NATO manevru ietvaros 20 000 karavīru forsē Vislu

Militārās mācības
LETA/DPA
NATO spēki uz Vislas upes
Foto: EPA/Scanpix

NATO manevru ietvaros aptuveni 20 000 karavīru no deviņām NATO valstīm ar tankiem, bruņu transportieriem un citu kara tehniku pirmdien forsējuši Vislu.

Mācību operācija "Dragon 24" tika īstenota pie Kožeņevo, aptuveni 100 kilometrus uz dienvidiem no Gdaņskas. No 20 000 karavīru, kas piedalījās mācībās, 15 000 bija poļi, paziņoja Polijas armija.

"Mēs parādām, kādas spējas mums ir, un mēs to apvienojam ar apņēmību tās izmantot," uzvēra NATO ģenerālis Gunnars Brēgners, piebilstot, ka spēja pārvarēt ūdens šķēršļus ir būtiska, lai nogādātu frontē papildspēkus.

Visla plūst no kalniem Polijas dienvidos līdz Baltijas jūrai.

Image
Foto: EPA/Scanpix. Mācību operācija "Dragon 24"

"Dragon 24" ir daļa no plašajām NATO mācībām "Steadfast Defender", kas ilgs aptuveni četrus mēnešus un norisināsies vairāku NATO dalībvalstu teritorijā. NATO šīm mācībām kopumā ir mobilizējusi aptuveni 90 000 karavīru.

"Steadfast Defender" ir NATO lielākās mācības kopš Aukstā kara.

Jautājums par NATO gatavību karam un diskusijas par šo tēmu ieguva jaunu sparu pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā pirms diviem gadiem, un Eiropas amatpersonu vidū arvien biežāk izskan bažas, ka Krievija varētu būt gatava pārbaudīt NATO sabiedroto solidaritāti tuvāko gadu laikā.

Image
Mācību operācija "Dragon 24"
Foto: Reuters/Scanpix. Mācību operācija "Dragon 24"

Polija ir viena no aktīvākajām Kijivas atbalstītājām un ir uzņēmusi gandrīz miljonu bēgļu no Ukrainas. Tā kalpo arī kā Rietumu militārās palīdzības loģistikas centrs.

Daudzi poļi ir noraizējušies, ka viņus kādudien varētu piemeklēt līdzīgs liktenis kā ukraiņus.

Polija nesen ir veikusi lielus ieguldījumus modernās ieroču sistēmās un aizsardzībai tērē aptuveni 4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir divreiz vairāk nekā NATO izvirzītais mērķis - 2% no IKP.

Polijas premjerministrs Donalds Tusks nesen brīdināja, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina draudi Rietumiem jāuztver "nāvīgi nopietni".

Dalies ar šo ziņu