Nākamais lielvaru interešu sadursmju punkts - Arktika

Pasaulē
Sargs.lv
Krievijas karavīrs Krievijas ziemeļu salā
Foto: AP/Scanpix

2017. gadā ANO oficiāli iekļāva Latviju, Igauniju un Lietuvu ziemeļvalstu saimē. Līdz ar šo statusu, kā arī Somijas pievienošanos NATO un plānoto Zviedrijas iekļūšanu aliansē, Arktikas reģions kļūst arī par daļu no Baltijas valstu drošības politikas. Lai sīkāk apskatītu Krievijas un Ķīnas pieaugošo interesi reģionā un no tā izrietošās sekas, Latvijas Transatlantiskā organizācija (LATO) organizēja ekspertu diskusiju Eiropas Savienības mājā, Rīgā par Arktikas militarizācijas ietekmi uz Baltijas reģionu. Tajā savu ieskatu sniedza Kembridžas universitātes profesors Dr. Tims Reilijs (Tim Reilly) un Norvēģijas Arktikas universitātes profesors politologs Dr. Marks Lanteins (Marc Lanteigne).

Krievijas karš Ukrainā ir mainījis Baltijas valstu ārpolitikas virzību un dinamiku. Krievijas agresija ir likusi Zviedrijai un Somijai pievienoties NATO, savukārt šis solis nozīmē, ka Krievija Baltijas valstis vairs nevar uzskatīt par atsevišķu un reģionāli ierobežotu teritoriju.

Dr. Tims Reilijs savas prezentācijas sākumā atklāj, ka Maskava tagad Baltijas valstis uzskata kā daļu no savas Arktikas teritoriālās atbildības zonas, tāpat kā NATO militārie un politiskie plānotāji. Tas nozīmē, ka jebkurš “Eiropas Arktikas” notikums tagad ietekmēs arī Baltijas valstu reģionālo lēmumu pieņemšanas procesu.  

“Pašlaik pasaules uzmanība ir pievērsta Krievijas karam Ukrainā, taču Baltijas valstīm kā NATO dalībvalstīm ir jāsāk pievērst lielāka uzmanība arī Arktikas reģionam. Tas kļūs par vienu no trīs galvenajiem 21. gadsimta karstajiem punktiem,” atzīst profesors.

Papildus viņš brīdina Baltijas valstis par Ķīnas pieaugošo interesi šajā reģionā un ienākšanu Eiropas Arktikā caur kosmosu, un zemi, jūru, kā arī Ķīnas pieaugošo ģeoekonomisko ietekmi kaimiņos esošajās Skandināvijas valstīs. Turklāt Ķīnas reģionālo klātbūtni faktiski “sponsorē” Krievija, kas ir nozīmīga Arktikas reģiona daļa.  

Image
Kembridžas universitātes profesors Dr. Tims Reilijs otrais no kreisās puses un Norvēģijas Arktikas universitātes profesors politologs Dr. Marks Lanteins trešais no kreisās puses. Foto: Sargs.lv
Kembridžas universitātes profesors Dr. Tims Reilijs otrais no kreisās puses un Norvēģijas Arktikas universitātes profesors politologs Dr. Marks Lanteins trešais no kreisās puses. Foto: Sargs.lv
Eksperts norāda, ka pastāv pierādījumi par Ķīnas un Krievijas ģeoekonomikas virzītu reģionalizācijas politiku, kas attīstās Arktikā, ko vēl vairāk paātrinājusi pandēmijas ietekme uz starptautiskajām piegādes ķēdēm.

Tāpat Ķīnas mērķis ir uz kosmosu vērsta pārvaldība pār diviem okeāniem un trīs pasaules daļām, ko nodrošina Arktikas unikālā atrašanās vieta. Gan labā, gan sliktā ziņa ir tā, ka pašlaik nav zināms, vai un cik lielā mērā Krievija piekrīt šim reģionālajam redzējumam ar Ķīnu.

Kanādas vēstnieks Latvijā Braiens Svorks (Brian Szwarc) diskusijas dalībniekiem atzīst, ka pašai Kanādai ir bažas par šo reģionu un tā attīstību.

“Kanādas skatījumā tas, kā mēs varam risināt jaunos jautājumus par šo reģionu, ir caur sadarbību - ar partneriem Arktikas padomē un ar citām valstīm, kuras ir ieinteresētas šajā reģionā,” norāda vēstnieks.

