Nacionālie bruņotie spēki Ukrainā nogādās divdesmit tonnas humānās palīdzības

Sabiedrība
Sargs.lv
Ukraina
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šonedēļ Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīri un virskapelāns Elmārs Pļaviņš dosies uz Ukrainu, lai Austrumukrainā nogādātu divdesmit tonnas humānās palīdzības, kas paredzēta Ukrainas bruņoto spēku karavīriem, viņu ģimenēm un militārajā konfliktā cietušajiem civiliedzīvotājiem.

Šis būs jau divdesmit pirmais humānās palīdzības sūtījums, un tas ietvers Zviedrijas labdarības organizācijas “Erikshjälpen” ziedoto apģērbu un apavus, sešas gultas slimnīcai Austrumukrainā, Latvijas uzņēmuma “SRC Brasa” ražoto jaunākās paaudzes funkcionālo “Suited Systems” apģērbu karavīriem, nodibinājuma ”Fonds Cerība Ģimenei” ziedotos roku dezinfekcijas līdzekļus, sadzīves piederumus, sveces un pārtikas preces, zemnieku saimniecības “Ķelmēni” un zemnieku saimniecības “Kalna Kraučas” cepto maizi.

Tāpat arī pie kritušo Ukrainas karavīru bērniem un ģimenēm ceļos vairāk nekā 100 saldumu paciņas, kuras sarūpējis Zemessardzes štāba un Nacionālo bruņoto spēku Instruktoru skolas personāls.

Image
Ukraina
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Kā stāsta labdarības kravu organizators NBS virskapelāns Elmārs Pļaviņš, viņš ar sociālo darbu nodarbojas jau 25 gadus, palīdzot gan Latvijas mazturīgajiem iedzīvotājiem, gan pēdējos gados - arī kara plosītās Austrumukrainas cilvēkiem.

Palīdzība Ukrainai sniegta gan no NBS Kapelānu, gan Psihologu dienesta - gan karā kritušo Ukrainas karavīru ģimenēm, gan pašiem karavīriem. Tāpat arī organizēti daudzi palīdzības sūtījumi ar pašām nepieciešamākajām lietām - apģērbu, apaviem, kādu iepriecinājumu bērniem.

"Tas ir ļoti emocionāli, un ne reizi vien esmu sev teicis - šī būs pēdējā krava, ko organizēju. Bet, kad aizbraucu uz turieni un redzu, cik tā mazā manta, vai, piemēram, mazs kukulītis "Ķelmēnu" rupjmaizes cilvēkiem iedod lielu siltumu no Eiropas un Latvijas, tad atkal ir iedvesma turpināt," saka E. Pļaviņš.

Šo labdarības sūtījumu Latvijas aizsardzības nozares pārstāvji nodos vairākām Ukrainas pašvaldībām un labdarības organizācijām, kuras to tālāk nogādās Ukrainas bruņoto spēku karavīriem, viņu tuviniekiem un civiliedzīvotājiem, kuri cietuši no karadarbības Austrumukrainā.

Arī pats Elmārs brauks līdzi, neskatoties uz Covid-19 izaicinājumiem un to, ka pēc atgriešanās būs jāievēro pašizolācija.

Viņu iepriecina fakts, ka daudzi labvēļi, zinot, ka viņš dosies uz Ukrainu, paši piesakās un dod līdzi sūtījumus. Tā, piemēram, Zemessardzes štābs un arī NBS Instruktoru skola Cēsīs, turpinot tradīciju, sarūpēja Ziemassvētku paciņas Ukrainas bērniem - tās gan viņu rokās nonāks pēc svētkiem, bet bērni tāpat priecāsies.

Image
Ukraina
Foto: Foto: NBS Instruktoru skola
Foto: NBS Instruktoru skola

"Savukārt kāds karavīrs, kuram pieder militāro preču veikals, noziedoja vairākas lietas tieši Ukrainas karavīriem. Iepriecina, ka arī šajos grūtajos apstākļos domājam par Ukrainu, kur situācija ir vēl sarežģītāka," saka NBS virskapelāns.

"Sargs.lv" jau rakstīja, ka E. Pļaviņš sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, labdarības organizācijām un daudziem uzņēmumiem - labvēļiem no 2020. gada oktobra līdz decembrim organizēja humānās palīdzības sūtījumus arī Latvijas reģionu iedzīvotājiem - gan apģērbu, gan pārtiku.

Latvijas aizsardzības nozare jau astoto gadu sniedz atbalstu militārā konflikta rezultātā cietušajiem Ukrainas karavīriem un viņu ģimenēm.

Kopš 2014. gada vasaras Ukrainas bruņoto spēku un Ukrainas Nacionālās gvardes karavīru bērni saņem sūtījumus, uzsākot skolas gaitas, kā arī dāvanas Ziemassvētkos, uz Ukrainu regulāri tiek sūtītas kravas ar humāno palīdzību.

Image
Ukraina
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Kopš 2017. gada humānās palīdzības kravas nogādātas tieši Doņeckas apgabalā, kur palīdzība gan karavīriem, gan civiliedzīvotājiem nepieciešama visvairāk, un to kopējais apjoms jau pārsniedz četrsimt tonnas. Aizsardzības nozare humānās palīdzības sūtījumus Ukrainā nogādā sadarbībā ar Ārlietu ministriju.

Nacionālo bruņoto spēku Kapelānu dienests regulāri sadarbojas ar Ukrainas armijas atbildīgajām struktūrvienībām, lai sniegtu atbalstu Ukrainas karavīriem un civiliedzīvotājiem.

Dalies ar šo ziņu