NATO Melnajā jūrā aizvada pretgaisa aizsardzības mācības

NATO
Sargs.lv/UK Defence Journal/AC.NATO.int
Foto: EPA/Scanpix
Foto: Foto: EPA/Scanpix

NATO gaisa un jūras spēki pagājušajā nedēļā Melnajā jūrā veica pretgaisa aizsardzības mācības (ADEX), vēsta “UK Defence Journal”.

Mācībās piedalījās Grieķijas, Rumānijas un Turcijas gaisa spēku iznīcināji, Rumānijas transporta lidmašīna C-27, Turcijas militārās patruļas lidmašīna un trīs sabiedroto fregates no 2. pastāvīgās NATO jūras spēku grupas (SNMG2) – Itālijas flotes flagmanis “Fasan”, Rumānijas flotes “Maria” un Turcijas flotes “Barbaros”.

NATO 2. pastāvīgās jūras spēku grupas spēki šķērsos Melno jūru un pēc “ADEX” mācībām piedalīsies mācībās “Sea Breeze 2021”.

Turcijas gaisa spēku iznīcinātāji F-16 imitēja uzbrukumus NATO kuģiem, kuri aizvadīja aizsardzības apmācības pret šādiem uzbrukumiem, grieķu un rumāņu F-16 atsevišķā treniņā veica līdzīgus manevrus, izspēlējot savstarpēji koordinētus uzbrukumus.

“Kopumā gaisa un jūras integrācija parāda NATO spējas, gatavību un apņēmību aizsargāt sabiedroto iedzīvotājus. Kad mūsu kuģi un lidmašīnas mierīgi darbojas Rumānijas piekrastē, mēs izrādām atbalstu reģiona sabiedrotajiem,” sacīja Sabiedroto gaisa spēku štāba priekšnieka vietnieks brigādes ģenerālis Endrjū Hansens.

“Mūsu lidmašīnas ir neapbruņotas, lai no apmācības iegūtu visaugstākos rezultātus un ļautu sadarboties visu četru sabiedroto iznīcinātājiem.”

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka par spīti Krievijas pretestībai Ukraina un ASV Melnajā jūrā un Ukrainas dienvidos sākušas militārās mācības "Sea Breeze 2021", kurās piedalīsies vairāk nekā 30 valstis. Maskava, reaģējot uz militāro mācību norisi, dienu pēc to sākuma paziņoja, ka ir pārbaudījusi Krimas pretgaisa raķešu aizsardzības sistēmas.

Militārajās mācībās “Sea Breeze 2021” piedalīsies arī Latvija ar Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras Ūdenslīdēju komandu, kā arī vienam virsniekam pildot uzdevumus mācību štābā.

Dalies ar šo ziņu