Arī 2024. gadā Krievija aktīvi turpinās meklēt iespējas, kā vairot baiļu sajūtu Latvijas sabiedrībā, prognozē VDD

Viedoklis
Sargs.lv
Vīrietis protestē pret Krievijas propagandu
Foto: AFP/Scanpix

Kā savā pārskatā par darbību 2023. gadā norāda Valsts drošības dienests, Krievija arī 2024. gadā turpinās centienus ietekmēt Latvijas sabiedrības noskaņojumu, īpaši koncentrējoties uz prokremliski noskaņoto sabiedrības daļu. Vienlaikus VDD pauž, ka turpinoties karam Ukrainā, Kremļa iespējas ietekmēt Latvijas iekšpolitiskos procesus un radīt draudus Latvijas konstitucionālajai iekārtai joprojām būs ierobežotas.

“Par Kremļa ietekmes instrumentiem Latvijā arī turpmāk kalpos dažādas prokremliskas organizācijas, noderīgi “viedokļa līderi” un atsevišķas iedzīvotāju grupas, kas turpina būt labvēlīgi noskaņotas pret Krieviju,” teikts VDD publicētajā ziņojumā.

Dienests atzīst, ka arī šogad Latvijas sabiedrībā ar karu Ukrainā saistīti temati, kas attiecas uz Latvijas iekšpolitiku, veicinās starpetnisko spriedzi un saspīlējumu. Sabiedrībā turpināsies viedokļu pretstāve jautājumos par valsts valodas lietojumu publiskajā telpā, sadarbību ar Krieviju un prokremlisku personu aktivitātēm.

Tāpat VDD prognozē, ka uz prokremliski noskaņoto iedzīvotāju atbalstu turpinās pretendēt vairākas uz krievu auditoriju orientētas politiskās partijas. Tuvojoties Eiropas Parlamenta vēlēšanām, šīs partijas intensificēs aktivitātes un politiskās konkurences apstākļos dažādos veidos centīsies sevi apliecināt kā vadošās Latvijas “krievu tiesību aizstāves”. Šo partiju izplatītie vēstījumi saskanēs un būs noderīgi Krievijas interesēm.

Vienlaikus dienesta skatījumā Latvijas sabiedrībā dominējošais nosodījums pret Krievijas agresiju Ukrainā turpinās ierobežot dažādu prokremlisku aktivitāšu īstenošanas iespējas. Prokremliski noskaņotas personas un organizācijas turpinās ieturēt nogaidošu pozīciju un visbiežāk slēps savu nostāju.

Prokremliski noskaņotā sabiedrības daļa turpinās gaidīt Kremlim iespējami labvēlīgu iznākumu karam Ukrainā, cerot uz iespēju atjaunot agrākās saites ar Krieviju. Galvenā platforma prokremliskām aktivitātēm saglabāsies sociālās tīklošanās vietnes. VDD analīze liecina, ka jau šobrīd Krievijas specdienesti šāda veida platformas – īpaši “Telegram” – izmanto tā dēvētajos aktīvajos pasākumos.

Arī šogad Krievija turpinās ražot kara propagandu – attaisnot iebrukumu Ukrainā un tur pastrādātos kara noziegumus. Lai arī Krievijas informatīvās ietekmes resursi lielā mērā ir novirzīti karam Ukrainā, VDD vērtējumā Krievija intensificēs arī pret Latviju vērstos informatīvās ietekmes pasākumus. Prognozējams, ka, turpinoties Krievijas sāktajam karam Ukrainā un saspringtajai drošības situācijai reģionā, Krievija mēģinās vairot baiļu un nedrošības sajūtu Latvijas sabiedrībā.

Tendences aizvadītajā gadā apliecina, ka Krievijas specdienesti aizvien biežāk cenšas kombinēt aktīvo pasākumu realizēšanu ar izlūkziņu ieguvi. VDD analīze liecina, ka šiem Krievijas specdienestu centieniem būs dažādi mērķi – diskreditēt sociālpolitiskos procesus Latvijā un mūsu valsts amatpersonas, šķietami maskēt izlūkošanas aktivitātes publiskajā telpā, kā arī radīt labvēlīgus apstākļus informācijas iegūšanai par konkrētiem procesiem un personām.

VDD arī prognozē, ka Krievijas mediju uzņēmumi un organizācijas turpinās meklēt veidus, kā atgriezties ne tikai Latvijas, bet visas Eiropas mediju un izklaides tirgū, reģistrējot mediju uzņēmumus citās valstīs. Šādā veidā Krievija mēģinās apiet Rietumu noteiktos ierobežojumus Krievijas elektronisko plašsaziņas līdzekļu darbībai.

Līdzās citām aktivitātēm, kas vērstas uz Latvijas sabiedrības ietekmēšanu un Kremļa izlūkošanas aģentūras palielināšanu, Krievija turpinās izvērst informatīvās ietekmes pasākumus, lai vairotu starptautiskās sabiedrības neticību Ukrainas spējām gūt uzvaru karā pret Krieviju un censtos mazināt ES, tajā skaitā Latvijas, atbalstu Ukrainai cīņā par mieru Eiropā.

Dalies ar šo ziņu