Raimonds Graube: Tās bija "gara barikādes", kas transformējās Zemessardzes izveidošanā

Mūsdienu vēsture
Aivars Madris/Sargs.lv
1991. gada janvāra barikādes Vecrīgā
Foto: 1991. gada janvāra barikādes Vecrīgā. Avots: Kara muzeja krājums

“Principā janvāra barikādes vairāk bija gara barikādes, nevis militāri funkcionējošas barikādes. Šīs gara barikādes, ko mēs noturējām, nesa pārliecību un uzvaras sajūtu. Vēlāk šī uzvaras sajūta transformējās arī Zemessardzes izveidošanā,” sarunā ar “Sargs.lv” atminas atvaļinātais ģenerālleitnants, bijušais barikāžu dalībnieks un vēlākais Zemessardzes un arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris, atvaļinātais ģenerālleitnants Raimonds Graube. Viņš atklāj, kāda loma barikādēs bija Latvijas Tautas frontes organizētās brīvprātīgo kārtības sargu vienībām un kā to dalībnieki kļuva par jaunizveidotās Zemessardzes vienību kodolu.

Atvaļinātais ģenerālleitnants R. Graube atminās, ka viss aizsākās drīz pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas, kad tautas fronte 1990. gada augustā sāka domāt par formējumiem, kas varētu tikt izmantoti dažādu manifestāciju un demonstrāciju drošības uzturēšanai. Tolaik okupācijas režīma klātbūtne neļāva veidot militāras struktūras, tā vietā tika formētas brīvprātīgo kārtības sargu vienības, un no Mārupes Tautas frontes nodaļas šādā vienībā iestājies arī viņš.

“Mums bija dažādi uzdevumi, pamatā drošības uzturēšana. Taču pirmais nozīmīgais uzdevums bija 13. janvāra tautas manifestācija 11. novembra krastmalā pēc traģiskā uzbrukuma Viļņas televīzijai, kur piedalījās ap pusmiljons cilvēku. Mēs stāvēja apkārt pa perimetru, mans postenis bija pie Prezidenta pils, apmēram tur, kur šobrīd liekam sveces. Pamatuzdevums bija sargāt pasākumu no provokatoriem,” par saviem pienākumiem kārtības sargu vienībā stāsta bijušais NBS komandieris.

Toreiz pēc manifestācijas, kad cilvēku pūļi bija izklīduši, kārtības sargi no štāba priekšnieka Roberta Millera, vēlākā Zemessardzes 19. bataljona komandiera, saņēmuši rīkojumu jau pēc divām stundām ierasties Zaķusalā pie televīzijas torņa. R. Millers paziņojis, ka Rīgā tiks veidotas barikādes. Kad jaunie kārtības sargi ieradušies Zaķusalā, priekšā jau bijuši cilvēki no citām vienībām, visiem bija atšķirības zīmes – balti apsēji un nozīmītes.

Image
Barikāžu atceres ugunskura iedegšana Zaķusalā
Foto: Barikāžu atceres ugunskura iedegšana Zaķusalā 2023. gadā / Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija

“Kad ierados Zaķusalā, bija jau samērā tumšs, priekšā stāvēja kādi 20 cilvēki, un tur man vienīgo reizi visā barikāžu laikā radās sajūta, ko varētu nosaukt par bailēm,” neslēpj atvaļinātais ģenerālleitnants R. Graube. “Mums bija pilnīgi skaidrs, ka televīzijas tornim uzbruks. Jo iepriekšējā naktī bija noticis uzbrukums Viļņā. Tobrīd taču radio un televīzijai bija liela ietekme uz sabiedrību, tas bija galvenais informācijas avots.”

Taču tad nākamo pāris stundu laikā sākusi ierasties tehnika un cilvēki no dažādiem reģioniem, un tā iesākusies kārtības sargu darbība Zaķusalā. Naktī R. Graubes pārstāvēto Mārupes grupu nozīmēja par pirmo posteni Pārdaugavas pusē. “Tukša iela, auksta nakts, mēs sēžam pie pirmā ugunskura. Mūsu uzdevums bija slēgt atlikušo joslu, tehnika bija sabraukta kopā ķīļos, lai tanki uzbrukuma gadījumā iestrēgtu starp mašīnām. Tas bija mans postenis, kur aizvadīju sešas dienas bez pārtraukuma. Tikai pēc tam tiku mājās,” viņš stāsta.

