Zemessardzes 1. Rīgas brigādē izveidota uzņēmuma “LMT” Zemessardzes apakšvienība

Sabiedrība
Sargs.lv
LMT arhīvs
Foto: LMT

Reaģējot uz pieaugošo nepieciešamību stiprināt Latvijas valsts drošību un aizsardzību, starp uzņēmumu SIA “Latvijas Mobilais Telefons” (LMT) un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) ir noslēgts sadarbības līgums par LMT Zemessardzes apakšvienības izveidi 1. Rīgas brigādes 13. kājnieku bataljona sastāvā. Zemessarga zvērestu jaunās apakšvienības zemessargi deva šī gada marta sākumā.

Zemessardze tavā darbavietā

Kad pirms vairāk nekā gada Ukrainā nogranda sprādzieni, iezīmējot sākumu visaptverošajai Krievijas agresijai un karam, kas nav beidzies vēl šodien, par nepieciešamību sniegt savu ieguldījumu mūsu valsts aizsardzībā aizdomājās daudzi Latvijas iedzīvotāji. 2022. gadā Latvijas Zemessardzes rindas pildījās ar iepriekš nebijušu sparu, gada nogalē sasniedzot 12 000 zemessargu. Ar tik lielu iesaistīto skaitu Nacionālie bruņotie spēki (NBS) bija rēķinājušies tikai ap 2025. gadu.

Ja līdz šim iestāšanās Zemessardzē lielākoties bijis katra atsevišķa iedzīvotāja individuāls lēmums, tad šogad tas tiek veicināts arī uzņēmumu līmenī. SIA “Latvijas Mobilais Telefons” (LMT) ir viens no pirmajiem uzņēmumiem, kas noslēdzis sadarbības līgumu ar NBS par "LMT" Zemessardzes apakšvienības izveidi.

Atsaucoties LMT aicinājumam pievienoties vairākiem desmitiem kolēģu, kas jau dien Zemessardzes rindās, šī gada martā svinīgo zvērestu Zemessardzē deva vēl vairāki “LMT” uzņēmumu grupas darbinieki no dažādām struktūrvienībām, kas ir pamats apakšvienības izveidei.

“LMT” Zemessardzes apakšvienība būs Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 13. kājnieku bataljona sastāvā, un tās galvenais uzdevums pēc pamatapmācību kursa apgūšanas būs gādāt par “LMT” infrastruktūras drošības un aizsardzības pasākumu stiprināšanu.
Image
LMT
Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 13. kājnieku bataljona jauno zemessargu, tai skaitā "LMT" apakšvienības, zvēresta došanas pasākums šī gada marta sākumā. Foto no "LMT" arhīva

Kā norāda “LMT” prezidents Juris Binde, “LMT” vienmēr bijis uzņēmums, kas ne tikai ir lojāls savai valstij, bet arī ikdienā aktīvi iesaistās tās drošības stiprināšanā.

“Sargs.lv” jau vairākkārt iepriekš rakstījis, ka uzņēmums “LMT” ir viens no tiem Latvijas uzņēmumiem – Latvijas aizsardzības nozares sadarbības partneriem, kas jau ilgstoši izstrādā dažādus produktus un risinājumus arī militārajai videi.

“Sadarbībā ar NBS un Aizsardzības ministriju izstrādājam viedās tehnoloģijas aizsardzībai, esam dalībnieki vairākos NATO tehnoloģiju attīstības projektos, kā arī daudzi no mūsu darbiniekiem vēl pirms Krievijas kara Ukrainā savu brīvo laiku veltīja Zemessardzei. Pēdējā gada laikā īpaši daudz domājam par mūsu pienesumu valsts drošības stiprināšanā un darām daudz, lai ikviens mūsu valstī varētu justies droši. Tagad ir sperts nākamais solis – esam kļuvuši par vienu no pirmajiem Latvijas uzņēmumiem, kuram ir sava Zemessardzes apakšvienība,” norāda J. Binde.

Izpratne par drošību


Krievijas iebrukums Ukrainā būtiski ietekmējis arī “LMT” ikdienu – bija nepieciešams steidzami pieņemt dažādus lēmumus gan ukraiņu atbalstam, gan iekšējās drošības spēcināšanai. Samērā likumsakarīgi dzimusi arī doma par “LMT” Zemessardzes apakšvienības izveidi. Tās īstenošanai bijis nepieciešams gads.

