KNB komandieris: Katram karavīram jābūt apmācītam nelaimes gadījumā parūpēties par sevi un biedru

NBS
Sargs.lv
Kaujas nodrošinājuma bataljons
Foto: KNB komandieris majors A. Zarakovskis no Valsts prezidenta saņem bataljona karogu, 29.10.2019. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Ikvienam NBS karavīram jābūt vismaz minimālai medicīnas apmācībai, lai zinātu, kā nelaimes gadījumā parūpēties gan par sevi, gan tuvāko biedru, tā “Sargs.lv” atzīst Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas nodrošinājuma bataljona (KNB) komandieris majors Andžejs Zarakovskis. Viņa vadītajā bataljonā esošā Medicīnas rota ne tikai citām vienībām sniedz medicīnisko atbalstu, bet arī apmāca karavīrus paplašinātās pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanā. Tāpat bataljons atbild arī par Mehanizētās brigādes loģistikas, pārapgādes un militāro transportlīdzekļu remontdarbu nodrošināšanu. Lai arī majors A. Zarakovskis maija sākumā beigs pildīt komandiera pienākumus, jo dosies mācīties uz ASV vecākā štāba virsnieka kursā, viņš ir pārliecināts – pēc mācībām turpinās dienestu Nacionālajos bruņotajos spēkos tieši nodrošinājuma jomā.   

Viena no jaunākajām vienībām Mehanizētajā brigādē

Kaujas nodrošinājuma bataljons tika izveidots 2010. gada 9. decembrī, taču de facto izveides datums ir 2017. gada decembris, kad tika veidota bataljona vadības struktūra – štābs un pārējās apakšvienības. Līdz tam katra rota bija atsevišķa apakšvienība, kas bija tiešā Mehanizētās kājnieku brigādes komandiera pakļautībā.

2017. gadā majors A. Zarakovskis tika iecelts par bataljona komandiera vietnieku, bet kopš 2019. gada ir bataljona komandieris. Tā paša gada 29. oktobrī, klātesot Valsts prezidentam Egilam Levitam, bataljonam arī svinīgi tika pasniegts vienības karogs, kas ir ikviena bataljona vienojošais simbols.

Image
Kaujas nodrošinājuma bataljons
Foto: Kaujas nodrošinājuma bataljona karoga svinīgā iesvētīšanas un pasniegšanas ceremonija Ādažu bāzē, 29.10.2019. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Kaujas nodrošinājuma bataljona karoga svinīgā iesvētīšanas un pasniegšanas ceremonija Ādažu bāzē, 29.10.2019. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Kā uzsver komandieris, vārdu savienojums “kaujas nodrošinājums” bataljona nosaukumā faktiski ir sinonīms vārdam “loģistika”, un bataljonā bez štāba ir vēl piecas apakšvienības – Štāba un sakaru vads, Apgādes un transportēšanas rota, Tehniskā atbalsta un remonta rota, Apsardzes rota un Medicīnas rota. Katrai no šīm vienībām ir specifiski uzdevumi, taču vispārējais bataljona uzdevums, kā ikvienai manevra un atbalsta vienībai, ir sagatavot un uzturēt apakšvienības valsts aizsardzības uzdevumu izpildei.

Image
Kaujas nodrošinājuma bataljons
Foto: Kaujas nodrošinājuma bataljona karoga svinīgā iesvētīšanas un pasniegšanas ceremonija Ādažu bāzē, 29.10.2019. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Kaujas nodrošinājuma bataljona karoga svinīgā iesvētīšanas un pasniegšanas ceremonija Ādažu bāzē, 29.10.2019. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Veicam pārapgādi, nepieciešamo tehnikas, ievainoto evakuāciju, rūpējamies, lai citām brigādes vienībām pietiek vajadzīgo resursu un tās spēj nepārtraukti veikt savus uzdevumus. Ja loģistikas ķēdē ir pārrāvums, kādā brīdī resursi var pietrūkt, tāpēc uzturam noteiktus krājumus, ko jebkurā laikā pēc pieprasījuma vai plānotas vajadzības spējam piegādāt vienībām uzdevumu izpildei – gan ūdeni un pārtiku, gan munīciju un degvielu."
Andžejs Zarakovskis
Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas nodrošinājuma bataljona komandieris
majors Andžejs Zarakovskis

