Izstrādāta bezpilota sauszemes kaujas atbalsta platformas “Natrix” nākamās paaudzes versija

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
Platforma "Natrix"
Foto: Foto: "SCR Brasa"

Pēc ilglaicīgiem testiem kopā ar Nacionālo bruņoto spēku karavīriem un zemessargiem uzņēmums “SRC Brasa” ir izstrādājis bezpilota sauszemes kaujas atbalsta platformas “Natrix” nākamās paaudzes versiju, kas maksimāli pielāgota bruņoto spēku vajadzībām. Kā “Sargs.lv” stāsta militārā ekipējuma ražošanas uzņēmuma “SRC Brasa” eksperts Kristiāns Brēdermanis, pilnveidotās platformas versijai ir robustāks korpuss un tā būs vēl piemērotāka bezceļu apstākļiem – tās izpildījumu uzlabos īpašās riepas, kas arī ir uzņēmuma “SRC Brasa” ražojums. 

Viņš uzsver, ka galvenokārt uzlabota platformas ergonomika, pārveidojot tās korpusu. Tas ļaus bezpilota kaujas atbalsta platformu vēl ērtāk savienot ar citām sistēmām un ekipējumu. Platforma paredzēta ne tikai potenciāli ievainotu karavīru transportēšanai no kaujas laika, bet arī cita veida kravu un ierīču, to skaitā arī dažādu sensoru un radio uzstādīšanai/pārvadāšanai.

“Šobrīd tiek domāts, lai platformu varētu savienot arī ar ieroču sistēmām, piemēram, uz tās uzlikt attālināti vadāmu ložmetēju, un šis jaunais korpuss atļauj daudz labāk integrēt šādas sistēmas,” uzsver Brēdermanis.

Ir uzlabota arī platformas tehniskā veiktspēja, pašlaik tiek strādāts pie tā, lai bezpilota transportlīdzekli būtu iespējams vadīt vairāku kilometru attālumā, iepriekš šis attālums bijis nesalīdzināmi mazāks. K. Brēdermanis akcentē, ka tagad platformas vadāmība jau ir maksimāli pielāgota augstākajiem militāriem standartiem.

Tikmēr projekta “Natrix” vadītājs, idejas autors, dizainers un vienlaikus arī Zemessardzes Studentu bataljona vecākais zemessargs Gatis Vectirāns norāda –sistēmu un tehnikas uzlabošana ir likumsakarīgs izpētes un attīstības procesa etaps.

Tas nozīmē, ka tikai reālu testu laikā, šo tehniku aktīvi izmantojot, var konstatēt, ko būtu nepieciešams pilnveidot un uzlabot. Tikai izmēģināšanas procesā rodas dažādas atziņas, piemēram, ka platformai vajadzētu būt mazliet garākai. Tagad uzlabota arī tās stabilitāte.

“Secinājām, ka iepriekšējai versijai, uzkraujot uz tās daudz somu, stabilitāte mazinās, tāpēc tika izmainīts arī šis faktors. Labi, ka pagājusī ziema bija auksta un sniegota, varējām kārtīgi platformu testēt dažādos laikapstākļos. Tā arī nonācām pie secinājuma, ka, piemēram, riepas nepieciešams pilnveidot lai uzlabotu caurgājamību,” skaidro Brēdermanis.

G. Vectirāns piebilst, ka mūsdienās aizvien svarīgākas kļūst karavīru prasmes kaujai apdzīvotā vietā, tāpēc, domājot par platformas jauno dizainu, tas tika ņemts vērā. “Piemēram, notestējām, ka ar tagadējiem protektoriem “Natrix” var uzbraukt uz jebkuras apmales, uzlabota tā stabilitāte, krāsa ir pilsētvidei neuzkrītoša, – tātad gan tehniskie, gan dizaina elementi ir uzlaboti. Kopā ar konsultantiem un testētājiem esam nonākuši tuvu ideālam,” saka G. Vectirāns.

Uzņēmuma pārstāvji informē, ka jau tuvākajā laikā plānots sākt testus reālā vidē kopā ar bruņoto spēku pārstāvjiem.

Jau ziņots, ka mobilā platforma “Natrix” primāri paredzēta gan individuālo un vienības ekipējuma kravu pārvadājumiem, gan savietojamībai ar kaujas atbalsta un kaujas nodrošinājuma inženiertehniskajiem risinājumiem. Turklāt iekārtas attīstības gaitā platformas veicamo uzdevumu iespējas ir palielinājušās. Patlaban prioritāri ir trīs platformas pielietojuma principi – kravas transportēšana, CASEVAC jeb cietušā evakuācija no kaujas lauka un inženiertehniskie risinājumi.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka pirmā publiskā “Natrix” prezentācija notika 2020. gada oktobrī Ādažu bāzē notiekošajā industrijas produktu un spēju prezentācijas pasākumā. Savukārt 2021. gada martā iekārta pirmo reizi tika integrēta NBS militārajās mācībās reālā uzdevuma izpildē, tādējādi testējot platformas spējas evakuēt cietušo no kaujas lauka.

Uzņēmums “SRC Brasa” projekta “Natrix” attīstībai iepriekš saņēmis Aizsardzības ministrijas inovāciju grantu, kas ir ne tikai finansiāls atbalsts, bet arī apliecinājums projekta aktualitātei un nepieciešamībai bruņotajos spēkos.

Dalies ar šo ziņu