Rietumvalstis atsakās no sadarbības ar Krieviju Arktikā; tā spiesta meklēt partnerus Āfrikā un Latīņamerikā

Pasaulē
Sargs.lv/ Defense News
Krievijas karavīrs stāv uz Arktikā ierīkota skrejceļa pie agresorvalsts gaisa spēku lidmašīnas Il-76
Foto: AP/Scanpix

Rietumvalstīm, nevēloties sadarboties ar agresorvalsti Krieviju, tā pašas rīkotajās starptautiskajās civilās aizsardzības mācībās Arktikā spiesta piesaistīt partnerdienestus no valstīm, kurām nekad nav bijušas teritorijas Arktikā, vēsta ASV aizsardzības nozares medijs “Defense News”.

Agresorvalsts Krievija šonedēļ savā Arktikas teritorijā uzsāks tā sauktās “civilās aizsardzības” mācības, kuru mērķis ir pārbaudīt Krievijā ražotā aprīkojuma efektivitāti aukstos klimatiskajos apstākļos pēc tam, kad tai nācās pārtraukt militāro sadarbību ar Rietumvalstīm pēc Kremļa agresijas pret Ukrainu.

Mācības “Safe Arctic 2023”, ko rīko Krievijas Ārkārtas situācijas ministrija, notiks no 6. līdz 7. aprīlim un tās norisināsies deviņās Krievijas arktisko teritoriju zonās. Mācībās tiks demonstrētas gan glābšanas metodes, gan Krievijas ražotāju ražotie transportlīdzekļi, lidmašīnas un cita veida tehnika.

“Defense News” norāda, ka šoreiz, līdz ar Krievijas dienestiem, mācībās piedalīsies to valstu agresorvalsts partneru dienesti, kuras pašas nekādā mērā nav uzskatāmas par Arktikas valstīm, vai arī tām nav teritoriju Arktikas reģionā. Dalībnieku vidū būs pārstāvji no Āfrikas valstīm, Latīņamerikas un Eiroāzijas, teikts Krievijas puses izplatītajā paziņojumā.

Medijs norāda, ka Krievija arvien vairāk vēlas sadarboties ar citiem partneriem, tostarp tiem, kurus Rietumi uzskata par saviem stratēģiskiem konkurentiem. Pagājušajā mēnesī publicētajā Arktikas institūta ziņojumā konstatēts, ka Kremlis aktīvi mudina Ķīnas, Indijas un Tuvo Austrumu uzņēmumus investēt Arktikas iniciatīvās, kurās iepriekš bija iesaistītas Rietumu firmas.

Līdzīgi kā citās sfērās Rietumvalstis sadarbību ar agresorvalsti Krieviju ierobežojušas arī Arktikas jautājumos. Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, Aktikas Padomē ietilpstošās Rietumvalstis - Kanāda, ASV, Islande, Dānija, Norvēģija, Zviedrija un Somija nolēma pārtraukt sadarbību ar Krieviju arī Arktikas reģiona jautājumos. Zīmīgi, ka šobrīd tieši Krievija ieņem šī sadarbības formāta prezidentūru, lai gan kopš pērnā gada marta tā visādi centusies izvairīties no darbības šajā formātā, mācības "Safe Arctic" ir kā daļa no Krievijas prezidentūras pasākumiem.

“Defense News” norāda, ka saskaņā ar Kremļa redzējumu, Krievijai palielinās interese par partnerības iespējām Arktikas reģionā ar tām valstīm, kuras tradicionāli nav bijušas uzskatāmas par Arktikas valstīm. To atspoguļo arī jaunākais Kremļa plānošanas dokuments. Arī pēdējās tendences liecina, ka šī reģiona apguvē Krievija arvien vairāk vēlas sadarboties ar citiem partneriem, tostarp tiem, kurus Rietumi uzskata par saviem stratēģiskiem konkurentiem. Pagājušajā mēnesī publicētajā Arktikas institūta ziņojumā konstatēts, ka Kremlis aktīvi mudina Ķīnas, Indijas un Tuvo Austrumu uzņēmumus investēt Arktikas iniciatīvās, kurās iepriekš bija iesaistītas Rietumu firmas.

“Defense News” atgādina, ka līdz ar Somijas iestāšanos NATO, šīs organizācijas būtiski paplašināsies arī Arktikas virzienā.

Dalies ar šo ziņu