ASV Speciālie spēki slepenā operācijā no Lībijas izveduši Krievijas ražoto PGA sistēmu “Pantsir S1”

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/TheDrive/TheTimes
Pretgaisa aizsardzības sistēma "Panstir"
Foto: Foto: EPA/Scanpix

Lielbritānijas avīze “The Times” publicējusi rakstu, kurā aprakstīta slepena ASV speciālo operāciju spēku misija Lībijā 2020. gada jūnijā. Misijas uzdevums - izvest no valsts Krievijas ražojuma pretgaisa aizsardzības sistēmu “Pantsir S1”. Sistēmas iegūšana ne tikai nepieļaus tās nonākšanu nepareizās rokās, bet arī sniegs vērtīgu informāciju ASV par Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmām.

Lai gan operācijas mērķis ir bijis nepieļaut sistēmas nonākšanu teroristisku organizāciju rokās, ir skaidrs, ka “Pantsir S1” iegūšana būs nozīmīgs izpētes objekts ASV militārās izlūkošanas dienestam, ņemot vērā, ka sistēma vēl joprojām tiek izmantota Krievijas un tās sabiedroto Bruņotajos spēkos. Krievijas Bruņotajos spēkos šīs sistēmas bruņojumā pieņemtas tikai 2008. gadā, turklāt 2019. gadā tika iepirktas papildus sistēmas.

“The Times” vēsta – 2020. gada jūnijā Zuvarahas starptautiskajā lidostā uz Rietumiem no Tripoles nolaidusies ASV Gaisa spēku vidējās klases transportlidmašīna C-17A “Globemaster III”, kur savā kravas nodalījumā uzņēmusi “Pantsir-S1” sistēmu un aizvedusi to uz Ramšteinas bāzi Vācijā. Tas bijis iespējams pēc tam, kad Lībijas Nacionālās vienotības valdības spēki pretuzbrukumā ieņēma Al Vatijas Gaisa spēku bāzi uz Dienvidrietumiem no Tripoles, ko līdz šim kontrolēja Lībijas Nacionālās armijas vienības. Uzbrukumā Turcijas atbalstītie Nacionālās vienotības valdības spēki iznīcināja vai sagrāva astoņas ‘Pantsir-S1” sistēmas.

Nav skaidrs, kāds “Pantsir-S1” modelis ir iegūts – Lībijas Nacionālā armija ieguva vairākas šādas sistēmas no Apvienotajiem Arābu Emirātiem, kas sistēmu uzstādīšanai izmanto Vācijā ražotās MAN 8x8 platformas, taču fotogrāfijas liecina, ka Lībijas Nacionālās armijas sastāvā ir arī sistēmas to standarta eksporta versijā uz “KAMAZ-6560” bāzes.

Nav skaidrs, kas ar sistēmu notika pēc tās nonākšanas Ramšteinas ASV Gaisa spēku bāzē, tomēr novērotāji, izmantojot atvērtos tīklos pieejamos datus par gaisa telpas satiksmi, secinājuši, ka C-17A, kas sistēmu nogādājusi Ramšteinā, Vācijā no Dienvidkarolīnas ieradusies vien dažas dienas pēc Al Vatijas bāzes ieņemšanas. Čarlstonas bāzē Dienvidkarolīnā C-17 atgriezusies 2020. gada 7. jūnijā.

Lai kāda būtu iegūtā šasija, uz tās uzstādītās ieroču sistēmas neatšķiras. “Pantsir-S1” sastāv no torņa, uz kura uzstādītas sešas “57E” tipa zeme-gaiss tipa raķetes un divi 30 mm automātiskie zenītlielgabali, ko papildina savstarpēji integrējamas radaru un tāla darbības rādiusa infrasarkanās sistēmas, kas ļauj sistēmas pretgaisa raķetēm satriekt pretinieka spārnotās raķetes, dronus, lidmašīnas un helikopterus vairāk nekā 30 kilometru attālumā līdz 15 kilometru augstumam.

2019. gadā ASV Āfrikas pavēlniecība apstiprināja drona notriekšanu pie Tripoles. “The Times” vēsta, ka dronu, kas iespējams bijis MQ-9 “Reaper”, notriekusi Krievijas algotņu vienība“ Wagner” ar tās rīcībā neoficiāli esošajām “Pantsir-S1” sistēmām.

Krievijas pārstāvji “The Times” informēja, ka Maskava apzinās, ka ASV ir ieguvusi “Pantsir S-1” sistēmu, taču par to daudz neuztraucas, jo ASV ir bijusi iespēja sistēmu izpētīt jau iepriekš, kad to iepirka Apvienotie Arābu Emirāti, turklāt eksporta versijās nav iekļautas Krievijas Gaisa spēku “savējais vai pretinieks” tipa atpazīšanas sistēmas.

Tiesa, jāatzīmē, ka ir bijis maz ticams, ka Apvienotie Arābu Emirāti būtu pieļāvuši, ka ASV izlūkošanas dienesti pilnībā izjauktu AAE rīcībā esošu sistēmu izpētes nolūkā.

Sistēmas iegūšana ASV īpašumā ļauj veikt ne tikai tās spēju novērtējumu, bet arī izvērtēt un analizēt uzbūves īpatnības, detaļu kvalitāti un izmantotās sastāvdaļas. Sistēmas esamība īpaši tiktu novērtēta katru gadu rīkotajās liela mēroga ASV Gaisa spēku mācībās “Black Flag” un “Red Flag”.

Šī nav pirmā reize, kad ASV Speciālie spēki iegūst citas valsts bruņojumu speciālo operāciju laikā. Pazīstams piemērs ir Lībijas Mi-25 triecienhelikoptera izvešana no Čadas 1988. gadā, ko veica ASV Gaisa spēku 160. speciālo operāciju pulks, kā arī t.s. “Sarkano ērgļu” eskadriļa, kas Aukstā kara laikā mācību nolūkiem izmantoja visdažādākajos veidos iegūtas PSRS ražojuma lidmašīnas.

Dalies ar šo ziņu