“Riga StratCom Dialogue 2023”: Ķīnas un Krievijas ietekmes sviras pasaulē

Pasaulē
Evija Blumberga/Sargs.lv
Krievijas diktatora Vladimira Putina un Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina tikšanās Maskavā tiek ziņota medijos
Foto: EPA/Scanpix

Kamēr Ukrainai ir izdevies iegūt informatīvu atbalstu Rietumos, tikmēr situācija globālajos dienvidos ir daudz kritiskāka. Krievijas un Ķīnas naratīvi un ietekmes sviras ir atrodamas daudzu Āfrikas, Latīņamerikas un citu reģionu valstu informācijas telpā. "Graudu krīze" ir viens no piemēriem, kā Krievija savā labā izmanto dažādus notikumus, lai vainotu Ukrainu par "kara izraisīšanu un jaunattīstības pasaules nomiršanu badā". NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra rīkotajā konferencē “Riga StratCom Dialogue 2023” eksperti apsprieda, kādu informatīvo apdraudējumu rada Ķīna un Krievija līdzšinējai pasaules kārtībai.

“Ķīna ir vienīgā valsts, kurai ir motivācija un spējas mainīt pasaules kārtību par labu tās interesēm. Mēs esam iegājuši dekādē, kurā norisināsies cīņa starp Ķīnu un valstīm, kuras vēlas saglabāt pašreizējo kārtību, kas nodrošinājusi stabilitāti un labklājību jau kopš Otrā pasaules kara,” tā diskusiju atklāja Dr. Daniels Klimans (Daniel Kliman), ASV Valsts departamenta Globālais iesaistīšanās centra vecākais padomnieks Ķīnas jautājumos.

Viņš atzīst, ka Pekinas viens no nozīmīgākajiem instrumentiem, lai mainītu pasaules kārtību, ir tieši manipulācija informatīvajā vidē ar cenzūras un propagandas palīdzību. Propagandas izplatīšana un informācijas bloķēšana, kas noliedz Ķīnas naratīvus. Pekina katru gadu tērē miljardus dolāru, lai manipulētu ar ārvalstu ziņām un līdzīgu stratēģiju piekopj arī Krievija.

Propaganda

Diskusijas dalībnieki bija vienoti savā nostājā, ka Krievija un Ķīna pastāvīgi izmanto starptautisku propagandu, lai mainītu pastāvošo pasaules kārtību sev vēlamā virzienā. Tās izmanto globālo dienvidu vēsturisko naidu pret Rietumiem – bijušajām kolonizācijas lielvarām, lai pārvilinātu savā pusē.

“Pekina pastāvīgi izplata pro – Ķīnas Tautas republikas (ĶTR) saturu auditorijai visā pasaulē. Tā investē savu mediju popularizēšanā, kā arī ir iegādājusies citu pasaules valstu medijus, kas sniedz Ķīnai redakcionālu varu pār ārvalstu medijiem,” skaidro ASV Valsts departamenta pārstāvis D. Klimans.

Viņa rīcībā esošā informācija liecina, ka Ķīna Āfrikā, kā arī citos reģionos uztur kabeļtelevīzijas pakalpojumu sniedzējus, tādējādi komunistiskajai lielvarai iegūstot kontroli pār televīzijas kanāliem, ko patērē vietējie iedzīvotāji. Papildus eksperts Ķīnas jautājumos atklāj, ka valsts ir noslēgusi koplietošanas līgumus ar vietējiem medijiem, caur kuriem izplatīt pro - ĶTR informāciju.  

Šo informāciju apstiprina arīMicrosoft” Digitālo draudu analīzes centra (DTAC) direktore Reičela Černaskija (Rachel Chernaskey). Centra pētījumi liecina, ka gan Krievijai, gan Ķīnai ir lieli panākumi informatīvo kampaņu realizācijā Dienvidaustrumāzijas, Āfrikas un Dienvidamerikas reģionos jeb tā sauktajos globālajos dienvidos.

R. Černaskija stāsta, ka Krievija ir sekmīgi nodrošinājusi ietekmi Dienvidamerikā, investējot reģiona plašsaziņas līdzekļos. “Mēs redzam, ka Krievija izmanto “RT” un “Sputnik news” kā galvenos ceļus Krievijas propagandas kampaņām Dienvidamerikā. Viņiem ir liels sekotāju skaits, pat lielāks nekā oficiāliem spāņu un portugāļu valodas medijiem. Viņi intervē valsts amatpersonas, kas liek domāt, ka viņu informācija ir leģitīma. Kā arī vairāki autoritārie režīmi reģionā izmanto un vecina Krievijas mediju atpazīstamību, tādējādi stiprinot informācijas ekosistēmu Krievijas labā,” atzīst “Microsoft” Digitālo draudu analīzes centra direktore.