Image
1991. gada janvāra barikādes Zaķusalā
Foto: 1991. gada janvāra barikādes Zaķusalā / Kara muzeja krājums
Atvaļinātais ģenerālleitnants atzīmē, ka īpaši emocionālas no barikāžu laika viņam ir divas epizodes – pirmā ir jau pieminētās bailes Zaķusalā, bet otrā – pārmetumi sev, ka neesot bijis dežūrā traģiskajā 20. janvāra vakarā, kad notika apšaude pie toreizējās Iekšlietu ministrijas. “Tā bija pirmā diena, kad mūs palaida mājās – nomazgāties un pārģērbties. To, kas notiek, ieraudzīju televizorā. Par to man joprojām ir vainas sajūta, ka nebiju tur klāt, kaut gan tas, protams, neko nebūtu mainījis.”

Tāpat bijušais NBS komandieris atklāj, ka, lai arī barikādes beidzās janvārī, viņš Zaķusalā turpinājis dežurēt līdz pat aprīļa beigām, kontrolējot iebraukšanu televīzijas kompleksā. “Apdraudējums jau reāli nemazinājās,” viņš paskaidro. Barikāžu izbeigšanā noteikti jāvērtē tālaika politiķu loma. Tika saņemtas garantijas, ka pret Latviju nevērsīsies ar fizisku spēku, turklāt barikādēs noturēt cilvēkus paaugstinātā gatavības režīmā ilgstoši ir grūti: “Cilvēki taču nedzīvoja kazarmās. Sildījās automašīnās, baznīcās, Zaķusalā gāja iekšā televīzijas ēkā. Laiks bija drēgns, nebija patīkami.”

Image
1991. gada janvāra barikādes Zaķusalā
Foto: 1991. gada janvāra barikādes Zaķusalā / Kara muzeja krājums

Viena no barikāžu dalībnieku emocionālajām komponentēm bija nepārtrauktas baumas – par nogalinātajiem, par aizdomīgiem “bobikiem”, par OMON izvirzīšanos. Atvaļinātais ģenerālleitnants R. Graube nešaubās, ka tās tika arī speciāli izprovocētas, lai radītu paranoju cilvēkos. Brīvprātīgo kārtības sargu vienībām esot bijusi arī sava izlūkošana – aktīvisti, kas novēroja, piemēram, OMON un brīdināja par viņu aktivitātēm. “Taču šādas baumas, manuprāt, bija vajadzīgas, jo iedeva zināmu adrenalīnu devu, neļāva zaudēt modrību. Tas neļāva aizmirst, kāpēc esam šeit, un mēs zinājām, ka jābūt gatavībā – nevaram, teiksim, lietot alkoholu vai tamlīdzīgi,” norāda atvaļinātais ģenerālleitnants. 

Viņš apzinās, ka attiecībā uz iespējamo Krievijas specdienestu iesaisti, pilnu ainu diez vai izdosies uzzināt, tikai tad, ja kādreiz būs iespēja piekļūt Krievijas arhīviem. Bet šāda „trešā spēka” – specvienības „Alfa” vai kādas citas struktūras – iesaiste viņam no šodienas skatpunkta šķiet iespējama ar ļoti augstu varbūtību. Par to liecina kaut vai „omoniešu” liecības, kas uzrāda, ka viņi tika brīdināti par agresiju no latviešu puses un gatavoti kaujas uzdevumam. Tas norāda uz “trešā spēka” klātbūtni, kura plāns tomēr neizdevās.

