Zemessardzes štābs sarūpē Ziemassvētku paciņas kritušo ukraiņu karavīru bērniem

NBS
Sargs.lv
Ziedojumi
Foto: Foto: Zemessardzes štābs

Iniciatīvā sagādāt Ziemassvētku paciņas kritušo ukraiņu karavīru bērniem iesaistījies arī Zemessardzes štāba personālsastāvs, sarūpējot 51 saldumu sainīti. Zemessardzes virsseržants štāba virsseržants Dainis Ceirulis norāda – paciņas sagatavotas ar ticību, ka tās sagādās prieku bērniem, kuriem patreiz dzīvē neklājas viegli.

Šis ir pirmais gads, kad Zemessardzes štāba personālsastāvs sarūpē saldumu sainīšus karā cietušajām ģimenēm Ukrainas austrumos. Tieši šo iniciatīvu pērn aizsāka Cēsu Instruktoru skola, kur tā jau kļuvusi par tradīciju. Zemessardzes galvenais virsseržants saka – arī Zemessardzes štābā tai vajadzētu kļūt par tradīciju. Viņš atklāj, ka šogad sarūpēt paciņas aicināja Nacionālo bruņoto spēku virskapelāns Elmārs Pļaviņš. Tā štāba personālsastāva brīvprātīgā atsaucība rezultējusies 51 paciņā ar konfektēm un cepumiem. Turklāt līdzekļi saldumu iegādei savākti vien pāris dienu laikā.

Zemessardzes galvenais virsseržants pauž – ņemot vērā esošo sarežģīto situāciju pasaulē un arī Latvijā, šie Ziemassvētki vēsturē iezīmēsies kā ļoti klusi. Tomēr tas nenozīmē, ka tiem jābūt drūmiem vai tādiem, kuros bērnus neapciemo Ziemassvētku rūķi.

“Rūķis dāvanas bērniem visā pasaulē var nogādāt dažādos veidos. Ja ierasti viņš ciemos nāca personīgi, tad tagad viņš izmanto modernas dāvanu piegādes metodes, lai bērnus iepriecinātu, neskatoties uz lielajiem attālumiem. Arī mēs, Zemessardzes štāba personālsastāvs, esam nolēmuši kļūt par rūķiem. Šogad mūsu sarūpētās saldumu paciņas dosies uz Ukrainu, kur tās nonāks ģimenēs, kuras cietušas no karadarbības Ukrainas austrumos,” saka štāba virsseržants.

Zemessardzes virsseržants arī norāda, ka cilvēkiem, kuri piedalījās akcijā, nav bijis kāds tālejošs plāns vai mērķis – visi iesaistījās labprātīgi un nesavtīgi, izrādot cieņu ukraiņu karavīriem un viņu ģimenēm ar ticību, ka sarūpētais sagādās prieku tiem bērniem, kuriem patreiz dzīvē neklājas viegli. 

“Nav lielāka prieka par to, ja redzi, ka bērns ir priecīgs un dzirdi viņa smieklus. Esmu pārliecināts ka bērni, kuri saņems mūsu gatavotās paciņas, priecāsies par tām tā, kā to prot tikai bērni,” vēlot gaišus un mierpilnus svētkus, pauž štāba virsseržants D. Ceirulis.

Image
zemessargi
Foto: Foto: Zemessardzes štābs
Foto: Zemessardzes štābs

Arī Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Egils Leščinskis augstu vērtē štāba personāla iesaisti dāvanu sagatavošanā, sakot – citam sagādājot prieku, sagādā dāvanu pats sev.

“Es saprotu Ziemassvētku garu un domāju, ka arī visi karavīri un zemessargi to saprot. Kaut kur pasaulē ir mums radniecīgas dvēseles, kuras nonākušas grūtībās. Kad iepriecini kādu grūtā brīdī – tu faktiski apdāvini sevi. Tāpēc aktīvi iesaistāmies un atbalstām mūsu Kapelānu dienestu, lai viņi var veikt šo ziedojumu un dāvanu nogādi Ukrainā,” norāda brigādes ģenerālis E. Leščinskis.