Pēc pieprasījuma transportētas tiek gan kravas, gan personāls. Tas attiecas arī uz dažādiem inženiertehniskajiem materiāliem, kuri citām vienībām nepieciešami,  piemēram, šķēršļu vai fortifikāciju veidošanai mācību nolūkos.

Līdz 2. līmenim remontē paši

Savukārt Tehniskā atbalsta un remonta rota organizē un veic brigādes transportlīdzekļu, kaujas un citas tehnikas apkopes un remontdarbus, uzturot arī vajadzīgos rezerves daļu krājumus. Remontdarbi tiek veikti līdz 2. līmenim, kas nozīmē – bojātu transportlīdzekļa rezerves daļu nomaiņu pret ejošu.  

“Tehniskā atbalsta un remonta rota remontē faktiski visus brigādē esošos transportlīdzekļus, izņemot haubices, jo par tām šobrīd gādā speciālisti no Artilērijas diviziona. Rota saņem, uzskaita rezerves daļas, nodrošina rezerves krājumu apriti starp vienībām, kurām ir savas apakšvienības – remonta vadi. Tāds ir 1. mehanizētajam kājnieku bataljonam un arī 2. mehanizētajam bataljonā šī remonta apakšvienība tiek stiprināta,” saka KNB komandieris.
Image
Kaujas nodrošinājuma bataljons
Foto: Foto: Kaujas nodrošinājuma bataljons
Foto: Kaujas nodrošinājuma bataljons

Viņš piebilst, ja jāveic jau nākamā līmeņa remontdarbi, tad tie tālāk tiek nodoti Nodrošinājuma pavēlniecības Transporta remonta nodrošinājuma centram, kas vai nu labo paši, vai vajadzības gadījumā izmanto arī ārpakalpojumu.

Mehanizētās kājnieku brigādes autoparks ir plašs, un majors A. Zarakovskis uzskata, ka pareiza ir NBS vadības pieeja – to pēc iespējas vienādot, iepērkot vairāk viena modeļa tehnikas vienību. Tas atvieglo darbu arī loģistikas un remonta ziņā, kā arī vieglāk veikt rezerves daļu iepirkumus un veidot uzkrājumu.

Tāpat viņš pārliecināts – valsts aizsardzības kontekstā jābūt spējīgiem līdz noteiktam līmenim transportlīdzekļu remonta darbus vienībā veikt pašiem, un šī kompetence jāsaglabā arī turpmāk. Tajā pašā laikā, lai atslogotu tehnisko personālu vai gadījumā, ja trūkst kapacitātes, jābūt iespējai arī izmantot remontdarbu ārpakalpojumu.

Aicina tehniskos prātus

Kaujas nodrošinājuma bataljonā, līdzīgi kā Nacionālajos bruņotajos spēkos kopumā, tiek gaidīti jaunie karavīri – gan instruktori, gan virsnieki. Taču komandiera uzstādījums ir maksimāli efektīvi izmantot jau esošos resursus, jo daudz iespējams izdarīt ar to, kas jau ir. Viņš saka – vienībā jāatrod balanss starp karavīram un konkrētam speciālistam nepieciešamajām iemaņām – abas jomas jāuztur profesionāli augstā līmenī. “Pašlaik ar esošo karavīru skaitu tiekam galā, bet ir arī vakances un iespējas rekrutēt papildu speciālistus,” saka majors Zarakovskis.

