Latvijas pilsoņus aicina pieteikties valsts aizsardzības dienestā (VAD)

Sabiedrība (Papildināts)
Sargs.lv
Valsts aizsardzības dienests
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

18 gadus sasniegušie Latvijas pilsoņi līdz 2023. gada 15. maijam tiek aicināti brīvprātīgi pieteikties valsts aizsardzības dienesta (VAD) pirmajam iesaukumam, kas dienestu uzsāks jau šī gada 1. jūlijā.

Pieteikšanās plānota līdz 15. maijam

Jau šobrīd Latvijas pilsoņi vecumā no 18 līdz 27 gadiem, tostarp arī sievietes, aicināti brīvprātīgi pieteikties VAD pirmajam iesaukumam, kura pirmais apmācību kurss sāksies 1. jūlijā.

Brīvprātīgā pieteikšanās valsts aizsardzības dienesta pirmajam iesaukumam plānota līdz 15.maijam.

Lai pieteiktos, kandidāti aicināti zvanīt uz tālruni 67072793 vai rakstīt uz e-pastu vad@klustikaravirs.lv.

Image
Infografika: pieteikšanās kārtība Valsts aizsardzības dienestam / Aizsardzības ministrija
Infografika: pieteikšanās kārtība Valsts aizsardzības dienestam / Aizsardzības ministrija

VAD dienesta laiks būs atkarīgs no dienesta veida. Dienesta gaita NBS vienībās ilgs 11 mēnešus. Dienests ietvers gan 3 mēnešu ilgu kareivja pamatapmācības kursu, gan 3 mēnešu ilgu militārās specialitātes kursu, kā arī pašu dienestu kādā no NBS vienībām – lielākoties Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē, taču kareivji tiks iesaistīti arī Gaisa un Jūras spēkos.

Taču VAD dalībnieks var izvēlēties arī dienestu Zemessardzes vienībā, tādā gadījumā ir jānoslēdz līgums ar Zemessardzi uz vismaz 5 gadiem, pildot dienesta uzdevumus ne mazāk kā 21 individuālās apmācības dienu un ne vairāk kā 7 kolektīvās apmācības dienas katru gadu.

Image
VAD
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Aicina pieteikties brīvprātīgi

Plānots, ka VAD karavīram, kurš dienesta izpildei pieteicies brīvprātīgi, ikmēneša kompensācija ikdienas izdevumiem būs 600 eiro apmērā, savukārt tiem, kuri nepieteiksies paši, bet tiks iesaukti – 300 eiro.

VAD karavīriem, kuri dienestu pildīs Zemessardzē vai apgūs augstskolu un koledžu studentiem paredzēto rezerves virsnieka kursu, kompensācijas apmēru aprēķinās proporcionāli par dienām, kurās tiks pildīts dienests. Plānota arī atvaļināšanās kompensācija pēc dienesta beigām – 1100 eiro.

Galīgo lēmumu par ikmēneša un atvaļināšanās kompensācijas apmēru pieņems Ministru kabinets.

Jau ziņots, ka 5.aprīlī Saeima trešajā – galīgajā – lasījumā pieņēma Valsts aizsardzības dienesta likumu, nosakot, ka Latvijā tiek ieviests valsts aizsardzības dienests. Pirmais iesaukums dienestu uzsāks jau šī gada 1. jūlijā uz brīvprātības pamata, bet no 2024. gada 1. janvāra – dienests tiek noteikts kā obligāts.

Valsts aizsardzības dienesta likums gan vēl ir jāizsludina Valsts prezidentam, un tas stāsies spēkā nākošajā dienā pēc likuma publicēšanas Latvijas Vēstnesī.

Jāatzīmē, ka arī otrajā iesaukumā sākotnēji Latvijas pilsoņi tiks aicināti pieteikties brīvprātīgi, taču nepieciešamības gadījumā trūkstošo personu skaitu vecumā no 18 līdz 19 gadiem iesauks, nosūtot lēmumu par iesaukšanu valsts aizsardzības dienestā uz elektronisko adresi vai deklarēto dzīvesvietas adresi, vai izsniegs personīgi.

Image
VAD
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Jaunais likums nosaka pienākumu dienēt valsts aizsardzības dienestā katram Latvijas pilsonim – vīrietim viena gada laikā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas, vai, ja pilsonis turpina iegūt izglītību pamata vai vidējās izglītības pakāpē – viena gada laikā pēc izglītības iestādes absolvēšanas, bet ne vēlāk kā līdz 24 gadu vecumam. Vienlaikus noteikts, ka valsts aizsardzības dienestam brīvprātīgi var pieteikties Latvijas pilsones – sievietes no 18 līdz 27 gadu vecumam.

Citu valstu pieredze liecina – tie, kuri ir izgājuši militāro dienestu, ir daudz noturīgāki un spējīgāki pieņemt un risināt arī dažādus civilās dzīves izaicinājumus. Darba devēju acīs šiem cilvēkiem ir noteikta kvalitātes zīme, jo viņi zina, ka šāds darbinieks būs disciplinēts, spējīgs darboties komandā un noturīgs stresa un krīzes situācijās.

Līdztekus VAD veicinās arī jauniešu psiholoģisko noturību, fizisko sagatavotību, veidojot disciplinētus pilsoņus, kā arī pavērs jaunas karjeras iespējas bruņotajos spēkos, ja pēc VAD būs radusies šāda interese.

Dalies ar šo ziņu