Pašlaik reģionā sava veida atbildību ir uzņēmusies Arktikas padome (Arctic Council), kuras sastāvā ir astoņas valstis un kuru teritorija atrodas Ziemeļu Ledus okeāna krastā – Kanāda, Dānija, Somija, Islande, Norvēģija, Krievija, Zviedrija un ASV.  

Taču aizvien pieaugoša interese par Arktiku ir arī valstīm, kuras nav pat tuvu Arktikai. Šis faktors var radīt izmaiņas esošajā pasaules kārtībā tādām valstīm kā Ķīna, Indija, Singapūra, Apvienotie Arābu Emirāti un citām, palielinot savu ietekmi reģionā un katrai no tām cenšoties iegūt savu labumu no Arktikas resursiem un atrašanās vietas jau tuvākajā nākotnē.

Tā kā Baltijas jūra ir cieši saistīta ar Ziemeļu Ledus okeānu un NATO militārajai aliansei ir pievienojusies Somija, kā arī, iespējams, tuvākajā laikā pievienosies arī Zviedrija, NATO un Baltijas valstīm ir jāseko līdzi un jāsniedz savs ieguldījums Arktikas reģiona politikā, uzskata diskusijas eksperti.

Kā vēsta ASV medijs “CNN”, vēl 2022. gada decembrī Krievijas centieni militarizēt reģionu kara dēļ nebija samazinājušies, bet tikai pieauguši. Savā prezentācijā klātesošajiem T.Reilijs norāda trīs viņa pētījumu secinājumus, kas norāda, ka Arktikas reģions pakāpeniski tiek militarizēts.  

Image
"Arctic Trefoil" Krievijas militārā bāze Aleksandras zemes salā.
"Arctic Trefoil" Krievijas militārā bāze Aleksandras zemes salā. Foto: AFP/Scanpix
“Pirmkārt, visi spēki, kas atradās Krievijas Arktikas reģionā un nodrošināja dienestu darbību, palīdzības sniegšanu, robežas kontroli, tagad ir kļuvuši par daļu no Krievijas armijas. Otrkārt, reģionā ir nostiprinājušās Ķīnas – Krievijas attiecības un, treškārt, Krievijas aktivitāte reģionā pēc kara uzsākšanas Ukrainā nav mazinājusies,” atklāj Kembridžas universitātes profesors.

Diskusijas eksperti ir vienisprātis, ka Krievijas atļauja Ķīnai strādāt šajā reģionā rada bažas arī Eiropas drošībai. T. Reilijs to skaidro ar Ķīnas pieaugošo aktivitāti Arktikā - kā kosmosā, tā arī uz zemes un jūrā. Ķīna aizvien vairāk Ziemeļos virzās uz mūsu reģiona valstīm, piemēram, Norvēģiju, Zviedriju un Somiju, lai palielinātu savu fizisko klātesamību pie Eiropas un Ziemeļamerikas teritorijas.

Ķīna vēlas arī attālinātu klātesamību Arktikā. Tā jau tagad reģionā būvē militāru un stratēģisku infrastruktūru, piemēram, ar saviem satelītiem kosmosā, droniem un zemūdenēm Arktikā, kas savieno kosmosu ar zemi.

“Ķīna šādā veidā sev nodrošina iespēju pieslēgties mūsu sistēmām gan no kosmosa, gan tepat no Ziemeļu Ledus okeāna,” norāda profesors, piebilstot, ka Ķīna, izmantojot tādas tehnoloģijas kā mākslīgais intelekts, robotiku, lietu internetu (Internet of things), cenšas ietekmēt Rietumvalstu jauniešus un viņu domāšanu.

“Pašlaik ģeogrāfiskā informācija par Arktikas valstīm uz zemes tiek aizvietota ar satelītiem kosmosā. Tas nozīmē, ka šīs zināšanas pārvietojas Ķīnas virzienā, un Ķīna tagad var teikt, ka par šo reģionu zina vairāk, tādēļ tai ir tiesības uz reģiona pārvaldību,” brīdina profesors.

Nesen tika paziņots, ka Ķīnas krasta apsardze sāka sadarboties ar Krievijas Federālās drošības dienestu (FSB). Pirms pāris gadiem par Arktikas reģionu atbildīga bija Krievijas robežsardze un Ziemeļu flote, kas strādāja Krievijas ziemeļos, bet tagad Krievijas diktators Vladimirs Putins FSB ir padarījis par atbildīgo šajā teritorijā, kas jau bija pirmais signāls par reģiona militarizāciju.

