“Atlantic Council”: V. Putina rubļa triks apliecina, ka enerģijas eksports ir viņa glābšanas riņķis

Pasaulē
Sargs.lv/Atlantic Council
Dolārs un rublis AFP/Scanpix
Foto: Dolārs un rublis AFP/Scanpix

Paredzams, ka Rietumu bezprecedenta sankcijas pret Maskavu saistībā ar tās iebrukumu Ukrainā šogad samazinās Krievijas ekonomiku līdz pat 15 procentiem. Tomēr Kremļa līdzšinējā reakcija liecina, ka Krievijas rīcībā joprojām ir instrumenti, kas tai var palīdzēt aizsargāties pret pilnīgu ekonomikas sabrukumu, ja vien netiks aizgriezts enerģijas eksporta ieņēmumu krāns, skaidro domnīca “Atlantic Council”.

Rietumu sankcijas ir iesaldējušas vairāk nekā pusi no Krievijas Centrālās bankas (CBR) rezervēm. CBR ir bijusi spiesta ieviest kapitāla kontroli un uzlikt par pienākumu 80 % eksporta ieņēmumu konvertēt rubļos, un tas līdz šim ir ļāvis nodrošināt bankām pietiekamu likviditāti, lai tās varētu izpildīt savas saistības.

Pagājušajā nedēļā Kremlis paziņoja, ka "nedraudzīgajām" sankciju valstīm, tagad būs pienākums norēķināties par enerģijas eksportu rubļos. Tirgus pamatoti novērtēja, ka šis solis palielina pieprasījumu pēc rezerves rubļiem, un Krievijas valūta jau atguvusi daļu no pēdējos mēnešos zaudētās vērtības. Tuvāko nedēļu laikā Krievija vēlas nodrošināt, ka visi 100% eksporta ieņēmumu tiks piespiedu kārtā konvertēti rubļos. Maksājumus rubļos ir iespējams veikt tikai Krievijā, tāpēc šis lēmums arī apgrūtina eksportētājiem iespējas izvairīties no šīs konvertācijas, pieņemot maksājumus uz ārvalstīs esošiem depozīta kontiem.

Jaunajā politikā ir zināma ironija, kas patiks Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam. Rietumu uzņēmumiem tagad ir jādodas uz Maskavas biržu vai CBR, to pašu iestādi, kurai piemērotas sankcijas, un jācer, ka tā pieņems viņu naudu. Skaidrs, ka Krievijai šie ienākumi ir vajadzīgi, un tā tos neatteiks, taču prāta spēlēs, ko lielvalstis spēlē viena pret otru, pat simboliska galdiņu pagriešana ir kaut kas.

Tomēr ir svarīgi nepārspīlēt Krievijas reakcijas uz sankcijām sekas. Stiprāks rublis palīdzēs palēnināt inflāciju, bet apgrūtinās Krievijas valdības pārpalikuma veidošanu, jo tās ienākumi no naftas un gāzes būs mazāk izdevīgi konvertējami valūtā, ko izmanto iekšzemes un militārajiem izdevumiem. Pretēji dažu Krievijas iekšienē strādājošo ekonomikas komentētāju pieņēmumiem, šis solis nepiespiedīs eiropiešus atcelt sankcijas pret Krievijas Centrālo banku. Eiropas valdības var vienkārši precizēt, ka to enerģētikas uzņēmumu meitasuzņēmumi Krievijā var iegādāties rubļus no CBR vai Maskavas biržā.

Fakts, ka šādi pasākumi ir iespējami, liecina ASV prezidenta Džo Baidena pagājušās nedēļas nogalē paustais apgalvojums, ka rublis ir "pārvērsts drupās", bija pārspīlējums un ka šāds iznākums var būt ārpus Rietumu vienprātības. Kopš pagājušajā nedēļā CBR piesardzīgi atjaunoja tirgu atvēršanu, aktīvu cenas ir pieaugušas. Pēc nelielām divdomībām Krievijas Finanšu ministrija procentu maksājumus veica laikus un dolāros. Rubļa kurss attiecībā pret dolāru tagad ir tikai par 26% zemāks nekā pirms iebrukuma, jo marta sākumā tā vērtība pret dolāru bija kritusies par krietni vairāk nekā 50%. Kopumā Krievijas finanšu sistēma ir stabilizējusies, lai gan tās stāvoklis ir vājāks nekā pirms sankciju ieviešanas.

Vidēja termiņa un ilgtermiņa perspektīvas attiecībā uz valsts ekonomiku joprojām ir drūmas. Krievija ir izolēta un nespēj sagādāt svarīgus komponentus, lai ekonomika varētu normāli darboties. Aizvietošanas politika nav ticama ārpus lauksaimniecības un pārtikas nozarēm, un ieguldītājus, kas nav Rietumu investori, biedēs sekundāro sankciju draudi.

Šajā kontekstā būtu jāaplūko V. Putina lēmums atstāt CBR vadībā vadītājas amatā Elvīru Nabiuļinu vēl uz pieciem gadiem. Tagad mēs zinām, ka viņa mēģināja atkāpties, bet V. Putinam ir nepieciešams finansiālās reputācijas aizsegs, lai Krievijas ekonomikas "pārorientēšanai" vispār būtu kāda ticamība.

Šis mērķis nenodrošina garantiju pret valsts saistību neizpildi nākotnē. Aprīlī veicamie pamatsummas un procentu maksājumi ir daudz lielāki nekā tie, ko Krievija maksāja martā. Ārvalstu aktīvu kontroles biroja licence, kas ļāva ASV bankai apstrādāt Krievijas marta procentu maksājumus, arī beigsies 25. maijā, un tas nozīmē, ka līdz jūnijam Krievija varētu tikt pilnībā atslēgta no ASV bankām.

Tomēr, tā kā Krievijas kara aviācijas bumbas turpina krist uz Ukrainu, galvenais īstermiņa jautājums ir eksporta ienākumi. Lai gan tas nav spēles pavērsiens, Kremļa rubļa maksājumu triks liecina, ka Maskavai joprojām būs ekonomiskie trumpji, ja vien dabas resursu plūsma uz rietumiem netiks nopietni ierobežota, turklāt straujāk, nekā to diktē Eiropas gada beigās noteiktais samazinājuma mērķis. Apvienojumā ar spēcīgāku rubli visaptverošāks Eiropas embargo apdraudētu Krievijas tekošā konta pārpalikumu - pēkšņi apgrūtinātu algu izmaksu valsts sektorā un kara sponsorēšanu. 

Dalies ar šo ziņu