Krievija uzliek veto ANO Drošības padomes rezolūcijai, kas nosoda agresiju Ukrainā

Ārvalstīs
LETA/AFP
ANO
Foto: EPA/Scanpix

Krievija, kā jau bija gaidāms, piektdien uzlika veto ANO Drošības padomes rezolūcijai, kas "uz visstingrāko" nosodīja Krievijas agresiju Ukrainā un pieprasīja nekavējoties izvest Krievijas karaspēku no Ukrainas.

Rezolūciju, kuras tekstu kopīgi izstrādāja ASV un Albānija, atbalstīja 11 no 15 drošības padomes dalībvalstīm. Ķīna, Indija un Apvienotie Arābu Emirāti balsojumā atturējās.

Rezolūcijas pieņemšana bija lemta neveiksmei, jo Krievijai ir veto tiesības kā ANO Drošības padomes pastāvīgajai dalībvalstij. 

Debates par to tomēr deva dalībvalstīm iespēju nosodīt Krievijas prezidenta Vladimira Putina lēmumu sākt pilna apjoma ofensīvu pret kaimiņvalsti Ukrainu.

"Krievija, jūs varat uzlikt veto šai rezolūcijai, bet jūs nevarat uzlikt veto mūsu balsīm, jūs nevarat uzlikt veto patiesībai, jūs nevarat uzlikt veto mūsu principiem, jūs nevarat uzlikt veto ukraiņu tautai," pēc balsojuma paziņoja ASV vēstniece ANO Linda Tomasa-Grīnfīlda. 

Pirms balsojuma rezolūcijas teksts tika mīkstināts, lai tā gūtu lielāku atbalstu.

Vārds "nosoda" tika aizstāts ar "izsaka nožēlu", bet atsauce uz ANO Hartas 7.nodaļu, kas ļauj dalībvalstīm īstenot militāru darbību miera atjaunošanai, tika dzēsta.

Rezolūcija apstiprināja Ukrainas suverenitāti un aicināja Krieviju "nekavējoties izbeigt spēka lietošanu pret Ukrainu".

Dalies ar šo ziņu