Zemessargs palīdz dzēst uz šosejas aizdegušos auto

Sabiedrība
Sargs.lv
zemessargs
Foto: Foto: R. Līča personīgais arhīvs

Savlaicīgi izsaucot ugunsdzēsējus un izmantojot Zemessardzē iegūtās zināšanas, zemessargs Roberts Līcis palīdzējis dzēst uz šosejas aizdegušos auto, kurā atradās sieviete un zīdainis.

Viņš stāsta, ka braucot mājās no zemessargu apmācībām, pamanījis ceļa malā degošu automobili. Piebraucot pie auto, centies saglabāt mieru un atcerēties Zemessardzē apgūto par rīcību nelaimes situācijā. “Svarīgākais, centos saglabāt mieru. Zināju, ka vispirms jāzvana uz tālruņa numuru 112, tikai pēc tam jādodas palīgā. Sazvanīju glābējus un tikmēr savā auto sameklēju ugunsdzēšamo aparātu. Lai garāmbraucošie autovadītāji saprastu, ka notikuma vietai nevajag tuvoties, ar savu auto daļēji nobloķēju satiksmi,” atceras R. Līcis.

Viņš norāda, ka vispirms piegājis pie degošā auto un nodzēsis liesmas. Pirms viņa palīdzēt bija piestājusi vēl viena automašīna.

“Vīrietis, kurš jau bija nelaimes gadījuma vietā pirms manis, savā auto bija iesēdinājis sievieti un zīdaini. Izrādās, viņa bija degošā auto īpašniece. Pārbaudīju, vai sievietei un bērnam nevajag sniegt pirmo medicīnisko palīdzību. Viss bija kārtībā,” pauž zemessargs.

Izrādās, zemessarga centieni nodzēst liesmas bija neveiksmīgi – ugunsdzēšamais aparāts tikai palēninājis degšanas procesu un auto atkal sācis liesmot. Viņš stāsta – ceļa posms, uz kura notikusi nelaime, bijusi kā apgriešanās vieta, tāpēc, lai neradītu vēl lielāku apdraudējumu, vīrieši nobloķējuši satiksmi ap degošo auto.

zemessargs

Foto: R. Līča personīgais arhīvs

“Kamēr gaidījām ugunsdzēsējus, vairāki autovadītāji apstājās un jautāja, vai vajadzīga palīdzība. Tas bija ļoti jauki. Tomēr, lai neveidotu sastrēgumu un nepalielinātu risku, lūdzu, lai autovadītāji dodas tālāk,” pauž R. Līcis.

Zemessargs stāsta, ka pēc neilga laika ieradušies ugunsdzēsēji un liesmas likvidējuši. Savukārt otrs autovadītājs nogādājis sievieti un viņas bērniņu mājās.

“Šajā situācijā Zemessardzē gūtās zināšanas man ļoti palīdzēja. Pirmkārt, tā ir stresa kontrole – nevis krist panikā, bet loģiski izdomāt, kādi ir nākamie soļi, kā pareizi rīkoties, ko esam mācījušies par šādām situācijām. Decembrī tieši atkārtojām zināšanas par rīcību ugunsgrēka gadījumā, kā sniegt pirmo medicīnisko palīdzību un palīdzēt cietušajam. Centos darīt labāko, ko spēju, lai maksimāli saglabātu drošību,” stāsta R. Līcis.

Tāpat viņš sarunā ar ziņu portālu “Sargs.lv” uzsver – šis ir stāsts par to, cik nozīmīgas zināšanas ir iespējams apgūt Zemessardzē, kā arī – cik nozīmīgi ir glabāt savā auto pirmās medicīniskās palīdzības aptieciņu un ugunsdzēšamo aparātu. Viņš aicina ikvienu pārbaudīt, vai šīs lietas atrodas katra autovadītāja transportlīdzeklī. “Šādas situācijas notiek katru dienu, tikai par tām tik daudz nerunā. Tāpēc šeit nav runa par kaut ko neparastu, bet gan par zināšanām, kurām jābūt ikvienam cilvēkam, lai šādas situācijas novērstu. Lai spētu palīdzēt sev un saviem vistuvākajiem un vajadzības gadījumā – arī līdzcilvēkiem,” piedzīvotajā dalās R. Līcis.

“Es nekad neatsaku palīdzību kādam, kurš nonācis nelaimē. Jo, ja kādreiz ar mani kaut kas līdzīgs atgadītos, es gribētu, lai arī man palīdz. Tāpēc cenšos sēt ideju, ka viens otram ir jāpalīdz, lai cilvēki būtu atsaucīgāki dažādās nestandarta situācijās,” uzsver R. Līcis.

Portāls "Sargs.lv" iepriekš jau ir rakstījis arī par karavīriem, kuri palīdzējuši nelaimē nonākušiem līdzcilvēkiem, piemēram, izglābjot sirmgalvju pāri no degošas ēkas un aizturot iereibušu autovadītāju.

Dalies ar šo ziņu