ASV arestēs “ārpus Krievijas glabāto triljonu”, noteiks sankcijas bankām un elites ģimenes locekļiem

Pasaulē
Sargs.lv/ White House
Krievijas banka
Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Džo Baidens autorizējis sankcijas pret Krievijas banku sektoru un politiskās elites pārstāvjiem un viņu ģimenes locekļiem, pēc būtības arestējot tā saukto “ārpus Krievijas glabāto triljonu”.

Prezidents Dž. Baidens par sankcijām paziņoja pēc tikšanās ar ekonomiski attīstīto valstu kluba G-7 līderiem, norādot, ka pret Krievijas autoritāro līderi V. Putinu vērstā koalīcija ir stipra savā apņēmībā sodīt Krieviju par tās iebrukumu Ukrainā, turklāt tā iekļauj ne tikai Eiropas valstis, bet arī Japānu, Jaunzēlandi, Austrāliju un citas valstis.

“Mēs ierobežosim Krievijas iespējas veikt darījumus dolāros, eiro, jenās un britu mārciņās, kas Krievijai ļauj būt par daļu no globālās ekonomikas. Mēs bremzēsim Krievijas iespējas veidot un finansēt tās militāro spēju attīstību. Mēs apturēsim Krievijai domāto augsto tehnoloģiju eksportu, kas ierobežos tās spējas iesaistīties jaunajā - 21. gadsimta ekonomikā,” sacīja ASV prezidents.

Viņš atzina, ka jau šobrīd pirmā pret Krieviju vērstā starptautisko sankciju pakete ir radījusi būtisku triecienu Krievijas ekonomikai. “Tas jau ir atstājis ietekmi uz Krievijas rubli, kura vērtības kritums sasniedz jaunus rekordus. Tāpat mēs redzam kritumu Krievijas biržā, turklāt Krievijas aizņemšanās likmes ir kāpušas par vairāk nekā par 50%,” viņš piebilda.

“Mēs sankcionēsim Krievijas bankas, kuras šobrīd pārvalda vienu triljonu dolāru lielus aktīvus. Mēs tās atslēgsim no ASV finanšu sistēmas. Šodien mēs noteiksim sankcijas vēl papildus četrām lielākajām Krievijas bankām. Visi līdzekļi, kas tām atrodas ASV, tiks bloķēti. Tas iekļauj Krievijas banku VTB, kas ir otra lielākā Krievijas banka,” sacīja Dž. Baidens.
“Tāpat tiks sankcionēti Krievijas politiskās elites pārstāvji un viņu ģimenes locekļi. Arī viņu līdzekļi tiks iesaldēti. Tie ir cilvēki, kas personīgi iegūst no Kremļa īstenotās politikas. Viņiem ir jācieš,” uzsvēra ASV prezidents.

“Otrdien mēs liedzām veikt operācijas Krievijas investoriem. Šodien mēs šo pašu aizliegumu attiecinām arī uz Krievijas lielajām valsts kompānijām. Tās ir kompānijas, kuru aktīvi ir 1,3 triljonu dolāru lieli,” piebilda Dž. Baidens.

ASV valsts vadītājs atzina, ka daļai no šo sankciju būs jūtamas pēc zināma laika. Tomēr tās “nožņaugs” visas Krievijai visas iespējas finansēt savus stratēģiskos ekonomikas sektorus.

“Mēs Krievijai nogriezīsim vairāk nekā pusi tās īstenoto augsto tehnoloģiju importa. Tas neļaus Krievijai attīstīt tālāk savas militārās spējas. Viņiem reiz bija laba aviācijas un kosmosa nozare. Tagad viņi nevarēs būvēt nekādus kuģus, lai attīstītu savu ekonomiku,” sacīja Dž. Baidens.

“Putins ir agresors. Viņš sāka šo karu,” uzsvēra ASV prezidents, piebilstot, ka sankciju pakete sagatavota tā, lai nodarītu maksimālu kaitējumu Krievijas ekonomikai, bet atstātu minimālu iespaidu uz ASV.

Dž. Baidens gan norādīja – pagaidām starp sankcijām nav iekļauta Krievijas atslēgšana no starpbanku maksājumu sistēmas “SWIFT”. Pie kādiem apstākļiem tā varētu tikt ieviesta, viņš pagaidām neatklāja.

Jau vēstīts, ka šonedēļ Rietumvalstis pret Krieviju noteica sankcijas par tā saukto Krievijas okupēto Austrumukrainas “republiku” atzīšanu. Šodien, kad Krievijas bruņotie spēki iebruka Ukrainā, Rietumvalstu vadītāji konceptuāli vienojās ieviest pret Krieviju daudz spēcīgāku sankciju paketi.

 

Dalies ar šo ziņu