Eksperts: Sinhronizētu medicīnas risinājumu potenciāls

Viedoklis
Kristiāns Brēdermanis/ “SRC Brasa” valdes loceklis
Bezpilota platformas "Natrix"
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

Digitālās transformācijas process būtiski ietekmē visas nozares un iezīmē arvien pieaugošo nepieciešamību investēt inovatīvu produktu pētniecībā un izstrādē. Tas novērojams ne vien Latvijā, bet pasaulē kopumā. Militārās industrijas uzņēmumi intensīvi strādā, lai attīstītu, testētu un vēlāk pielāgotu jaunus risinājumus un tehnoloģijas atbilstoši karavīra prioritātēm un vajadzībām. Mērķis – atvieglot militārpersonas pienākumu izpildi visaptverošās mācībās, starptautiskās misijās vai specializētos uzdevumos.

Likumsakarīgi, ka Eiropas un NATO dalībvalstis meklē veidus, kā pilnveidot militāro nozari, jo aizsardzības un drošības stūrakmens vairs nav saistīts tikai ar ieroča un līdzvērtīga bruņojuma klātbūtni. Patlaban nodrošinājums karavīram paredz kompleksu pieeju, kas nepārtraukti tiek modernizēta, lai sniegtu maksimālu priekšrocību dažādās situācijās un klimatiskajos apstākļos. Tāpēc pēdējo gadu laikā uzmanības centrā izvirzīta mākslīgā intelekta integrēšana ekipējumā, kā arī risinājumu savstarpēja salāgošana, sākot ar kaujas atbalsta sistēmām un inovatīvām iekārtām līdz individuāliem ekipējumiem un viedu aprīkojumu. Šādi komponenti raksturo mūsdienīgas vienību spējas, arī Latvijā, ņemot vērā realizētos projektus sadarbībā ar bruņotajiem spēkiem, industrijas ekspertiem un zinātniekiem. Turklāt minētās iestrādes stimulē iespēju radīt jaunus konceptus perspektīvā.

Tomēr militārpersonu specifika pieprasa konkrētu pienākumu veikšanu ekstremālos apstākļos un dzīvībai bīstamās situācijās, kur vitālu lomu ieņem uzticami pirmās palīdzības risinājumi.

Image
Bezpilota platformas "Natrix" prezentācija/ srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija
Foto: Bezpilota platformas "Natrix" prezentācija/ srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija
Tieši analīze un karavīru pieredze norāda uz neizmantotu potenciālu augstas kvalitātes pirmās palīdzības attīstībā. Militārā medicīna attiecas uz vairākiem nozīmīgiem posmiem – karavīra veselības stāvokļa identificēšanu, medicīnas datu apkopošanu, apstrādi un cietušā evakuēšanu līdz palīdzības punktam. Šāds modelis efektīvi nodrošina operatīvu funkciju izpildi situācijās, kad cietušie jātransportē uz sadales punktu konkrēta rādiusa ietvaros. Protams, lai daudzpusīgais process strādātu, katrā posmā nepieciešams integrēt jaunus risinājumus.
Image
Bezpilota platformas "Natrix" prezentācija/ srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija
Foto: Bezpilota platformas "Natrix" prezentācija/ srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

Viena no fāzēm paver plašas iespējas, jo industrijā pieejami dažāda veida transportlīdzekļi, arī bezpilota kaujas atbalsta platforma “Natrix”. Mehanizēta risinājuma izmantošana ir prioritāte, lai cietušos karavīrus no notikuma vietas nekavējoties nogādātu līdz pirmās palīdzības apkopes punktam. Savukārt sākuma posmu, kas saistīts ar veselības stāvokļa identificēšanu, garantētu viedie sensori. Tie pārraidītu ķermeņa temperatūras un spiediena rādītājus reāllaikā, bet ziņas par medicīnisko vēsturi tiktu iegūtas no publiskām informācijas datu bāzēm. Sinhronizētajā medicīnas komplektā vienlaikus atrastos profilaktiski instrumenti, piemēram, žņaugi, kas var kontrolēt dzīvībai bīstamu asiņošanu. Tas nozīmē, ka attīstības scenārijs sastāv no vairākiem virzieniem un risinājumiem, taču sarežģījumi sagaidāmi informācijas apmaiņas jautājumos.

Kā iegūt pilnvērtīgu informāciju par karavīra veselības stāvokli ar drošu komunikācijas kanālu starpniecību? Kāda izskatītos atbilstoša infrastruktūra ātrai un ērtai datu apritei? Ir pietiekami daudz jautājumu, uz kuriem atbildes tiks rastas dizaina un izstrādes fāzē, taču skaidrs ir viens – katru produktu ar laiku nomaina jauns – inovatīvāks, kvalitatīvāks vai salāgojamāks. Tādējādi varam būt droši, ka, apvienojot daudzpusīgas kompetences, sinhronizēts pirmās palīdzības komplekts uzlabos ievainotu militārpersonu evakuēšanu un aizsardzības spējas.

Dalies ar šo ziņu