas gaisa kuģis.

Ziemeļamerikas Gaisa telpas aizsardzības pavēlniecība informē, ka lidmašīnas lidojušas aptuveni 30 jūras jūdžu attālumā no Aļaskas robežas, apmēram 90 minūtes “uzkavējoties” Aļaskas Gaisa aizsardzības identifikācijas zonā, tomēr nevienu mirkli tās nav ielidojušas Amerikas Savienoto Valstu gaisa telpā

Kā norāda ASV Gaisa spēku ģenerālis Glens van Herks (Glen VanHerck), NORAD spēki ir gatavi reaģēt uz iespējamiem draudiem Kanādai un Amerikas Savienotajām Valstīm 24 stundas diennaktī visu gadu, un tas arī tiek darīts. “Mūsu personāla veiklība un augstā reaģēšanas spēja nodrošina, ka mēs veiksmīgi novēršam potenciālos aviācijas un kosmosa apdraudējumus ļoti īsā laikā,” viņš saka.

Tikmēr NORAD pārstāvis ASV Gaisa spēku kapteinis Kamerons Hilljē (Cameron Hillier) atzīst – Krievijas lidaparātu pārtveršana ASV Gaisa spēkiem jau kļuvusi par rutīnu, jo šis jau ir 14. šāda veida incidents Aļaskas piekrastē 2020. gadā. Kopš 2007. gada, kad Krievija atsāka savu tālsatiksmes aviācijas programmu, NORAD Aļaskas tuvumā ik gadu pārtver vidēji sešas līdz septiņas krievu lidmašīnas.

Tikmēr Krievijas militārpersonas paziņojumā vietnē “Twitter” norādījušas, ka bumbvedēji plānotā 12 stundu mācību lidojuma laikā pārlidoja virs “Beringa, Ohotskas, Čukču un Boforta jūru neitrālajiem ūdeņiem”. Tā atzina, ka daļu no šiem lidojumiem pārtvēra ASV iznīcinātāji “F-22”.

Tāpat kā ASV regulāri pārtver Krievijas lidmašīnas netālu no savām robežām, arī Krievijas lidmašīnas pārtverot Amerikas lidojumus netālu no Krievijas gaisa telpas, turklāt pēdējo mēnešu laikā tādi gadījumi bijuši vairāki.

Par vienu šādiem gadījumiem šī gada augustā NATO komentēja, ka Krievijas iznīcinātājs “Su-27” ielidoja Dānijas gaisa telpā, pārtverot ASV bumbvedēju “B-52” virs Baltijas jūras. ASV arī apsūdzēja divus Krievijas iznīcinātājus par “nedrošu un neprofesionālu” cita “B-52” lidaparāta pārtveršanu šī gada augustā virs Melnās jūras, lidojot aptuveni 100 pēdu attālumā no bumbvedēja, tādējādi apdraudot gaisa kuģa apkalpi.

Dalies ar šo ziņu