Kādi personiskās izaugsmes ieguvumi sagaida VAD karavīru dienesta laikā?

Nozares politika
Sargs.lv
NAA kadets vasaras nometnē
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Latvijas jaunieši, dienot valsts aizsardzības dienestā (VAD), ne tikai apgūs valsts aizsardzībai vajadzīgās iemaņas, bet arī sekmēs savu personības attīstību, nostiprinot sevī tādas kvalitātes kā līderību, psiholoģisko noturību pret stresu un apgūs zināšanas, kuras netiek piedāvātas nevienā civilajā jomā. “Sargs.lv” skaidro, kādi būs jauniešu personiskās izaugsmes ieguvumi, ko tie spēs gūt, dienot kā VAD karavīri, balstoties gan uz esošo profesionālā dienesta karavīru un zemessargu, gan mūsu tuvāko kaimiņvalstu pieredzi.

VAD ir moderna atbilde uz mūsdienu ģeopolitiskajiem draudiem ar mērķi veicināt valsts aizsardzības spēju stiprināšanu. Tas ir veids, kā valsts aizsardzībā iesaistīt pēc iespējas lielāku sabiedrības daļu, sniedzot tai militārās pamatiemaņas un apziņu par savas valsts vērtību.

VAD sniegs iespēju pilsoņiem iegūt zināšanas un sapratni par valsts aizsardzību, uzlabot individuālās rīcībspējas, kā arī piedalīties valsts aizsardzības stiprināšanā. VAD ir lieliska iespēja jauniešiem iepazīt militāro jomu, kļūt par daļu no valsts aizsardzības kopienas, iegūt jaunus draugus un potenciālus sadarbības partnerus, kā arī pēc dienesta veidojot sabiedriskas organizācijas un uzņēmumus, kas varētu palīdzēt stiprināt valsts aizsardzības spējas.

Image
Infografika: VAD karavīru personiskās izaugsmes ieguvumi / Aizsardzības ministrija
Infografika: VAD karavīru personiskās izaugsmes ieguvumi / Aizsardzības ministrija
Citu valstu pieredze parāda, ka personas, kuras ir izgājušas militāro dienestu ir daudz noturīgākas un spējīgākas pieņemt un risināt civilās dzīves izaicinājumus. Darba devēju acīs šiem cilvēkiem ir noteikta kvalitātes zīme, jo tie zina, ka šāds darbinieks būs disciplinēts, spējīgs darboties komandā un uzņemties līdera lomu, un būs noturīgs stresa un krīzes situācijās.

Militārais dienests dod rūdījumu, kas cilvēkam palīdz visdažādākajās dzīves situācijās. VAD izgājušie būs gatavi sniegt atbalstu sabiedrībai un valsts dienestiem krīzes situācijās, palīdzot un sargājot Latvijas iedzīvotājus. Visbeidzot, militārais dienests sniedz praktisku piemēru, ka ikvienam cilvēkam un sabiedrībai kopumā ir vērtības, kuras tai ir dārgas un par kurām ir vērts iestāties un aizsargāt.

Image
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Līdztekus VAD veicinās jauniešu psiholoģisko noturību, fizisko sagatavotību, veidojot disciplinētus pilsoņus, kā arī paver jaunas un interesantas karjeras iespējas ikvienam iesauktajam bruņotajos spēkos. Iesauktajiem būs iespējas arī apgūt jaunas zināšanas IT jomā, iepazīstot kiberdrošības sistēmas un tehnoloģijas.

Šis dienests nodrošinās Nacionālo bruņoto spēku attīstību ilgtermiņā, audzējot daudzskaitlīgu un augsti sagatavotu rezervi un aizpildot bruņoto spēku iztrūkstošās štata vietas ar rezerves karavīriem.

Valsts aizsardzības dienesta likums nosaka pienākumu dienēt valsts aizsardzības dienestā katram Latvijas pilsonim – vīrietim viena gada laikā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas, vai, ja pilsonis turpina iegūt izglītību pamata vai vidējās izglītības pakāpē – viena gada laikā pēc izglītības iestādes absolvēšanas, bet ne vēlāk kā līdz 24 gadu vecumam. Vienlaikus noteikts, ka valsts aizsardzības dienestam brīvprātīgi var pieteikties Latvijas pilsones – sievietes no 18 līdz 27 gadu vecumam.

Brīvprātīgā pieteikšanās VAD pirmajam iesaukumam plānota līdz 2023. gada 15. maijam. Pilsoņi var zvanīt uz tālruni 67072793, rakstīt uz e-pastu vad@klustikaravirs.lv, vai doties uz Nacionālo bruņoto spēku Rekrutēšanas un atlases centru Krustabaznīcas ielā 9, Rīgā.

Jau ziņots, ka 5. aprīlī Saeima galīgajā lasījumā lēma par Valsts aizsardzības dienesta likuma pieņemšanu, ieviešot Valsts aizsardzības dienestu (VAD). Plānots, ka pirmais iesaukums dienestu uzsāks šī gada 1. jūlijā uz brīvprātības pamata, bet no 2024. gada 1. janvāra dienests tiek noteikts kā obligāts, joprojām saglabājot iespēju pieteikties brīvprātīgi.

Image
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Dalies ar šo ziņu