ASV kodolbumbvedēji varētu atgriezties trauksmes stāvoklī

Ārvalstīs
Sargs.lv/Defense News
ASV Gaisa spēku stratēģiskā bumbvedēja B-52 apkalpe lidojuma laikā
Foto: Foto: U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Philip Bryant

Ja ASV Aizsardzības departaments būs spiests atbrīvoties no starpkontinentālajām ballistiskajām raķetēm (ICBM), tam būs jāatgriež stratēģiskie bumbvedēji kaujas dežūru stāvoklī, lai aizvietotu raķešu funkciju, otrdien paziņoja ASV Stratēģiskās pavēlniecības vadītājs, vēsta "Defense News".

ASV armija uztur “kodolieroču triādi”, kurā ietilpst bumbvedēji, ballistisko raķešu zemūdenes un starpkontinentālās ballistiskās raķetes. To mērķis ir atturēt ar kodolieročiem bruņotus pretiniekus no uzbrukuma ASV, ļaujot ASV reaģēt ar atbildes uzbrukumu pat gadījumā, ja daļa no tās kodolarsenāla tiktu iznīcināta.

“Šādas triādes pamatkritērijs ir neļaut neveiksmei jebkurā no tās posmiem ierobežot spēju paveikt visu, ko pavēlējis izpildīt prezidents,” sacīja ASV Stratēģiskās pavēlniecības komandieris un ASV Flotes admirālis Čārlzs Ričards.

Kad bumbvedēji ir trauksmes statusā, tie ir pielādēti ar kodolieročiem un novietoti uz skrejceļa pacelšanās gatavībā. Admirālis Č. Ričards apgalvo, ka, tā kā pēc Aukstā kara beigām ASV bumbvedējiem trauksmes stāvoklis tika atcelts, jo ASV pretinieku atturēšanai izmantoja tikai starpkontinentālās Ballistiskās raķetes un “Columbia” klases ballistisko raķešu zemūdenes, kas bija gatavas jebkurā brīdī uzņemties kodol triecienu uzdevumu.

“Bieži netiek atzīts, ka mums katru dienu nemaz nav funkcionējošas triādes. Dienu no dienas mums būtībā darbojas tikai divi no šiem trīs elementiem,” sacīja komandieris.

“Ja mums nav starpkontinentālo ballistisko raķešu, esam pilnībā atkarīgi no zemūdeņu funkcionalitātes,” viņš teica. “Es jau esmu teicis aizsardzības sekretāram, ka ar šādiem nosacījumiem vēlos uzturēt bumbvedējus trauksmes stāvoklī.”

Paredzams, ka ASV prezidenta Džo Baidena administrācija novērtēs valsts kodolarsenālu plaša kodolieroču pārskata ietvaros. Admirāļa Čārlza Ričarda komentāri izskan laikā, kad plaši tiek kritizēta starpkontinentālo ballistisko raķešu elementa nepieciešamība, daudziem kreisi noskaņotiem likumdevējiem ieroču kontroles aizstāvjiem apgalvojot, ka ASV var atturēt pretiniekus tikai ar saviem bumbvedējiem un zemūdenēm.

Šie brīdinājumi izskan laikā, kad ASV sākušās debates par iespējamo atteikšanos starpkontinentālo raķešu “Minuteman III” aizstājēja. Aizsardzības departaments prognozē, ka ar to saistītās “Sauszemes bāzēto kodolieroču atturēšanas sistēmas”, jeb “Ground Based Strategic Deterrent”  (GBSD) izmaksas sasniegs 95 miljardus ASV dolāru.

Admirālis Č. Ričards ir atkāroti izteicies, ka gadījumā, ja netiks ieviesta “GBSD” programma, ASV nespēs pilnībā atturēt tādas valstis kā Krieviju un Ķīnu ar Savienoto valstu rīcībā esošajiem “Aukstā kara pārpalikumiem”, piemēram, “Minuteman III” raķetēm, kuras jau ir pārāk vecas, lai tās turpinātu izmantot.

“Man nepieciešamas ieroču sistēmas, kas darbosies un sasniegs mērķi,” viņš sacīja. “Atcerieties, ka tā ir 70.gadu ieroču sistēma, kuru jāizmanto pret 2030.gada līmeņa draudiem. Mums ir divi īpaša veida slēdži, kas vajadzīgi palaišanas vadības centros. Neviens vairs nezina, kā tos izgatavot. Tehnoloģija ir novecojusi, nav vērts ieguldīt līdzekļus, cenšoties to saglabāt.”

Admirālis Č. Ričards neizpauda, kuriem no bumbvedējiem tiks piemērots trauksmes statuss, ja ASV patiešām pārtrauks starpkontinentālo ballistisko raķešu izmantošanu.

ASV gaisa spēku rīcībā šobrīd ir divu tipu bumbvedēji, kas piemēroti kodolieroču pārvadāšanai un palaišanai. – “Boeing B-52 Stratofortress” un “Northrop B-2 Spirit”. Iepriekš šāda funkcija bija  “Rockwell B-1 Lancer”, tomēr šie bumbvedēji tika pārveidoti konvencionālo ieroču lietošanai. To paredzēja Stratēģiskā ieroču samazināšanas līgums.

2017.gadā “”Defense One” ziņoja, ka Gaisa spēki veic pasākumus, lai kodolieročus nest spējīgie “B-52” būtu gatavi atgriezties pastāvīgās kaujas gatavības tāvoklī saistībā ar pieaugošajiem kodoldraudiem no Ziemeļkorejas. Tomēr šāds rīkojums netika dots.

Dalies ar šo ziņu