ASV palīdzības sniegšanu Ukrainai atbalsta aptuveni 50% amerikāņu

Pasaulē
Sargs.lv/ Ukrainska Pravda
Ukrainas karavīri pārkrauj ASV militāro palīdzības kravu
Foto: AP/Scanpix

Teju puse jeb 47 %  amerikāņu uzskata, ka ASV palīdzībai Ukrainai jāpaliek tādā pašā līmenī vai jāpalielina, atsaucoties uz ASV socioloģisko pētījumu centra “Pew Research Center” aptaujas rezultātiem ziņo Ukrainas medijs “Ukrainska Pravda”.

Laikā, kad Krievijas visaptverošā agresija Ukrainā tuvojas savai otrajai gadadienai, aptuveni trīs no desmit amerikāņiem (31%) uzskata, ka ASV sniedz pārāk lielu palīdzību Ukrainai tās cīņā pret Krieviju, savukārt aptuveni puse uzskata, ka ASV sniedz palīdzība ir pietiekama. No Ukrainas palīdzības atbalstītāju skaita 29 % uzskata, ka tā ir pietiekama, bet 18 % pārliecināta, ka tā ir nepietiekama.

Pētījums norāda, ka to amerikāņu īpatsvars, kuri uzskata, ka ASV sniedz pārāk lielu atbalstu Ukrainai, kara laikā ir nepārtraukti pieaudzis, īpaši republikāņu vidū.

Tagad 48% republikāņu un prorepublikāniski noskaņoto ASV pilsoņu uzskata, ka valsts sniedz pārāk lielu palīdzību Ukrainai. Šis īpatsvars ir nedaudz pieaudzis, salīdzinot ar jūniju, kad šis rādītājs bija 44%, un ir ievērojami lielāks nekā kara iepriekšējos posmos.

Tikai 16% demokrātu un demokrātu atbalstītāju uzskata, ka pašreizējais ASV palīdzības līmenis ir pārmērīgs. Apmēram četri no desmit demokrātiem (39%) uzskata, ka ASV sniedz pareizo palīdzības apjomu, savukārt aptuveni ceturtā daļa (24%) uzskata, ka ASV nesniedz pietiekami daudz palīdzības.

ASV Kongresā pārstāvēto partiju domstarpības par palīdzību Ukrainai kļuvušas plašākas. Pirmajās kara nedēļās republikāņi tikai par 4 procentpunktiem biežāk nekā demokrāti apgalvoja, ka ASV sniedz Ukrainai pārāk daudz palīdzības. Šodien republikāņi to saka par 32 procentpunktiem biežāk.

Dalies ar šo ziņu