Mākslinieks J. Kupčs: Kļūt par zemessargu bija loģiska reakcija uz Krievijas agresiju pret Ukrainu

NBS
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: Jurģis Kupčs

Daudzi esošie zemessargi lēmumu iestāties Zemessardzē pieņēmuši pēc 2014. gada Krievijas agresijas pret Ukrainu. Viņu vidū ir arī mākslinieks, keramiķis, gleznotājs un Ventspils Mākslas skolas skolotājs Jānis Kupčs, kurš brīvajā laikā ir Zemessardzes 46. kājnieku bataljona zemessargs. Par savu izvēli portālam “Sargs.lv” viņš saka – kad pats saproti, kāpēc jāsper šis solis, tad tas ir jādara. Izvēle par labu dienestam bijusi viņa pilsoniskās apziņas apliecinājums.

Lēmumu par dienestu Zemessardzē J. Kupčs pieņēma pirms pieciem gadiem. Viņš stāsta – Krievijas iebrukums Ukrainā licis aizdomāties arī par scenārijiem, kas varētu skart Latviju. Šīs pārdomas viņu arī mudināja stāties Zemessardzē. Viņaprāt, tas toreiz bija pareizākais lēmums.

“Kādi gan vēl būtu varianti – bēgt prom pāri jūrai? Domāju, ka ikviens pārdomāja iespējamos scenārijus un atrada sev piemērotāko risinājumu. Iespējams, kāds aizvien sēž dīvānā un domā – gan jau viss paies un norimsies,” saka zemessargs J. Kupčs. Lēmumus stāties Zemessardzē bijis ne tik daudz patriotisko jūtu vadīts, bet gan kā loģiska un adekvāta reakcija uz notiekošo.

Image
bilde
Foto: Foto: Jurģis Kupčs
Foto: Jurģis Kupčs
“Tā ir izvēle, kad pats saproti, ka tas jādara. Saproti, kāpēc. Pie šī lēmuma vai nu tu nonāc, vai nenonāc. Man tā bija mana pilsoniskā apziņa. Es varu arī sēdēt dīvānā, rakstīt ierakstus sociālajos tīklos, piemēram, “Instagram” pat to, kāds ļaunums ir noticis, taču šie ieraksti tur arī paliek. Neviens krievu tanks nav apstājies pie Ukrainas robežas tikai tāpēc, ka kāds kaut ko raksta sociālajos tīklos. Tās ir divas pilnībā atšķirīgas lietas,” uzsver J. Kupčs.

Jebkuras zināšanas bagātina dzīvi

Zemessarga Kupča mērķis, iestājoties Zemessardzē, galvenokārt bijis apgūt pamatiemaņas, iepazīt militāro vidi un iemācīties apieties ar ieroci. Kā smejas zemessargs, jāmācās, lai nejaušības dēļ pats sev kājā neiešautu. “Daudzi, kuri ir saskatījušies Holivudas filmas, domā, ka labi zina, kā karot un kā būtu jārīkojas, tomēr realitātē viss ir krietni citādāk,” saka J. Kupčs.

Viņš arī piebilst – Zemessardzē apmācības nesastāv tikai un vienīgi no šaušanas. Dienestā iespējams smelties dažāda veida zināšanas, kas cilvēkam ļauj bagātināties. Šādi reiz J. Kupčs apsvēris domu, ka Zemessardzē varētu darboties kā mediķis, taču vēlāk sapratis, ka mediķa atbildība kara laukā var izrādīties krietni lielāka nekā ierindas zemessargam.

Kā atzīst J. Kupčs, vairumam citu zemessargu dienests ir aicinājums, jo karjeras izaugsmi, pievienojoties Zemessardzei pēc 40 gadu vecuma sasniegšanas neviens īsti neplāno.

Militāro pasauli iepazīst vēl tagad

J. Kupčs stāsta, ka ļoti svarīgi dienestā Zemessardzē ir saglabāt vēsu prātu un sapratni.

“Dienestā vairāk strādā ar prātu, nevis balsties uz intuīciju vai sava veida romantiku, kā mākslas pasaulē. Protams, radošs piegājiens noder visur. Piemēram, telti vari uzbūvēt pēc instrukcijas un var arī pēc situācijas,” saka zemessargs.
Image
bilde
Foto: Foto: Oskars Jūra
Foto: Oskars Jūra

Zemessardzes pamatapmācības posms bijusi arī pirmā reize, kad J. Kupčs iepazinās ar militāro pasauli. Tieši tad iezīmējušās viņa paša spēju robežas. Viņš atzīst – līdz ar iekšējās disciplīnas nostiprināšanu un pakļaušanos pavēlēm, viņš turpina iepazīt militāro pasauli, kuru, kā pats saka, aizvien līdz galam nav sapratis.

“Tā ir pilnīgi cita pasaule. Tajā nav iespējams tā vienkārši ielēkt. Lēnā garā arī saproti, kas un kāpēc notiek. Iespējams, kādam mākslas pasaule šķiet sarežģīta. Man sveša bija armijas pasaule,” stāsta J. Kupčs.

Image
bilde
Foto: Foto: Oskars Jūra
Foto: Oskars Jūra

Mākslinieka ota un ierocis - pilnīgi pretējas lietas

Zemessargs Kupčs stāsta, ka mākslinieka karjeru iespaido viss, kas notiek apkārt, pēc tam to parādot bildēs un gleznās. No tā neesot iespējams izbēgt, tomēr militāro jomu ar mākslu apvienot nevar. Kā smejas zemessargs – karavīrus viņš vēl nav sācis gleznot.

Šobrīd turpināt dienestu viņu visvairāk mudina pārējie dienesta biedri. “Viņi ir forši cilvēki, kuri katrs nāk no savas vides. Jā, tie ir cilvēki, kuri mani notur dienestā, jo mazāk par visu man patīk darboties ar ieročiem. Mākslinieka ota un ierocis ir diametrāli pretējas lietas,” saka J. Kupčs.
Image
bilde
Foto: Foto: Jurģis Kupčs
Foto: Jurģis Kupčs

“Skaidrs, ka bez zemessargiem, kuru ir daudz, nevar iztikt. Tomēr arī no tiem daudzajiem, kuri iestājas, daļa atsijājas. Tie, kuri paliek dienestā, uz tiem arī var paļauties. Zemessardzei valstī ir ļoti liela nozīme. Arī mūsu aizsardzības sistēma ir būvēta tā, ka Zemessardzei tajā ir būtiska loma,” saka zemessargs – mākslinieks J. Kupčs.

Dalies ar šo ziņu