Ukrainas Kara flotes komandieris: Ukraina ir gatava atvairīt Krievijas agresiju

Konfliktu zonas
Sargs.lv/UNIAN
Ukraina
Foto: Foto: AP/Scanpix

Ukrainas Jūras spēki aktīvi gatavojas iespējamai Krievijas agresijai Hersonas rajonā, kura mērķis būtu iegūt pieeju Ziemeļkrimas kanālam, intervijā minējis Ukrainas Jūras spēku komandieris Aleksejs Ņeižpapa.

Ukrainas Jūras spēku komandieris kontradmirālis Aleksejs Ņeižpapa intervijā elektroniskajai avīzei “Dumskaya”  min, ka netiek izslēgta iespēja, ka Krievijas bruņotie spēki no okupētās Krimas pussalas varētu iebrukt Ukrainai piederošajā Hersonas apgabalā. Šāda scenārija gadījumā Krievijas mērķis būtu iegūt kontroli pār Ziemeļkrimas kanālu, kas līdz 2014. gadam nodrošināja 85% Krimas saldūdens patēriņa.

A. Neižpapa min: “Mēs gatavojamies plašai militārai sadursmei, ņemot vērā, ka tās gadījumā diemžēl ir sagaidāmi lieli militārā personāla un civiliedzīvotāju zaudējumi. Pašlaik daudzi to nesaprot, neraugoties uz to, ka Ukrainā karš plosās jau septiņus gadus.”

Tajā pašā laikā A. Neižpapa atzīmēja jauno R-360 “Neptun” klases ballistisko raķešu platformu iespējas. “Neptun” raķetes Ukrainas apbruņojumā tiks iekļautas nākamajā gadā. Raķetes, kuras balstītas uz “Neptun” klases pretkuģu raķešu bāzes, ļaus no Ukrainas iekšzemes sasniegt Krievijai stratēģiski nozīmīgo Sevastopoli.

“Tiklīdz mēs saņemsim informāciju, ka Krimas pusē kanāls tiek atjaunots, tiklīdz Krievijas Impērija (jā, tā es to saucu: impērija, ko vada diktators) sāks iepludināt kanālā finanšu resursus, mēs būsim saņēmuši signālu, ka Krievijas Federācija gatavo plaša mēroga konfliktu. Tādā gadījumā mums būs jābūt gataviem reaģēt uz šo izaicinājumu.”

A. Neižpapa arī atklāja, ka Ukrainas spēki gatavojas ne tikai “ierakumu kaujām”, bet arī ir gatavi uzbrūkošām operācijām. Ukrainas Jūras spēkiem šādā scenārijā ir paredzēta nozīmīga loma. Ukrainas Jūras spēku uzdevums ir atvairīt pretinieka uzbrukumu vēl pirms tas ir sasniedzis sauszemi, kā arī nodrošināt to, ka pretinieka spēki darbojas tikai pie sava krasta, norādīja A. Neižpapa.

Jau iepriekš Sargs.lv vēstīja, ka Ukraina īsteno plašu Jūras spēku modernizācijas programmu, kas ietver modernu kuģu būvi un iegādi. Projekta ietvaros tiek attīstītas militārās bāzes Azovas un Melnās jūras piekrastē, kā arī ASV Valsts departaments ir apstiprinājis iespējamu 16 “MARK 16”patruļlaivu un tiem saistītā militārā aprīkojuma un ieroču sistēmu pārdošanu Ukrainai aptuveni 600 miljonu ASV dolāru apmērā.

Dalies ar šo ziņu