Image
Kaujas nodrošinājuma bataljons
Foto: Foto: Kaujas nodrošinājuma bataljons
Foto: Kaujas nodrošinājuma bataljons
Bataljona “tehniskajās” rotās – Apgādes un transportēšanas rotā un Tehniskā atbalsta un remonta rotā īpaši tiek gaidīti jaunie karavīri ar jau iepriekš iegūtu arodu, piemēram, autovadītāji, automehāniķi un noliktavu pārziņi.

Komandieris gan atzīst – daži šādi pretendenti godīgi atzinuši, ka profesionālajam dienestam pievienojušies tāpēc, ka apgūtais arods nav bijis dzīves aicinājums, tāpēc labprāt darītu ko citu, nevis remontētu tehniku, taču esot arī pretēji gadījumi. Profesionālajā dienestā aicināti pilsoņi arī bez iepriekšējas pieredzes, jo visas nepieciešamās iemaņas un zināšanas viņi apgūs vienībā.

Bataljona loma brigādes mehanizācijas procesā

Majors A. Zarakovskis no 2014. līdz 2017. gadam – laikā, kad tika uzsākts Sauszemes spēku mehanizācijas projekts –  dienesta pienākumus pildījis Aizsardzības ministrijā kā Aizsardzības spēju attīstības projektu nodaļas vecākais eksperts, tāpēc bijis interesanti redzēt, kā Sauszemes spēku mehanizācijas projekts, kura īstenošanā viņš piedalījies no paša sākuma, īstenojas dzīvē.

Image
CVRT
Foto: Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka pērnā gada nogalē NBS saņēmuši visas 2014. gadā parakstītajā līgumā paredzētās kāpurķēžu izlūkošanas mašīnas CVR(T). Sauszemes spēku Mehanizētajā brigādē primāri 1. un 2. mehanizētais bataljons tiek apgādās ar šo bruņutehniku. To sastāvā esošie Remonta vadi arī veic CVR(T) uzturēšanas un remontdarbus, bet arī Kaujas nodrošinājuma bataljonā ir apmācīti vairāki tehniķi, kuri vajadzības gadījumā var remontēt šīs kāpurķēžu izlūkošanas mašīnas.

“Ja tehniku pienācīgi uztur un ekspluatē, tad tai nevajadzētu bieži lūzt. Protams, to aktīvi izmantojot, detaļas nolietojas, taču to nomaiņa ir standarta procedūra. Lielāki remontdarbi tiek plānoti laicīgi, vajadzības gadījumā piesaistot arī ārpakalpojuma sniedzējus,” saka majors A. Zarakovskis.

Viņš piebilst, ka plānošana ir atslēgas vārds arī krājumu veidošanā un, pieaugot aizsardzības nozares finansējumam, to noteikti arī vajag darīt. Ne velti bataljona devīze skan –  “Bez apgādes nav uzvaras”.

Image
Kaujas nodrošinājuma bataljons
Foto: Foto: Kaujas nodrošinājuma bataljons
Foto: Kaujas nodrošinājuma bataljons

“Prognozes balstot uz tehnikas lietošanas pieredzi, jau var veidot datu bāzi, prognozējot visvairāk nepieciešamos remontdarbus. Lielākais izaicinājums ir atrast rezerves daļas vecākām NBS tehnikas vienībām, jo tās bieži vien vairs netiek ražotas, un tad jāmeklē alternatīvas,” viņš papildina.

Bataljonā arī medicīnas spēja

Bataljonā esošās Medicīnas rotas galvenais uzdevums ir sniegt medicīnisko atbalstu, kā arī organizēt un vadīt medicīnas apmācību. Galvenā atšķirība, piemēram, no NBS Medicīnas nodrošinājuma centra ir tā, ka centrs veic karavīru ikdienas medicīnisko aprūpi, bet rota dodas līdzi brigādes vienībām, lai tās atbalstītu apvidū. Tā ir pirmā līmeņa (Role 1) neatliekamā medicīniskā palīdzība lauka apstākļos, kad tiek stabilizēts cietušā stāvoklis, lai sagatavotu tālākajai evakuācijai un ārstēšanai. Viegla ievainojuma gadījumā cietušais saņem nepieciešamo ārstēšanu un ir spējīgs turpināt uzdevumu izpildi.

