Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas nodrošinājuma bataljonam svinīgi pasniegts vienības karogs

NBS
Sargs.lv
Ādažu bāzē svinīgā ceremonijā pasniedz Kaujas nodrošinājuma bataljona karogu
Foto: Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Otrdien, 29. oktobrī, Nacionālo bruņoto spēku Ādažu bāzē, klātesot Valsts prezidentam Egilam Levitam, Nacionālo bruņoto spēku komandierim ģenerālleitnantam Leonīdam Kalniņam un Ādažu garnizona vienību komandieriem, tika pasniegts un iesvētīts Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas nodrošinājuma bataljona karogs.

Otrdien, 29. oktobrī, Nacionālo bruņoto spēku Ādažu bāzē, klātesot Valsts prezidentam Egilam Levitam, Nacionālo bruņoto spēku komandierim ģenerālleitnantam Leonīdam Kalniņam un Ādažu garnizona vienību komandieriem, tika pasniegts un iesvētīts Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas nodrošinājuma bataljona karogs.

 “Šodien ir nozīmīga diena ne tikai Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas nodrošinājuma bataljonam, bet visai brigādei. Mehanizētā kājnieku brigādes ir Nacionālo bruņoto spēku kodols, Latvijas armijas pati spēcīgākā vienība, uz kuru mēs paļaujamies savas valsts aizsardzībā. Bez apgādes nav uzvaras. Tāda ir brigādes Kaujas nodrošinājuma bataljona devīze. Bez šī bataljona brigāde nevarētu pildīt savu uzdevumu. Sakari, apgāde, transports, tehniskais atbalsts, remonts, apsardze un medicīna ir neaizvietojamas vienības nepieciešamības. [..] Karogam vienmēr ir bijusi nozīmīga loma Nacionālajos bruņotajos spēkos, karogs ir tas, kas pulcē vienību ap sevi, katras vienības lepnums. Lai šis karogs ir Kaujas nodrošinājuma bataljona simbols un apliecina jūsu kaujas garu un Latvijas karavīru patriotismu,” tā, uzrunājot klātesošos, uzsvēra Valsts prezidents E. Levits.

Savukārt ģenerālleitnants L. Kalniņš savā uzrunā norādīja – bez altāra nav baznīcas bez karoga nav vienības. “Zem karoga mēs zvēram, zem karoga mēs stāvam un zem karoga mēs aizstāvam to, kas mums ir uzticēts. Zem karoga mēs krītam, zem tā mēs arī ceļamies, bet ar karogu mēs vienmēr ejam uz priekšu. Šodien jūs esat saņēmuši vissvētāko savai vienībai un katrs karavīrs – vislielāko lepnumu. Turiet augstu šo karogu, sargājiet to,” viņš novēlēja.

Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers atzina, ka pēc vairāku gadu gaidīšanas beidzot vienība ir tikusi pie savas identitātes, pie sava simbola un svētākā, kas militārai vienībai var būt - vienības karoga. Pulkvedis novēlēja: “Nesiet Kaujas nodrošinājuma vienības godu un karogu vienmēr augstu virs savām galvām un lai tas kalpo par iedvesmu ne tikai Kaujas Nodrošinājuma bataljona karavīriem, bet arī visām Mehanizētās brigādes vienībām.”

“Karoga saņemšana vienībai ir ļoti pacilājošs notikums, jo karogs ir vienības vienojošais simbols. Vienības karogs ir apliecinājums tam, ka vienība pastāv, ka tās pastāvēs. Mums vēl ir daudzi gadi priekšā. Karogs būs tas, kas pavadīs mūsu vienību, šis karogs attīstīsies kopā ar mums un mūsu karavīriem, radīs bataljona kopības sajūtu, vedot mūs uz kopīgajiem mērķiem, pārvarot visus izaicinājumus, kas sagaida vienību nākotnē,” pauda Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas nodrošinājuma bataljona komandieris majors Andžejs Zarakovskis.

Savukārt karoga šuvēja, māksliniece Ausma Apša, atzina, ka šoreiz darbs pie karoga šūšanas bijis sarežģītāks. “Vidēji karogu šuj divus ar pusi mēnešus, šis karogs tapa ilgākā laika posmā. Es pati veidoju zīmējumus, pati arī krāsoju visus diegus. Karoga veidošanas procesā diegu toņus un audumu izvēlējāmies kopā ar komandieri. Bija ļoti viegli sastrādāties. Šis karogs ir unikāls ar to, ka stūros izšūti visi Latvijas novadi. Šis ir pirmais karogs, kas izšūts šādā veidā, “ viņa sacīja, piebilstot, ka uz karoga izšūtā simbolika ir roku darbs, savukārt ar šujmašīnu sašūts vienīgi pats karogs un piešūtas bārkstis. Karogā izmantoti dabīgā zīda diegi, bet audums izvēlēts pēc iespējas izturīgāks.

Māksliniece A. Apša piebilda, ka pirmo reizi viņas radītā karoga iesvētīšanas brīdī ir lijis lietus. Tas, viņasprāt, nesīs veiksmi.

Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas nodrošinājuma bataljons izveidots 2010. gada 9. decembrī, un tajā ietilpst bataljona štābs, Štāba un sakaru vads, Apgādes un transportēšanas rota, Tehniskā atbalsta un remonta rota, Apsardzes rota un Medicīnas rota.

Kaujas nodrošinājuma bataljona galvenie uzdevumi ir sagatavot un uzturēt Kaujas nodrošinājuma apakšvienības valsts aizsardzības uzdevumu izpildei, nodrošināt Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes vienību pārapgādi, veikt transportēšanas uzdevumus, organizēt un izpildīt mehānisko transportlīdzekļu, kaujas un citas tehnikas apkopes un remontus, sniegt medicīnisko atbalstu, kā arī organizēt un vadīt medicīnas apmācību.

Kaujas nodrošinājuma bataljona komandieris ir majors Andžejs Zarakovskis. Vienības devīze – “Bez apgādes nav uzvaras”.

Video: Ādažu bāzē svinīgā ceremonijā pasniedz Kaujas nodrošinājuma bataljona karogu
NBS

Dalies ar šo ziņu