Rinkēvičs: Nepieciešams steidzami reformēt ANO Drošības padomi, kurā Krievija bloķē lēmus

Viedoklis
LETA
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs
Foto: Edijs Pālens/LETA

Nepieciešams steidzami reformēt ANO Drošības padomi, kurā Krievija kā pastāvīgā tās locekle destruktīvi bloķē lēmumus un virza rezolūcijas pašas īstenotās karadarbības kontekstā, uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā, šodien Tallinā, Igaunijā, ārlietu ministrs piedalījās starptautiskā konferencē "Mazās valstis ANO Drošības padomē - strādājot miera labā, lai pārvarētu kara postu". Konferences mērķis bija aplūkot mazo valstu lomu un iespējas ANO Drošības padomē, tajā skaitā Krievijas agresijas pret Ukrainu kontekstā.

Uzstājoties konferences panelī par mazo valstu ietekmi lielvaru sacensības laikmetā, Rinkēvičs uzsvēra daudzpusējās diplomātijas nozīmi mazo valstu ārpolitisko centienu īstenošanā. Ministrs norādīja, ka mazas valstis spēj ietekmēt ANO Drošības padomes darbu, nodrošinot to tematisko prioritāšu un reģioniem aktuālu drošības apdraudējumu izskatīšanu. Tās var būt prasmīgi sarunvedēji un piedāvāt kompromisus sarežģītu jautājumu izskatīšanā.

Lai aizstāvētu tiesiskumā balstītu starptautisko kārtību, demokrātiskās vērtības un piedalītos globālā miera un drošības jautājumu risināšanā, Latvija pirmo reizi kandidēs ANO Drošības padomes 2025.gada vēlēšanās.

ANO Drošības padome ir augstākā ANO struktūra, kuras lēmumi ir saistoši visām ANO dalībvalstīm. Tās galvenais mērķis ir rūpēties par starptautisko mieru un drošību. Padomes sastāvā ir piecas pastāvīgās dalībvalstis - Lielbritānija, ASV, Francija, Krievija, Ķīna -, kā arī desmit uz divu gadu termiņu ievēlētas dalībvalstis. Igaunija bija ANO Drošības padomes dalībvalsts 2020. līdz 2021.gadā.

Dalies ar šo ziņu