Džeikobs Voliss (Jacob Wallis), Austrālijas Stratēģiskās politikas institūta informācijas operāciju un dezinformācijas programmas vadītājs, savukārt norāda: “Prezidents Sji Dzjiņpins ir aicinājis Ķīnas Komunistisko partiju veidot starptautisku propagandas sistēmu, kas ir radīta, lai mainītu starptautisko kārtību. To nesaku tikai es, to arī ir paziņojis Ķīnas Komunistiskās partijas politbirojs.”

Pēdējos gados ir pieaugusi komunistiskās partijas aktivitāte politizēt un manipulēt ar starptautisko informāciju. Ķīna padara par ieroci naratīvu par Rietumu koloniālo pagātni un piedāvā alternatīvu ekonomisko attīstības modeli pasaules reģioniem, kuriem ir koloniālās apspiešanas vēsture, kā Āfrika, Dienvidamerika, Dienvidaustrumāzija un dažās Klusā reģiona valstīs.

“Valstis, kuras ir izsalkušas pēc investīcijām, pēc infrastruktūras, Ķīna tām piedāvā lētus aizdevumus, iespēju piedalīties “Viena josla, viens ceļš” iniciatīvā (Belt and Road Initiative), kas pazīstams kā jaunais zīda ceļš, kā arī tehnoloģisko attīstību un 5G infrastruktūru. Korumpētām politiskajām elitēm Ķīna gatava sniegt finansiālu palīdzību, lai palielinātu savu spēku, kas balstās uz uzraudzību un apspiešanu,” norāda eksperts.

Cenzūra

Papildus propagandai, ļoti efektīvs informācijas manipulācijas līdzeklis ir cenzūra. ASV Valsts departamenta pārstāvis D.Klimans vērš uzmanību, ka Ķīna cenšas apklusināt jebkādu kritiku par Ķīnu visā pasaules mērogā. Tās darbību lokā ietilpst citu alternatīvu viedokļu apklusināšana, iekļaujot manipulējošas sociālo mediju taktikas.

Pro- ĶTR sociālo tīklu konti bloķē vai ziņo par kontiem, kas atklāj Ķīnas darbību principu. Kā piemēru D.Klimans min situāciju, kad tika bloķēts un ziņots par cilvēktiesību nevalstiskās organizācijas sociālo tīklu lapu, kas informēja plašāku sabiedrību par Ķīnas ārvalstu policijas iecirkņiem un to darbībām.

Papildus Ķīna apspiež aktīvus studentus, akadēmiķus un žurnālistus. Vairākās valstīs ir uzsāktas tiesvedības pret akadēmiķiem un žurnālistiem, lai iebiedētu Pekinas kritiķus, atzīts D.Klimans.

Jaunā lielvara vēlas arī monitorēt vai potenciāli traucēt negatīvas informācijas izplatību, ar savu eksportēto tehnoloģiju palīdzību. Kā piemēram 2021. gadā Lietuvas Nacionālais kiberdrošības centrs atklāja, ka “Xiaomi” telefonos pēc noklusējuma ir iestrādāta tehnoloģija, kas uztver frāzes, ko Ķīnas valdība uzskata par sensitīvām.

Stratēģija un sekas

“Riga StratCom Dialogue 2023” eksperti atzīst, ka galvenais Ķīnas un Krievijas mērķis ir mainīt pastāvošo pasaules kārtību, kurā valda Rietumu noteikumi, izmantojot visas iespējamās ietekmes sviras īpaši ekonomiskās un informatīvās. 

“Microsoft” eksperte R. Černaskija uzver, ka Ukrainas kontekstā informācijas manipulācija globālajos dienvidos noved pie tā, ka šo reģionu iedzīvotāji, kā arī valdība, ir rezervēta un nepauž atbalstu Ukrainai karā pret Krieviju.    

Viņa brīdina, ka Krievija un Ķīna aizpilda informācijas vakuumu Dienvidamerikā un citos reģionos un šo valstu atbalstītie mediju tīkli, kas izplatīs savu propagandu vietējās valodās tikai pieaugs.

Dalies ar šo ziņu