Image
Kaujas nodrošinājuma bataljons
Foto: Foto: Kaujas nodrošinājuma bataljons
Foto: Kaujas nodrošinājuma bataljons

Kā stāsta majors A. Zarakovskis, šobrīd medicīnas spēja bruņotajos spēkos tiek stiprināta, tiecoties sasniegt arī otro jeb Role 2 līmeni, kad medicīniskās palīdzības punktā lauka apstākļos jau tiek nodrošināta dzīvību glābjošā ķirurģiskā ārstēšanā.

Tāpat Medicīnas rota nodrošina pirmās medicīniskās palīdzības materiālu apriti un krājumu veidošanu citām vienībām, kā arī apmāca pārējo vienību karavīrus paplašinātās pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanā. “Ikvienam NBS karavīram jābūt vismaz minimālai medicīnas apmācībai, lai zinātu, kā nelaimes gadījumā parūpēties gan par sevi, gan tuvāko biedru,” saka komandieris.

Apsardzes funkcijas dala ar zemessargiem-militārajiem policistiem

Kaujas nodrošinājuma bataljonā ir arī Apsardzes rota, kas vēsturiski veidota, lai nodrošinātu Ādažu bāzes apsardzes un norīkojuma funkciju, taču to pamazām sāk pārņemt jaunveidotās Militārās policijas Zemessardzes vienības zemessargi-militārie policisti.

Image
Militārā policija
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka šī gada martā zemessargi-militārie policisti uzsāka dienesta pienākumu pildīšanu Ādažu bāzē, nodrošinot bāzes perimetra aizsardzību, dokumentu kontroli un iekšējās kārtības uzraudzību. Tādā veidā Kaujas nodrošinājuma bataljona apakšvienības karavīri tiek atslogoti un var pievērsties galvenajiem uzdevumiem – veikt apgādei izmantojamā apvidus izlūkošanu, apsargāt apgādes izpildi un apmācīt jaunos karavīrus.  Pagaidām gan šie bāzes apsardzes pienākumi vēl tiek veikti kopīgi ar zemessargiem-militārajiem policistiem, taču plānots, ka tuvākajā laikā šī funkcija pilnībā tiks nodota jaunās Zemessardzes vienības izpildē.

Pret padotajiem – ar cieņu un vienlīdzību

Kā atceras majors A. Zarakovskis, kad viņš uzņēmās bataljona komandiera pienākumus, vienība jau pulcēja zinošus un profesionālus karavīrus, un tas bijis liels atspaids. Apakšvienību instruktori jau bija ar lielu pieredzi, līdz ar to apakšvienību struktūra nebija jāveido no nulles. “Šis ir dinamisks un turbulents laiks, kad jābūt spējīgiem pielāgoties arī nestandarta situācijām. Pozitīvu rezultātu var sasniegt, ja ir attiecīga pieredze,” viņš saka.

Image
Kaujas nodrošinājuma bataljons
Foto: Kaujas nodrošinājuma bataljona karoga svinīgā iesvētīšanas un pasniegšanas ceremonija Ādažu bāzē, 29.10.2019. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Kaujas nodrošinājuma bataljona karoga svinīgā iesvētīšanas un pasniegšanas ceremonija Ādažu bāzē, 29.10.2019. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Viņš atzīst – kļūstot par bataljona komandieri, sev nodefinējis konkrētas vērtības, vadības stilu balstot galvenokārt uz cieņu un vienlīdzību.

