Jaunās pretkuģu raķetes Ukrainai ļaus bloķēt Krievijas Melnās jūras kara flotes bāzes

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Forbes
R-360 Neptun
Foto: Foto: Адміністрація Президента України

Ukrainas īstenotā flotes modernizācijas programmas pamats ir nevis patruļkuģi, bet gan jaunās R-360 Neptun raķetes, kas ļaus no Ukrainas iekšzemes bloķēt gandrīz visu Melnās jūras Ziemeļdaļu, ziņo "Forbes".

2014. gadā, Krievijai anektējot Ukrainai piederošo Krimu, Ukraina zaudēja gandrīz visu savu no Padomju Savienības mantoto karakuģu floti. Pēc aneksijas Ukrainas Jūras spēku sastāvā palika tikai fregate "Hetman Sahaydachniy " un dažas patruļlaivas.   

Ņemot vērā Krievijas flotes pārspēku, Ukraina īstenoja intensīvu flotes atjaunošanas programmu, kas iekļāva 20 “Gyurza-M” klases patruļkuģus, ASV dāvinātos “Island” klases patruļkuģus un “Mark VI” klases patruļlaivas.  Jūnijā Pentagons paziņoja par papildu 16 “Mark VI” klases patruļlaivu piegādi par 600 miljoniem dolāru, un pašlaik rit sarunas par vēl 3 “Island” klases patruļkuģu nodošanu Ukrainai.

Pēc modernizācijas Ukrainas Jūras spēku sastāvā varētu atrasties viena padomju ēras fregate un vairāki desmiti modernu patruļlaivu un patruļkuģu. Lai arī kritiķi norāda, ka arī šādi spēki nespētu atturēt Krievijas Melnās jūras floti – ar vadāmajām raķetēm bruņotus virsūdens kuģus - kreiseri, iznīcinātāju un piecas fregates - 7 dīzeļzemūdenes, un vairāk nekā 20 patruļkuģus, nekaitot iespējamos papildinājumus, ko tie var saņemt caur Bosforu - Ukrainas virsūdens flote nav paredzēta tiešai sadursmei ar Krievijas Melnās jūras floti.

Jaunā moderno virsūdens karakuģu flote paredzēta kā mobilas un modernas jūras novērošanas sistēmas daļa, kas iekļauj arī Azovas jūras piekrastē uzstādītas jūras novērošanas un radaru sistēmas un bezpilota lidaparātus. Šīs sistēmas uzdevums ir nodot informāciju mobilām pretkuģu raķešu sistēmām R-360 “Neptune”, kuru testi tika uzsākti 2019. gadā.

Ukrainas valdība ir paziņojusi, ka R-360 “Neptune” spēj iznīcināt kreiserus, iznīcinātājus, fregates, korvetes, tanku desantkuģus un transportkuģus visos laika apstākļos un jebkurā diennakts laikā, neskatoties uz aktīvajām un pasīvajām pretinieka aizsardzības sistēmām. Raķešu konstrukcija samazina iespēju tās atklāt pretinieka radariem. Raķešu darbības rādiuss ir aptuveni 280 kilometri, kas ļauj no Ukrainas iekšzemes apdraudēt visu Melnās jūras Ziemeļu baseinu, tai skaitā Krievijas Melnās jūras flotes bāzes Sevastopolē, Feodosijā un Novorosijskā.

Dalies ar šo ziņu