Jau astoto reizi šogad ASV iznīcinātāji pārtver Krievijas bumbvedējus no Aļaskas

Ārvalstīs
Sargs.lv/Military.com
NORAD
Foto: Foto: Norad.mil

Mazāk nekā nedēļu pēc tam, kad ASV iznīcinātāji pārtvēra Krievijas bumbvedējus  lidojumos pie Aļaskas krastiem, ASV “F-22 Raptor” iznīcinātāji šonedēļ atkal tika pacelti gaisā, lai tajā pašā rajonā pārtvertu vēl divus Krievijas gaisa spēku “Tu-95” stratēģiskos bumbvedējus, ziņo ASV portāls “Military.com”

“F-22” iznīcinātāji, kurus pavadīja degvielas uzpildes lidmašīna “KC-135 Stratotanker” un agrās brīdināšanas un kontroles lidmašīna “E-3”, pārtvēra Krievijas gaisa kuģus, kas ielidoja Aļaskas gaisa aizsardzības identifikācijas zonā, kas atrodas aptuveni 321 kilometru no Aļaskas krasta.

Pirmais Krievijas lidmašīnu grupējums sastāvējis no diviem “Tu-95” stratēģiskajiem bumbvedējiem, kurus pavadīja divi “Su-35 Flanker-E” iznīcinātāji, kā arī tos atbalstīja “A-50” agrīnās brīdināšanas un kontroles sistēmas gaisa kuģis, norādījušas Ziemeļamerikas Gaisa telpas aizsardzības pavēlniecības (NORAD) amatpersonas.

Savukārt otrs Krievijas kaujas lidmašīnu grupējums sastāvējis no diviem “Tu-95” bumbvedējiem un  “A-50 ” agrīnās brīdināšanas un kontroles sistēmas lidmašīnas.

Image
Norad
Foto: Foto: Norad.mil
Foto: Norad.mil
“Šogad jau astoto reizi Krievijas militārās lidmašīnas iekļuvušas mūsu Kanādas vai Aļaskas gaisa aizsardzības identifikācijas zonās un katru reizi NORAD spēki bija gatavi ar šo izaicinājumu tikt galā,” sacīja NORAD komandieris ģenerālis Terenss O'Šonesijs (Terrence J. O'Shaughnessy).

Tāpat NORD paziņojumā pasusts, ka lidmašīnas lidojušas aptuveni 59 kilometrus no Aļaskas robežas, tām paliekot starptautiskajā gaisa telpā, un nevienā mirklī nav iekļuvušas Amerikas Savienoto Valstu suverēnajā gaisa telpā.

Pagājušajā nedēļa līdzīgs Krievijas iznīcinātāju, bumbvedēju un agrīnās brīdināšanas un kontroles sistēmas lidaparātu formējums lidojis aptuveni 37 kilometru attālumā no Aļasakas krasta līnijas, paliekot starptautiskajā gaisa telpā.

“Neskatoties uz Covid-19 pandēmiju, NORAD pastāvīgi uzrauga ziemeļu pieejas mūsu valstīm, un mūsu operācijas skaidri parāda, ka mēs 24 stundas diennaktī, 7 dienas nedēļā, 365 dienas gadā varam aizstāvēt mūsu valstis,” sacīja ģenerālis

Jau aprīlī ģenerālis T. O'Šonesijs paziņoja, ka ASV bruņotajiem spēkiem jārēķinās ar to, ka tādi pretinieki kā Krievija centīsies pārbaudīt visas vājās vietas starp ASV un tās sabiedrotajiem koronavīrusa krīzes laikā.

Tāpat arī Krievijas Gaisa spēki ir sekojuši līdzi ASV un NATO aktivitātei Eiropā.

29. maijā “B-1B Lancer” gaisa kuģi no 28. Bumbvedēju brigādes Elsvortas Gaisa spēku bāzē Dienviddakotā atzīmēja savu pirmo lidojumu ar Ukrainas “Su-27 Flanker” un “MiG-29 Fulcrum” iznīcinātājiem virs Melnās jūras. Vienlaikus “B-1” gaisa kuģis trenējās arī tālās darbības rādiusa pretkuģu raķešu (LRASM) palaišanā.

Krievijas Aizsardzības ministrija fiksēja šo lidojumu, sakot, ka tas pamudināja Krievijas Gaisa spēku “Su-27” un “Su-30SM” iznīcinātājiem pārtvert bumbvedējus.

“Krievijas bruņotie spēki jūtas tā, it kā būtu nepieciešams, lai visi zinātu, ka viņi joprojām ir uz pasaules skatuves, ka viņi joprojām atrodas uz skatuves un ka viņiem ir diezgan spēcīga militārā vara,” aprīlī portālam “Military.com” teicis ASV gaisa spēku Eiropā bijušais komandieris ģenerālis Frenks Gorenks (Frank Gorenc).

Dalies ar šo ziņu