LLU Meža fakultātē sākts studiju kurss par valsts aizsardzību

Sabiedrība
Sargs.lv/LLU
Zemessardze
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Meža fakultātes 2. kursa studenti šoruden apgūst jaunu studiju kursu “Pamatzināšanas valsts aizsardzībai”. Tas tapis sadarbībā ar Aizsardzības ministriju, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) un Zemessardzi, un ir pirmais solis, lai Latvijas augstskolās studējošajiem sniegtu izpratni par visaptverošu valsts aizsardzības sistēmu, ikviena iedzīvotāja atbildību un attīstītu iemaņas rīcībai krīzes situācijās.

Studiju kursa “Pamatzināšanas valsts aizsardzībai” mērķis ir iepazīstināt studentus ar valsts militārās aizsardzības pamatprincipiem, iepazīstināt ar pilsoņu pienākumiem militāra valsts apdraudējuma gadījumā un sniegt ieskatu militārajās pamatiemaņās.

Šoruden studiju kursu 32 stundu apjomā paredzēts apgūt LLU Meža fakultātes pamatstudiju programmu “Mežzinātne”, “Mežinženieris” un “Kokapstrāde” 2. kursa studentiem. Taču pēc pirmā gada apmācībām paredzēts to pilnveidot un pakāpeniski ieviest visās fakultātēs.

Image
LLU
Foto: Foto: Zemessardzes 52. kaujas atbalsta bataljona arhīvs
Foto: Zemessardzes 52. kaujas atbalsta bataljona arhīvs

Kā norāda LLU Meža fakultātes dekāns Linards Sisenis, šis studiju kurss ir unikāls Latvijas augstākās izglītības sistēmā, un LLU ir pirmā universitāte, kas to ievieš kā obligātu daļu no studiju procesa.

“Ierosme par šāda studiju kursa veidošanu izveidojās pēc AS “Latvijas Finieris” organizētā semināra “Meža nozares nozīme valsts drošības garantēšanā un rīcība ārkārtas situācijā”, kad sarunās ar Aizsardzības ministrijas valsts sekretāru Jāni Garisonu nonācām pie kopsaucēja, ka pēc 1975. gada dzimušajai paaudzei, izņemot karavīrus un zemessargus, kopumā nav izpratnes par rīcību “x” stundā, ja sākas kādas nopietnas “ziepes”, tādēļ programma par pamatzināšanām valsts aizsardzībā ir ļoti nepieciešama.”
LLU Meža fakultāte
LLU Meža fakultātes dekāns
Linards Sisenis

Ideju atbalstījusi arī universitātes vadība, un ar Aizsardzības ministrijas atbalstu, sadarbojoties arī ar Jelgavā izvietotā Zemessardzes 52. kaujas atbalsta bataljona komandieri pulkvežleitnantu Arvi Zīli un viņa pakļautībā esošajiem darbiniekiem, tapusi apmācību programma, kas šobrīd nonākusi līdz realizācijai.

Image
LLU
Foto: Foto: Zemessardzes 52. kaujas atbalsta bataljona arhīvs
Foto: Zemessardzes 52. kaujas atbalsta bataljona arhīvs

Tāpat Meža fakultātes dekāns L. Sisenis skaidri – šajā lekciju kursā iekļautas ne vien pamatlietas, kas par valsts aizsardzības jautājumiem būtu jāzina ikvienam, bet arī praktiskie darbi, kuru laikā būs iespēja izprast, kā rīkoties un sniegt pirmo medicīnisko palīdzību, piemēram, sprādzienu radītu traumu gadījumā. Tāpat studentiem būs iespēja praktiski iepazīties ar NBS rīcībā esošo bruņojumu, kā arī reāli rīkoties lauka apstākļos – mežā maskēties, novērot apkārtni un mēģināt atklāt citus,  kuri maskējas.

“Studentiem varu droši teikt, ka nevajag baidīties, jo neliksim rakt ierakumus, diennaktīm gulēt slapjos ierakumos, tranšejās, gaidīt ienaidnieku, šaut, skriet, mest granātas, forsēt Lielupi. [..] To visi var iemācīt Zemessardzē, bet ne šajās apmācībās. Universitātē centīsimies sniegt vispārēju ieskatu valsts aizsardzības mācībā, būs arī nelieli praktiski vingrinājumi, kuri varētu noderēt turpmākajā dzīvē.”
52. bataljons
Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes 52. kaujas atbalsta bataljona komandieris
pulkvežleitnants Arvis Zīle

Pirmo lekciju “Drošības situācija – izaicinājumi un atbildes” studentiem lasīja Aizsardzības ministrijas Politikas direktors valsts sekretāra vietnieks Jānis Karlsbergs. Tajā kopā ar studentiem piedalījās arī Jelgavas domes pārstāvis Jurijs Strods, LLU rektore Irina Pilvere, studiju prorektors Aigars Laizāns un Zemessardzes 52. kaujas atbalsta bataljona pārstāvji.

Image
Zemessardze
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija
Foto: Aizsardzības ministrija

Plānots, ka turpmākajās nodarbībās studenti apgūs tādus tematus kā kiberdrošības riski, rīcību sprādzienbīstamu priekšmetu apdraudējuma situācijās, iepazīsies ar NBS un Zemessardzes rīcībā esošo ekipējumu un tehnisko aprīkojumu, kā arī veiks praktiskus uzdevumus lauka apstākļos Zemessardzes instruktora vadībā, piemēram, novērošanas punkta ierīkošanu un maskēšanos, pēc tam arī veicot kaujas vienības rīcības analīzi.

Tikmēr Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki stiprina sadarbību arī ar citām Latvijas augstskolām. “Sargs.lv" jau rakstīja, ka šī gada jūnijā aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Vidzemes Augstskolas rektors Gatis Krūmiņš parakstīja sadarbības līgumu par studējošo iesaisti Latvijas valsts aizsardzības spēju pilnveidošanā un stiprināšanā.

Image
Vidzemes augstskola
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
No kreisās: ViA rektors G.Krūmiņš ar aizsardzības ministru A. Pabriku. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Saskaņā ar līgumu Aizsardzības ministrija un Vidzemes Augstskola apņemas nodrošināt lekcijas, seminārus, diskusijas un citus pasākumus par aizsardzības nozarē aktuālajiem jautājumiem, kā arī informēt studējošos par Zemessardzes sniegtajām iespējām pilnveidot savas prasmes un aizsargāt sevi. Tāpat ar līguma parakstīšanu Vidzemes Augstskola apņēmusies piešķirt kredītpunktus studējošajiem par speciālās militārās mācības apgūšanu kā izvēles jeb C daļas kursu.

Līdz ar to Vidzemes Augstskola šobrīd kļuvusi par pirmo augstākās izglītības iestādi, ar ko Aizsardzības ministrija noslēgusi šādu līgumu par studējošo iesaisti Latvijas valsts aizsardzības spēju pilnveidošanā un stiprināšanā. Līdzīgu sadarbības modeli Aizsardzības ministrija piedāvājusi arī citām Latvijas augstākās izglītības iestādēm.

Dalies ar šo ziņu