Image
Ķīnas paramilitārās policijas robežsargi trenējas sniegā Mohes apgabalā Ķīnas ziemeļaustrumu Heilundzjanas provincē uz robežas ar Krieviju.
Ķīnas paramilitārās policijas robežsargi trenējas sniegā Mohes apgabalā Ķīnas ziemeļaustrumu Heilundzjanas provincē uz robežas ar Krieviju. Foto: AFP/Sacanpix
Tas ir tādēļ, ka ar FSB palīdzību Krievija īsteno savas nacionālās intereses reģionā, ko robežsardze īsti nevarētu izdarīt. Papildus FSB atrodas Arktikā, lai uzraudzītu katru Ķīnas krasta apsardzes soli.

“Mēs pārejam no vērtībām balstītu Arktikas padomi uz interešu zonām. Ne ES, ne NATO, ne ANO nav ideju, kā pārvaldīt Arktikas reģionu un Ķīna uzskata, ka šis reģions pieder visiem, nevis tikai Arktikas reģiona valstīm,” diskusijas dalībniekiem norāda T. Reilijs.

Viņš arī ar nožēlu atzīst, ka šajā reģionā ir samazinājusies paredzamība, ilgtspējība un tādējādi zūd arī stabilitāte. Šo iemeslu dēļ šajā reģionā privātais sektors nebūs gatavs investēt, to nāksies darīt valstu valdībām ar nodokļu maksātāju naudu.

“Rietumiem ir bijusi cita pieeja klimata pārmaiņām. Kamēr mēs domājam par to ietekmi uz apkārtējo vidi, Ķīna un Krievija uz to skatās ģeopolitiski, arī Arktikas reģiona ziņā. Ķīnai tas ir ceļš uz Eiropu, kurā tā netiks uzraudzīta, jo pagaidām ASV flote tur vēl nekuģo,” skaidro eksperts.

Norvēģijas Arktikas universitātes profesors politologs Dr. M. Lanteins, piebilstot T. Reilija teiktajam, uzsver, ka Arktikas reģionā ir divi pretēji spēki – NATO dalībvalstis un Krievija. Atrast vienošanos, kā pārvaldīt šo reģionu, nebūs viegli.

“Ķīna un Krievija sadarbojas šajā reģionā, taču to attiecības nemaz nav tik spēcīgas, kā varētu šķist, un ir tāls ceļš ejams līdz aliansei starp Ķīnu un Krieviju. Viss atkarīgs no abu valstu savstarpējās uzticības,” mierina M. Lanteins.

Viņš norāda, ka Arktikā ir ieinteresētas arī Persijas līča valstis, kā arī citas, kuras saredz iespējamu ekonomisku ieguvumu no reģiona. Ķīna cenšas pārdot ideju, ka Arktika ir starptautiskās uzmanības vērta, skaidrojot, ka reģions ir pārāk liels, lai to pārvaldītu tikai astoņas valstis, tādēļ Ķīnai un citām pasaules valstīm ir visas tiesības iesaistīties Arktikas pārvaldībā.

Image
ASV Trans-Aļaskas cauruļvads, caur kuru paredzēts iegūt 600 miljonus barelu naftas no Nacionālā naftas rezervāta Aļaskas ziemeļu nogāzē, netālu no Ziemeļu Ledus okeāna.
ASV Trans-Aļaskas cauruļvads, caur kuru paredzēts iegūt 600 miljonus barelu naftas no Nacionālā naftas rezervāta Aļaskas ziemeļu nogāzē, netālu no Ziemeļu Ledus okeāna. Foto: Getty Images via AFP/Scanpix
Arktika, iespējams, jau pēc 50 gadiem varētu kļūt par atvērtiem ūdeņiem, un katra lielvalsts centīsies iegūt savu ietekmes vietu šajā reģionā. Tāpat tā ir svarīga, lai iegūtu naftu un gāzi, lai nodrošinātu īsāku tirdzniecības ceļu līdz otrai pasaules malai un lai būtu blakus saviem sāncenšiem.

Tāpat M. Lanteins brīdina, ka Krievija un Ķīna var slēpties aiz zinātniskiem pētījumiem Arktikas reģionā, līdzīgi kā Ķīna pamatoja sava gaisa balona pārlidošanu pāri Ziemeļamerikai. Ķīna vēlas zinātniski sadarboties ar Krieviju, lai kartētu reģiona vietas, taču, kur paliks šī informācija un dati, kā arī - kādām vajadzībām Ķīna to izmantos, nav zināms. Par šiem nezināmajiem jau tagad īpaši uztraukta ir Norvēģijas valdība.

Dalies ar šo ziņu