“Arī tad, ja jāveic “audzināšanas darbs”, bez kura reizēm neiztiek, esmu karavīriem atgādinājis – katrs esam konkrētā pozīcijā ar saviem pienākumiem, pret kuriem jāizturas profesionāli. Vienmēr esmu uzsvēris – lai arī šobrīd esmu augstākā amatā, neesmu augstākā pozīcijā. Manā vienībā ir zinoši karavīri, dažiem varbūt reizēm pietrūcis drosmes vai apziņas sajust to savu nozīmīgumu brigādes sastāvā. Karavīriem regulāri jāiegulda arī savā attīstībā, jābūt vēlmei pilnveidoties,” saka majors A. Zarakovskis.

Šī gada maija sākumā viņš pārstās pildīt bataljona komandiera pienākumus, jo dosies uz ASV, lai mācītos vecākā štāba virsnieka kursā. Taču ir pārliecināts, ka pēc mācībām dienestu Nacionālajos bruņotajos spēkos turpinās tieši nodrošinājuma jomā.

Image
Andžejs Zarakovskis
Foto: Kaujas nodrošinājuma bataljona karoga svinīgā iesvētīšanas un pasniegšanas ceremonija Ādažu bāzē, 29.10.2019. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Kaujas nodrošinājuma bataljona karoga svinīgā iesvētīšanas un pasniegšanas ceremonija Ādažu bāzē, 29.10.2019. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Atstājot šo amatu, viņš pateicas visiem bataljona karavīriem par dienestu atzīst – viens no galvenajiem pamatelementiem, lai sekmētu karavīru profesionālo izaugsmi, ir pastāvīga dalība NBS militārajās mācībās. Lai arī Kaujas nodrošinājuma bataljona karavīru ikdienā veic daudz administratīvo darbu un citu vienību karavīru apmācību, nekad nedrīkst izlaist iespēju trenēties un mācīties pašiem. Tāpēc pie katras iespējas bataljona apakšvienības piedalījušās Mehanizētās brigādes līmeņa mācībās, reizēm pat paralēli lielajām mācībām veicot savas apmācības, lai nostiprinātu zināšanas un prasmes. 

Dienestu bruņotajos spēkos majors A. Zarakovskis sācis 2000. gadā, iestājoties Nacionālajā aizsardzības akadēmijā. Drīz vien nosūtīts uz mācībām Zviedrijas Aizsardzības spēku Halmstades militārajā akadēmijā, kur apgūvis Virsnieku izglītības pamatkursu kā apgādes speciālists. No 2004. līdz 2010. gadam dienējis Sauszemes spēku brigādes 1. kājnieku bataljonā – gan kā vada komandieris, gan štāba nodaļas priekšnieks, gan Štāba un apgādes rotas komandieris. 2007. gadā Latvijas nacionālā kontingenta sastāvā bijis arī starptautiskajā misijā Irākā, bet 2010. gadā - Afganistānā. Kopš 2011. gada majors A. Zarakovskis dienesta pienākumus pilda Kaujas nodrošinājuma bataljonā, sākotnēji kā 1. Kaujas nodrošinājuma rotas komandieris un Operatīvās un izlūkošanas nodaļas priekšnieks, vēlāk – kā bataljona komandiera vietnieks un komandieris.

Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde ir vienība, kas nodrošina vispusīgu kaujas sagatavošanu nacionālajiem bataljoniem, kaujas atbalsta un nodrošinājuma vienībām, komplektē un nosūta savas apakšvienības uz operāciju rajonu, nodrošinot to nepārtrauktas kaujas spējas un uzdevuma izpildi.

Mehanizētajā kājnieku brigādē ietilpst brigādes štābs, Štāba un sakaru rota, 1. mehanizētais kājnieku bataljons, 2. mehanizētais kājnieku bataljons, 3. kājnieku bataljons, Kaujas atbalsta bataljons, Kaujas nodrošinājuma bataljons un Artilērijas divizions.

Dalies ar šo ziņu