Image
Barikāžu piemiņas pasākums 2021. gadā
Foto: Barikāžu piemiņas pasākums Zaķusalā 2021. gadā / Armīns Dieziņš / Aizsardzības ministrija
Runājot par barikāžu vērtību no militārā skatpunkta, atvaļinātais ģenerālleitnants R. Graube tās nosauc drīzāk par “gara barikādēm”, nevis militāri funkcionējošām barikādēm. Tās nespētu aizturēt ar strēlnieku ieročiem bruņotus cilvēkus, varbūt uz neilgu brīdi, un būtu radījušas milzīgus cilvēku upurus. “Padomju puse noteikti sūtīja izlūkus un provokatorus, viņi zināja par mūsu apņēmību. Tas radīja bažas par to, kādi būtu potenciālie cilvēku upuri sastatījumā ar cerēto ieguvumu. Šīs gara barikādes, ko mēs noturējām, nesa pārliecību un uzvaras sajūtu. Mēs neuzvarējām karu, bet uzvarējām ļoti nozīmīgu kauju.”

Vēlāk šī uzvaras sajūta transformējās arī Zemessardzes izveidošanā. Atvaļinātais ģenerālleitnants R. Graube atgādina, ka pirmais likums, ko pieņēma pēc Latvijas neatkarības atgūšanas, bija likums par Zemessardzi. To izstrādāja pavasarī, balstoties uz pieņēmumu, ka tieši šie cilvēki, kas piedalījās barikādēs, varēs veidot šo organizāciju. “Man piezvanīja Roberts Millers un piedāvāja izvēli – iet vai nu uz Zemessardzi, vai Robežsardzi. Trešā varianta nebija,” atceras bijušais Zemessardzes komandieris. Tam esot sekojusi īsa ģimenes apspriede, un 1991. gada rudenī viņš iestājies Zemessardzē, kur uzreiz ieskaitīts profesionālajā dienestā un vēlāk nokļuvis īpašo uzdevumu vienībā “Vanags”.

Image
1991. gada janvāra barikādes
Foto: 1991. gada janvāra barikādes Rīgā / Kara muzeja krājums

Jautāts par Zemessardzes pirmajiem gadiem, atvaļinātais ģenerālleitnants R. Graube noliedz, ka viņam kādā brīdī būtu noplacis entuziasms, neraugoties uz tālaika smago ekonomisko un sociālo situāciju valstī. Viņš uzsver, ka gandrīz katrā Zemessardzes bataljonā tolaik izveidotas speciālās vienības cīņai ar organizēto noziedzību, un tieši lauku reģionos zemessargi teju pilnībā apkarojuši pašas brutālākās reketa izpausmes. “Bandīti mūs ļoti respektēja. Dažreiz pietika vienkārši pateikt, ka konkrētā kafejnīca vai veikals pieder kāda zemessarga draugam. Faktiski Zemessardze bieži kļuva par uzņēmēju „jumtu”,” viņš piebilst ar vieglu humoru. “Tās bija nepārtrauktas dežūras, divarpus gadus man zem gultas gulēja Kalašņikova automāts, rācija blakus, biju gatavs izbraukšanai trīsarpus minūtēs”. No šodienas skatpunkta vienība “Vanags” vairāk pildījusi policijas, nevis militāras struktūras funkcijas, kā to dara Zemessardzes vienības šodien.

Sarunas noslēgumā atvaļinātais ģenerālleitnants R. Graube atkārtoti uzsver latviešu unikālo spēju saliedēties tieši grūtību priekšā, un barikādes tam ir spilgts apliecinājums. “Toreiz mums tā bija izšķiršanās – būt vai nebūt. Tauta parādīja savu izšķiršanos būt brīvai. Arī šobrīd esam situācijā, kurā daudzi procesi Latvijā paliek skaidrāki un melnbaltāki. Zūd šī neskaidrā, pelēkā zona, no kuras ir jābaidās visvairāk,” viņš piebilst. Tautas saliedēšanos, viņaprāt, parāda gan empātija pret Ukrainas tautu, gan aktīva cilvēku iesaistīšanās Zemessardzē. “Ja runājam par barikādēm Ukrainas kara kontekstā, mums jāņem vērā būtiska mācība – ja līdz šim par barikādēm runājām kā par vēsturisku faktu, tad šobrīd ir jāmaina akcenti. Pats svarīgākais ir atziņa, ka mēs esam stipri savā vienotībā.”

Dalies ar šo ziņu