NBS virskapelāns E. Pļaviņš apbalvots ar Ukrainas III šķiras ordeni “Par sevišķiem nopelniem”

NBS
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Par sniegto humāno palīdzību Donbasa karā cietušajiem Ukrainas iedzīvotājiem ar Ukrainas III šķiras ordeni “Par sevišķiem nopelniem” apbalvots Nacionālo bruņoto spēku virskapelāns Elmārs Pļaviņš. Godpilno apbalvojumu virskapelānam pasniedza Ukrainas vēstnieks Latvijā Oleksandrs Miščenko (Olexandr Mischenko), izsakot pateicību Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska (Volodymyr Zelenskyy) un arī valsts iedzīvotāju vārdā.

Norādot uz E. Pļaviņa būtisko ieguldījumu atbalsta sniegšanā Krievijas agresijā cietušajiem ukraiņiem, Ukrainas vēstnieks Latvijā arī akcentēja, ka virskapelāns devis lielu personisko ieguldījumu Ukrainas Bruņoto spēku kapelānu dienesta attīstībā. O. Miščenko arī pauda pārliecību, ka virskapelāna darbība Ukrainā nav tikai viņa kā Latvijas Aizsardzības ministrijas pārstāvja pienākuma izpilde.

“Esmu pārliecināts, ka viņa stiprā pienākuma izjūta sakrīt ar viņa personīgo attieksmi, sniedzot atbalstu ukraiņiem, kuri aizstāv manas valsts suverenitāti un teritoriālo integritāti pret Krievijas agresiju,” sacīja Ukrainas vēstnieks Latvijā.
Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Savukārt virskapelāns E. Pļaviņš par saņemto apbalvojumu izsakās pazemīgi, sakot, ka jūtas pateicīgs, pārsteigts, bet tāpat necienīgs saņemt tik lielu apbalvojumu. Viņš norāda – sniegtais atbalsts Ukrainai ir Latvijas, Aizsardzības ministrijas, Nacionālo bruņoto spēku un Ārlietu ministrijas kopdarbs. Virskapelāns arī dalās, ka vieni no pirmajiem atbalstītājiem bijuši Latvijā dzīvojošie ukraiņu pensionāri. Turklāt palīdzības sniegšanā arvien vairāk iesaistoties arī Latvijas uzņēmēji. Tāpat ļoti atsaucīgi ir pašu karavīri, piemēram, Zemessardzes štābs un Instruktoru skola, kas no laika gala bijusi ļoti aktīva.

“Ar katru manu klātbūtni un sagatavoto lielo un mazo dāvanu mēs parādām, ka neesam vienaldzīgi par to, kas notiek Ukrainā. Protams, ir labi, ka tevi ievēro, bet, ja arī neievērotu un ordeņa nebūtu – es tāpat kopā ar pārējiem ietu uz priekšu un darītu. Es saprotu, ka nedrīkstam palikt vienaldzīgi un mēs – aizsardzības nozare, Ārlietu ministrija un Latvija kopumā neesam vienaldzīgi,” saka virskapelāns E. Pļaviņš, piebilstot, ka ir tikai maza daļa kopdarba.

Viņš uzsver - neatkarīgi, kādā laikā dzīvojam, nedrīkstam apstāties un domāt tikai par sevi un savu labklājību. Ir jādomā plašāk. Virskapelāns atzīst, ka palīdzības kravu sagatavošana nav viegls process, tomēr cilvēku emocijas, saņemot palīdzību, motivē turpināt iesākto.

“Ja esam piedzīvojuši Dieva mīlestību savā dzīvē, mēs to nevaram paturēt egoistiski tikai sev. Tā saprotamā veidā un laikā jādod citiem. Es redzu, ka īstais laiks ir notikumi Ukrainā, bet īstais veids - sociālā palīdzība, humānās kravas un atbalst kapelānu dienestam. Paskatoties šī darba rezultātiem – tas ir to vērts,” norāda virskapelāns E. Pļaviņš.

Jau ziņots, ka Latvijas aizsardzības nozare jau sesto gadu sniedz atbalstu militārā konflikta rezultātā cietušajiem Ukrainas karavīriem un viņu ģimenēm. Kopš 2014. gada vasaras Ukrainas bruņoto spēku un Ukrainas Nacionālās gvardes karavīru bērni saņem sūtījumus, uzsākot skolas gaitas, kā arī dāvanas Ziemassvētkos.

Tāpat ar NBS, Latvijas uzņēmumu un labdarības organizāciju atbalstu uz Ukrainu regulāri tiek sūtītas humānās palīdzības kravas, kuras kopš 2017. gada tiek nogādātas tieši Doņeckas apgabalā, kur palīdzība gan karavīriem, gan civiliedzīvotājiem nepieciešama visvairāk.

Image
bilde
Foto: 2017. gada februārī NBS karavīri Ukrainā nogādā 22 tonnas smagu humānās palīdzības kravu un dāvanas kritušo karavīru bērniem. Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
2017. gada februārī NBS karavīri Ukrainā nogādā 22 tonnas smagu humānās palīdzības kravu un dāvanas kritušo karavīru bērniem. Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka janvāra sākumā Nacionālo bruņoto spēku karavīri un virskapelāns Elmārs Pļaviņš devās uz Austrumukrainu, lai Ukrainas bruņoto spēku karavīriem, viņu ģimenēm un militārajā konfliktā cietušajiem civiliedzīvotājiem nogādātu divdesmit tonnas humānās palīdzības. Šis ir jau divdesmit pirmais humānās palīdzības sūtījums, kurā ir gan apģērbs un apavi, gan dezinfekcijas līdzekļi un sadzīves piederumi, tāpat arī pārtikas preces ar ilgu derīguma termiņu, kā arī NBS karavīru un zemessargu sarūpētās dāvaniņas bērniem.

Tāpat Latvijas armijas instruktori devuši lielu ieguldījumu Ukrainas bruņoto spēku instruktoru sastāva stiprināšanā un attīstībā. NBS instruktori uz Ukrainu mācīt karavīrus dodas jau kopš 2016. gada, un līdz šim apmācīti jau vairāk nekā 400 Ukrainas armijas instruktoru.

2017. gadā Jaunsardzes centrs arī uzsāka tradīciju Latvijā organizēt vasaras nometnes karavīru bērniem no Ukrainas, sniedzot iespēju iepazīties ar jaunsargiem un kopīgi piedalīties dažādas aktivitātes un ekskursijās.

Arī Nacionālo bruņoto spēku Kapelānu dienests regulāri sadarbojas ar Ukrainas armijas atbildīgajām struktūrvienībām, lai nodrošinātu garīgu atbalstu Ukrainas karavīriem un civiliedzīvotājiem.

Savukārt Ministru kabinets, atbalstot Ukrainas puses lūgumu par militārajā konfliktā cietušo personu rehabilitāciju, 2020. gadā piešķīra 45 000 eiro, lai konfliktā Ukrainā cietušie karavīri Latvijā varētu iziet rehabilitācijas kursu.

Dalies ar šo ziņu