Image
LMT
Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 13. kājnieku bataljona jauno zemessargu, tai skaitā "LMT" apakšvienības, zvēresta došanas pasākums šī gada marta sākumā. Foto: Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 13. kājnieku bataljons

“LMT kā uzņēmums, kas saistīts ar valsts kritisko infrastruktūru, vienmēr atbildīgi izturējies pret vispārējiem drošības jautājumiem. Izpratne par valsts aizsardzību mūsu darbiniekos ir augstā līmenī, tādējādi likumsakarīgi, ka Zemessardzē mūsējo jau pirms kara bija vairāki desmiti. Arī uzņēmuma valdes loceklis Ingmārs Pūķis ir zemessargs. LMT līdz šim ir atbalstījis mūsu zemessargus, piešķirot nepieciešamās brīvdienas Zemessardzes mācībām un izrādot arī cita veida pretimnākšanu,” stāsta “LMT” valdes locekle Laura Keršule.

Motivē kolēģu pieredze


Viens no ilggadējiem darbiniekiem Zemessardzē ir “LMT” Kiberdrošības daļas vadītājs Mārtiņš Kaļķis, kurš jau ieguvis vecākā zemessarga pakāpi.

“Lai motivētu kolēģus iesaistīties Zemessardzē, esam daudz stāstījuši par savu pieredzi un piedzīvoto dienestā. Palīdzējām arī rast atbildes uz jautājumiem – kāpēc tas nepieciešams, vai to ir iespējams izturēt, vai dienestu Zemessardzē iespējams apvienot ar ģimenes dzīvi,” stāsta M. Kaļķis.

Lāčplēša dienā uzņēmumā sarīkots arī informatīvs pasākums “Satiec LMT zemessargus”, kurā kolēģiem demonstrēts apģērbs un ekipējums, ļauts ietērpties maskēšanas tērpā vai pagulēt saliekamajā gultā.

“Draudzīgā gaisotnē stāstīt un rādīt mūsu ikdienu ir visefektīvākais veids, kā nodot to īpašo sajūtu, ko nav iespējams parādīt prezentācijā. Par to liecina arī tas, ka pēc mūsu pasākumiem vēl vairāki kolēģi nolēma pieteikties dienestam Zemessardzē,” saka M. Kaļķis.

Viņš gan uzsver – pievienoties Zemessardzei ir darbinieku brīvprātīgs lēmums, neviens netiek piespiests, un drīzāk šādu izvēli motivē vadības atbalsts un pretimnākšana, kā arī kolēģu pozitīvie pieredzes stāsti.

Image
LMT
Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 13. kājnieku bataljona jauno zemessargu, tai skaitā "LMT" apakšvienības, zvēresta došanas pasākums šī gada marta sākumā. Foto: Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 13. kājnieku bataljons

“LMT” Valde novērtē darbinieku vēlmi iesaistīties Zemessardzē un rūpēties par valsts drošību, tāpēc ikvienam darbiniekam, kurš iestājies Zemessardzē, pamatapmācību apgūšanai ir piešķirtas apmaksātas brīvdienas – astoņas darba dienas. Šīs brīvdienas tiek piešķirtas papildus Darba likumā noteiktajām apmaksātajām brīvdienām par zemessargu dalību  kolektīvajā apmācībā.

Zemessardzes komandieris pulkvedis Kaspars Pudāns ir gandarīts par Latvijas uzņēmumu atbildīgo rīcību, jo valsts aizsardzība ir visas sabiedrības atbildīga attieksme un rīcība savas gatavības un noturības pilnveidošanā.

“Zemessardzes un uzņēmumu integrēta pieeja krīzes situācijām sniedz vienotu un savlaicīgu izpratni un sadarbības mehānismus, lai nodrošinātu sabiedrībai un valsts drošībai būtisko pakalpojumu nepārtrauktību. Zemessardzes apakšvienības izveidošana uzņēmumā “LMT” ir praktisks un iedvesmojošs piemērs visaptverošās valsts aizsardzības principu īstenošanai”, viņš norāda.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka 2022. gada rudenī pirmo sava uzņēmuma apakšvienību Zemessardzē izveidoja uzņēmums AS “Sadales tīkls”, kuras uzdevums ir aizsargāt sava uzņēmuma kritiskās infrastruktūras objektus. Zemessardzē no uzņēmuma iestājušies jau vairāk nekā 30 darbinieku, no kuriem lielākā daļa pievienojās tieši pēc paziņojuma par īpašas uzņēmuma apakšvienības izveidi.

Dalies ar šo ziņu