Krievijas Jūras spēki pastiprina klātbūtni Melnajā jūrā mācību “Sea Breeze 2021” laikā

Ārvalstīs
Sargs.lv/Interfax/The Moscow Times
Krievijas fregate "Admiral Essen"
Foto: Foto: REUTERS/Scanpix

Krievijas bruņotie spēki pastiprinājuši savu klātbūtni Melnajā jūrā laikā, kad netālu no tās pretlikumīgi okupētās Krimas pussalas notiek Ukrainas un NATO valstu rīkotās militārās mācības “Sea Breeze”.

Lai pastiprinātu Krievijas Jūras spēku militāro grupējumu Melnajā jūrā uz turieni nosūtīta fregate “Admiral Essen” un raķešu kreiseris “Moskva”. Abi kuģi ir bruņoti ar spārnotajām raķetēm “Kalibr”.

Šie kuģi Melnajā jūrā izvietotajiem Krievijas spēkiem pievienosies pēc tam, kad atgriezīsies no Vidusjūras Austrumu daļas, kur tie veica raķešu uzbrukumus pret Krievijas atbalstītā Sīrijas diktatora Bašara al Asada pretinieku spēkiem.

Pēc pārapgādes Sevastopolē abi kuģi piedalīsies pēkšņajā kaujas gatavības pārbaudē, ko Krievijas bruņotie spēki Krimā izsludinājuši saistībā ar mācīām “Sea Breeze 2021”. Šajās pārbaudēs iesaistītas pretgaisa aizsardzības sistēmas S-400 un “Pantsir – S”, kā arī 20 Krievijas gaisa spēku lidmašīnu un helikopteru.

Iepriekš Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka tā rūpīgi sekos līdzi divu nedēļu ilgajām mācībām “Sea Breeze 2021” “un rīkosies, ja būs nepieciešams aizstāvēt tās nacionālās intereses.”

Ukrainas bruņotie spēki kopā ar vēl 32 NATO dalībvalstīm mācības “Sea Breeze” uzsāka aizvadītajā nedēļā. Mācībās iesaistīti 5000 karavīru, 32 karakuģi un 40 lidmašīnas. Kā vēstīts mācību oficiālajā “Twitter” kontā, tās kļuvušas par lielākajām kopš 1997. gada.

Tiesa, šīs mācības pavadījuši vairāki incidenti, kuros kārtējo reizi pārgalvīgu un nedrošu rīcību demonstrējuši Krievijas bruņoto spēku pārstāvji. Aizvadītajā sestdienā Krievijas kara lidmašīnas izsekojušas ASV iznīcinātājkuģi “USS Ross”, kad tas piedalījies mācībās. Savukārt Nīderlande pagājušajā nedēļā apsūdzējusi Krievijas bruņoto spēku lidmašīnās nedrošos lidojumos pār tās fregati “HNMLS Eversten”.

Mācības “Sea Breeze” notiek Melnās jūras ūdeņos netālu no Krievijas okupētās Krimas, kas starptautiski aizvien tiek uzskatīti par Ukrainai piederošiem. Tomēr Krievija pēc pretlikumīgās Krimas aneksijas 2014. gadā tos uzskata par saviem.

Nesen Krievija centās izplatīt nepatiesu informāciju, ka tās robežsardzes kuģi veikuši brīdinājuma šāvienus Lielbritānijas karakuģa “HMS Defender” priekšā, kad tas pietuvojies okupētajai Krimas pussalai. Tāpat Krievija izplatīja informāciju par it kā veiktu brīdinājuma bombardēšanu kuģa kustības virzienā. Tiesa Lielbritānija šādus Krievijas paziņojumus noliedz, prasot tai dokumentālus pierādījumus. Saistībā ar šo incidentu un Lielbritānija apsūdz Krieviju atklātu melu izplatīšanā.

Mācībās “Sea Breeze 2021” piedalās arī Latvijas Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras Ūdenslīdēju komanda, kā arī viens virsnieks, kurš mācību laikā pilda pienākumus štābā.

Dalies ar šo ziņu