Nesprāgušās munīcijas neitralizētāji šogad iznīcinājuši vairāk nekā 4000 bīstamu priekšmetu

NBS
Sargs.lv
Foto: Nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas rotas karavīru atrastā sprādzienbīstamā munīcija 2021. gadā/Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes 54.Kaujas atbalsta bataljona NMN rota
Foto: Foto: Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes54.Kaujas atbalsta bataljona NMN rota

No 2021. gada sākuma līdz šā gada nogalei Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas (NMN) rotas karavīri ir devušies 1054 izsaukumos visā Latvijas teritorijā un iznīcinājuši 4435 sprādzienbīstamus priekšmetus. Lielākā daļa no iznīcinātajiem sprādzienbīstamajiem priekšmetiem ir mantojums no Pirmā un Otrā pasaules kara. Visbiežāk tie ir dažāda kalibra un veida artilērijas lādiņi, mīnmetēju mīnas un granātas.

Ik gadu Nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas rota saņem ap 1200 izsaukumiem un iznīcina vairāk nekā 5000 sprādzienbīstamu priekšmetu.

“Skaitliski vairāk un lielākie izsaukumi ir Kurzemē un Vidzemē. Salīdzinoši mazāk izsaukumu ir Latgalē. Arī tas skaidrojams ar pirmā un otrā pasaules karu notikumiem mūsu valsts teritorijās,” portālam “Sargs.lv” stāsta Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes 54.Kaujas atbalsta bataljona NMN rotas komandieris majors Gatis Muižnieks.
Image
Foto: Nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas rotas karavīru atrastā sprādzienbīstamā munīcija 2021. gadā/Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes 54.Kaujas atbalsta bataljona NMN rota
Foto: Foto: Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes 54.Kaujas atbalsta bataljona NMN rota
Foto: Nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas rotas karavīru atrastā sprādzienbīstamā munīcija 2021. gadā/Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes 54.Kaujas atbalsta bataljona NMN rota

Saskaņā ar NMN rotas apkopoto statistiku 2021. gadā visliekākais sprādzienbīstamu priekšmetu skaits atrasts Dobeles novada Annenieku pagastā, kur neitralizēti 152 lādiņi. Otrais lielākais atradumu skaits bijis Madonas novada Ērgļu pagastā, kur neitralizēts 91 lādiņš. Trešajā vieta ierindojas Augšdaugavas novada Sventes pagasts, kur neitralizēti 22 lādiņi. 

Majors G. Muižnieks skaidro, ka visaktīvākais izsaukumu laiks nesprāgušās munīcijas neitralizēšanai ir pavasaris, vasara un rudens. Šajās sezonās tiek veikti zemes apstrādes darbi un cilvēki vairāk laika pavada mežā, ogojot un sēņojot vai vienkārši pastaigājoties. Lai gan ziemas mēnešos izsaukumu ir mazāk, tomēr arī šajā laikā cilvēki turpina atrast dažādus nesprāgušus lādiņus.

“Tas atkarīgs no laika apstākļiem un sniega segas biezuma. Sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšana ziemas un vasaras periodā atšķiras ar iznīcināšanas vietas sagatavošanu. Lai sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanas rezultātā radīto šķembu sekas būtu pēc iespējas mazākas uz apkārtējo vidi, iznīcināmie priekšmeti tiek ierakti zemē, kas nereti prasa ilgāku laiku un lielāku piepūli, ja zeme ir sasalusi,” par procesu stāsta majors G. Muižnieks.

NMN komandieris atgādina – ja iedzīvotāji atrod sprādzienbīstamu priekšmetu, to nekādā gadījumā nedrīkst izjaukt vai pētīt. Tāpat atrastos lādiņus nekādā gadījumā nedrīkst mēģināt pārvietot. Lai NMN speciālisti varētu atrast vietu, kur atrodas sprādzienbīstamais priekšmets, tā pēc iespējas jānorobežo un jāiezīmē. Tālāk par bīstamo atradumu jāziņo Valsts policijai, zvanot uz tālruņa numuru 110 vai tālruņa numuru 112. Policijai jāsniedz atrasta priekšmeta īss raksturojums un jārīkojas saskaņā ar Valsts policijas darbinieka dotajiem norādījumiem. Pēcāk notikuma vietā ieradīsies nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti, kas atrastos priekšmetus iznīcinās.

Dalies ar šo ziņu