NATO kaujas grupa Igaunijā ar Igaunijas armiju aizvadījusi lielās ziemas mācības “Winter Camp"

Ārvalstīs
Sargs.lv/mncne.nato
NATO kaujas grupa
Foto: NATO kaujas grupa Igaunijā/Facebook

No 29. janvāra līdz 6. februārim aptuveni 1400 NATO karavīru piedalījās ikgadējās ziemas mācībās “Winter Camp”, kas notika poligonā netālu no Tapas bāzes Igaunijā. Šajās mācībās, kas ir vērienīgākās ziemas mācības Igaunijā izvietotajai NATO kaujas grupai, tika stiprinātas karavīru kaujas spējas un sadarbība skarbos ziemas apstākļos.

Mācību laikā vingrinājumus kopīgi veica Lielbritānijas, Francijas un Igaunijas bruņoto spēku karavīri, izmantojot dažādus bruņu transportlīdzekļus, kā arī dažādus kaujas un aizsardzības scenārijus.

Igaunijā izvietoto NATO kaujas grupu vada Lielbritānijas bruņotie spēki, un šajās mācībās viņiem pievienojās arī karavīri no Apvienotās Karalistes armijas Jorkšīras izpletņlēcēju vienības, lai uzlabotu savas kaujas iemaņas reālas ziemas apstākļos.

Image
NATO kaujas grupa
Foto: NATO kaujas grupa Igaunijā

Kā norāda NATO kaujas grupas Igaunijā esošās rotācijas komandieris pulkvežleitnants Simons Vorts (Simon Worth), kopš karavīru ierašanās pērnā gada septembrī, mācību procesā liks liels uzsvars uz kaujas grupas spēju palielināšanu un integrācijas attīstīšanu ar sabiedrotajiem.

Šajā laikā NATO kaujas grupa ir pabeigusi virkni militāro vingrinājumu, lai sagatavotos galvenajām ziemas mācībām “Winter Camp”, kurās tā piedalās kopā ar Igaunijas Aizsardzības spēku 1. kājnieku brigādi.

Šo mācību laikā NATO karavīri veic gan šaušanas un dažādus prettanku vingrinājumus, kājnieku patruļas un inženiertehniskos uzdevumus, un tas viss rezultējas ar “spēka uzbrukuma” scenārija izspēlēšanu ar Igaunijas Sauszemes spēku Skautu bataljona karavīriem, kā arī brīvprātīgajiem no Igaunijas Aizsardzības līgas (Kaitseliit).

Šogad mācībās piedalījās arī Beļģijas Gaisa spēku iznīcinātāji “F-16”, kas pašlaik atrodas Emari gaisa spēku bāzē Igaunijā NATO Baltijas gaisa patrulēšanas operācijas  ietvaros. Iznīcinātāju dalība palīdzēja trenēt gaisa atbalsta kontrolieru jeb JTAC iemaņas, nodrošinot koordināciju starp gaisa un sauszemes spēkiem.

Igaunijas Aizsardzības spēku 1. kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Andruss Merilo atzīst, ka aizsardzības un uzbrukuma scenāriju izspēlēšana skarbajos Igaunijas ziemas apstākļos un vidē ir lieliska mācīšanās pieredze visām pusēm – gan karavīriem, gan viņu komandieriem.

Image
NATO kaujas grupa
Foto: NATO kaujas grupa Igaunijā

Jau ziņots, ka Lielbritānija ir vadošā valsts Igaunijā izvietotajai NATO kaujas grupai, kuras sastāvā ir karavīri no Dānijas un Francijas, ka arī pārstāvji no Islandes.

Savukārt Latvijā izvietotās NATO kaujas grupas vadošā valsts ir Kanāda, Lietuvā – Vācija, bet Polijā – ASV. Pašlaik Igaunijā uzturas ap 830 britu karavīru, bet Polijā ap 150.

Image
NATO kaujas grupa
Foto: NATO kaujas grupa Igaunijā

“Sargs.lv” jau rakstīja – lai stiprinātu NATO Austrumu flangu pret iespējamo Krievijas agresiju, Lielbritānija uz Polijas pierobežu papildus plāno nosūtīt vēl 350 karavīrus, šīs nedēļas sākumā paziņoja Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Volless. Karavīri atbalstīs Polijas sabiedrotos gan kopīgās mācībās, gan stiprinot aizsardzības kapacitāti laikā, kad Krievijas militārie manevri Ukrainas pierobežā kļūst aizvien agresīvāki.

Dalies ar šo ziņu