Zemessardzes galvenais virsseržants arī dalās, ka daudzas Zemessardzes vienības iesaistās daudzos citos labdarības pasākumos savās atbildības teritorijās, piemēram, talko dzīvnieku patversmēs, orķestris pagājušajā nedēļa sniedza koncertus pie slimnīcām un sociālajiem namiem, Zemessardzes 31. kājnieku bataljons saziedoja naudu akordeonam vietējā pansionāta senioriem savukārt Zemessardzes Studentu bataljons iesaistījās labdarības maratonā “Dod pieci, saziedojot 2121 eiro.

Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis E. Leščinskis norāda, ka Zemessardze un Nacionālie bruņotie spēki kopumā vienmēr ļoti aktīvi iesaistījušies labdarības pasākumos.

Viņam īpaši atmiņā palicis viens no pirmajiem ziedošanas pasākumiem, kad konflikts Ukrainā bija tik tikko sācies – kad cilvēkiem bija jāatstāj okupētās teritorijas, tika izveidoti lokālie punkti, kuros izvietoti civiliedzīvotāji, bēgļi, tai skaitā arī bērni.

“Mēs kaut kādā veidā mācējām izveidot kontaktu caur mūsu Kapelānu dienestu – tad arī aizsākās Ziemassvētku dāvanu sarūpēšanas pasākumi. Atceros šos pirmsākumus, kad biju vēl Mācību vadības pavēlniecībā – saņēmām vēstules, kurās Ukrainas bērniņi bija uzrakstījuši, ko vēlas. Tas bija tik ļoti aizkustinoši, mums pat asaras acīs sariesās. Sarūpējām dāvanas, paši tās saiņojām, pakojām, likām kastītēs. Mēs savācām faktiski visu, ko bērniņi bija uzrakstījuši – katram individuālas dāvanas,” atminas brigādes ģenerālis.

Viņš stāsta, ka kravas aizvešanā un dāvanu nogādāšanā uz Ukrainu devies arī Mācību pavēlniecības pārstāvis. Mirklis, kad bērni saņēmuši un izsaiņojuši dāvanas bijis ārkārtīgi aizkustinošs.

“Viņiem tas bija brīnums, jo katrs bērns saņēma, ko bija vēlējies. Bērnam jau nav robežu. Ja viņš uzrakstījis, ka grib skrituļslidas, tad viņš tās grib un to uzraksta. Un viņam šīs skrituļslidas, kuras nopircis kāds karavīrs par saviem līdzekļiem tika uzdāvinātas. Ja bērns bija uzrakstījis, ka grib planšeti – karavīri ziedoja savas vai pat nopirka jaunas. Tas bija ārkārtīgi aizkustinošs pasākums. Es to vienmēr atcerēšos un tas vienmēr būs man līdzās,” saka Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis E. Leščinkis.

Plānots, ka kārtējā smagā automašīna ar palīdzības sūtījumu uz Ukrainu dosies 12. janvārī. Sarūpētās Ziemassvētku paciņas tiks nogādātas Luhanskas un Doņeckas apgabalos Ukrainas austrumos ģimenēm, kuras karā zaudējušas sev vistuvākos.

Latvijas aizsardzības nozare militārā konflikta rezultātā cietušajiem Ukrainas karavīriem un viņu ģimenēm atbalstu sniedz jau sesto gadu.

Kopš 2014. gada vasaras Ukrainas bruņoto spēku un Ukrainas Nacionālās gvardes karavīru bērni saņem sūtījumus, uzsākot skolas gaitas, kā arī dāvanas Ziemassvētkos.

Kopš 2017. gada humānās palīdzības kravas tiek nogādātas tieši Doņeckas apgabalā, kur palīdzība gan karavīriem, gan civiliedzīvotājiem nepieciešama visvairāk.

2017. gadā Jaunsardzes centrs arī uzsāka tradīciju Latvijā organizēt vasaras nometnes karavīru bērniem no Ukrainas, sniedzot iespēju iepazīties ar jaunsargiem un kopīgi piedalīties dažādās aktivitātēs un ekskursijās.

Dalies ar šo ziņu