Nacionālie bruņotie spēki Ukrainai dāvina transportlīdzekļus militārās medicīnas stiprināšanai

NBS
Sargs.lv
Ukraina
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

20. janvārī Nacionālie bruņotie spēki Ukrainas bruņotajiem spēkiem dāvinājumā nodeva septiņus transportlīdzekļus militārās medicīnas spēju stiprināšanai, tādejādi  apliecinot Latvijas atbalstu Ukrainai ceļā uz eiroatlantisko integrāciju. Plānots, ka automobiļi jau tuvākajās nedēļās nonāks Ukrainas armijas lietošanā.

Kā uzsver aizsardzības ministrs A. Pabriks, cīņa par Ukrainas teritoriālo integritāti turpinās arī Covid-19 pandēmijas un tās radīto ekonomisko grūtību laikā. Tādēļ arī šajā izaicinājumiem pilnajā laikā Latvijai savu iespēju robežās ir jāsniedz atbalsts Ukrainai, jo ar šo valsti esam cieši sabiedrotie, tai skaitā arī aizsardzības nozarē.

Image
palīdzība Ukrainai
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Šo automašīnu virsbūve un stikli ir ložu necaurlaidīgi. Zinot, ka Ukrainas kara apstākļos bieži tiek ievainoti un iet bojā arī mediķi, tas ir ļoti svarīgi viņu drošības un darba apstākļu uzlabošanai – lai viņi varētu turpināt glābt karavīrus,” saka A. Pabriks.

Savukārt Ukrainas vēstnieks Latvijā Oleksandrs Miščenko (Olexandr Mischenko), saņemot dāvinājumu, uzsver – Ukraina augstu vērtē Latvijas pastāvīgo atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei, iestājoties pret Krievijas agresiju. Viņš minēja, ka dāvinājums tiek saņemts Latvijai ļoti nozīmīgā datumā – 20. janvārī – 1991. gada barikāžu aizstāvju atceres dienā.

Image
palīdzība Ukrainai
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Paldies arī par regulāro atbalstu Ukrainas bruņotajiem spēkiem un to reformai, kuras mērķis ir sasniegt NATO standartus, piedaloties Paplašināto iespēju programmā. Tāpat Ukrainas vārdā izsaku dziļu pateicību Latvijai par regulāru humānās palīdzības sniegšanu Doņeckas un Luhanskas reģionu iedzīvotājiem un Ukrainas armijas karavīriem,” pauž Ukrainas vēstnieks O. Miščenko.

Latvija iestājas par Ukrainas teritoriālo nedalāmību, atbalsta tās eiroatlantisko integrāciju un nosoda Krievijas bruņoto spēku 2014.gadā īstenoto iebrukumu Ukrainā.

Jau ziņots, ka Latvijas aizsardzības nozare jau sesto gadu sniedz atbalstu militārā konflikta rezultātā cietušajiem Ukrainas karavīriem un viņu ģimenēm. Kopš 2014. gada vasaras Ukrainas bruņoto spēku un Ukrainas Nacionālās gvardes karavīru bērni saņem sūtījumus, uzsākot skolas gaitas, kā arī dāvanas Ziemassvētkos.

Image
palīdzība Ukrainai
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Tāpat ar NBS, Latvijas uzņēmumu un labdarības organizāciju atbalstu uz Ukrainu regulāri tiek sūtītas humānās palīdzības kravas, kuras kopš 2017. gada tiek nogādātas tieši Doņeckas apgabalā, kur palīdzība gan karavīriem, gan civiliedzīvotājiem nepieciešama visvairāk.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka janvāra sākumā Nacionālo bruņoto spēku karavīri un virskapelāns Elmārs Pļaviņš devās uz Austrumukrainu, lai Ukrainas bruņoto spēku karavīriem, viņu ģimenēm un militārajā konfliktā cietušajiem civiliedzīvotājiem nogādātu divdesmit tonnas humānās palīdzības. Šis ir jau divdesmit pirmais humānās palīdzības sūtījums, kurā ir gan apģērbs un apavi, gan dezinfekcijas līdzekļi un sadzīves piederumi, tāpat arī pārtikas preces ar ilgu derīguma termiņu, kā arī NBS karavīru un zemessargu sarūpētās dāvaniņas bērniem.

Tāpat Latvijas armijas instruktori devuši lielu ieguldījumu Ukrainas bruņoto spēku instruktoru sastāva stiprināšanā un attīstībā. NBS instruktori uz Ukrainu mācīt karavīrus dodas jau kopš 2016. gada, un līdz šim apmācīti jau vairāk nekā 400 Ukrainas armijas instruktoru.

Image
palīdzība Ukrainai
Foto: Nometne Ukrainas karavīru bērniem 2018. gadā. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Nometne Ukrainas karavīru bērniem 2018. gadā. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

2017. gadā Jaunsardzes centrs arī uzsāka tradīciju Latvijā organizēt vasaras nometnes karavīru bērniem no Ukrainas, sniedzot iespēju iepazīties ar jaunsargiem un kopīgi piedalīties dažādas aktivitātes un ekskursijās.

Arī Nacionālo bruņoto spēku Kapelānu dienests regulāri sadarbojas ar Ukrainas armijas atbildīgajām struktūrvienībām, lai nodrošinātu garīgu atbalstu Ukrainas karavīriem un civiliedzīvotājiem.

Savukārt Ministru kabinets, atbalstot Ukrainas puses lūgumu par militārajā konfliktā cietušo personu rehabilitāciju, 2020. gadā piešķīra 45 000 eiro, lai konfliktā Ukrainā cietušie karavīri Latvijā varētu iziet rehabilitācijas kursu.

Dalies ar šo ziņu