NBS Jūras spēku organizētās mācības Baltijas jūrā “Open Spirit 2023”– vērienīgākās pēdējo gadu laikā

Militārās mācības
Sargs.lv
Open Spirit
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Ikgadējās starptautiskās mīnu meklēšanas un iznīcināšanas mācības Baltijas jūrā – “Open Spirit” šogad bija vienas no vērienīgākajām pēdējo gadu laikā. Kopā mācībās Jūras spēku un arī sabiedroto valstu kuģu un ūdenslīdēju komandas atrada 62 mīnas. No tām iznīcinātas 57, bet piecos mīnu korpusos netika atrastas sprāgstvielas. Tāpat apsekoti 11 kuģu vraki, identificējot 96 mīnām līdzīgus kontaktus, kā arī pārmeklēti deviņi kvadrātkilometri jūras gultnes. Kā “Sargs.lv” stāsta Jūras spēku komandieris jūras kapteinis Māris Polencs, salīdzinot ar iepriekšējiem diviem gadiem, kad mācības noritēja Covid ierobežojumu ēnā, šis “Open Spirit” atkal bija vērienīgs – gan starptautiskās sadarbības, gan mīnu identificēšanas jomā. Turklāt vairākas vēl līdz šim mācībā neiesaistītas NATO dalībvalstis izrādījušas interesi par dalību tajās nākotnē. Baltijas jūra ir unikāla vieta, kur pretmīnu darbības speciālistiem trenēties – apgrūtinātā redzamība zem ūdens ir treniņš ikvienam profesionālim, jo, atšķirībā no niršanas dzidrā ūdenī, šeit ir papildus izaicinājumi, kas sniedz neatsveramu pieredzi un lielisku iespēju uzlabot savas spējas.

Jūras spēku komandieris jūras kapteinis Māris Polencs norāda –  lai arī “Open Spirit” jau kopš 1997. gada ir regulāras mācības Baltijas jūrā un to mērķis ir nemainīgs, tomēr katru gadu mācību norise nedaudz atšķiras. Šogad mācību gaitu vairs neietekmēja Covid-19 ierobežojumi, jo iepriekšējos divos gados starptautisko militāro kuģu personīgie kontakti starp kuģiem un apkalpēm bija ierobežoti līdz minimumam, kas, savukārt, lika domāt par risinājumiem, lai nodrošinātu operētspēju jūrā.

Image
kuģis
Starptautiskās militārās mācības “Open Spirit 2023” Baltijas jūras Latvijas teritoriālajos ūdeņos. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Atšķirībā no citiem gadiem, šogad mācībās piedalījās salīdzinoši daudz ūdenslīdēju komandu, tai skaitā arī no  Latvijas Jūras spēkiem, kas ļāvis veikt vairāk ieniršanas un Baltijas jūras gultne apsekošanas darbus.

“Open Spirit 2023” laikā Irbes jūras šaurumā pārbaudīti 11 nogrimušu kuģu vraki un kopā iznīcinātas 57 jūras mīnas, no tām 41 bija šogad no jauna atrasta, bet pārējās – jau pērn pamanītās. Turklāt tagad Jūras spēku rīcībā ir arī daudz jaunu video un foto materiālu, kuru iepriekš nebija, lai pilnvērtīgi apzinātos situāciju mūsu teritoriālajos ūdeņos.
Image
kuģi
Starptautiskās militārās mācības “Open Spirit 2023” Baltijas jūras Latvijas teritoriālajos ūdeņos. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Šogad “Open Spirit 2023” kopā piedalījās10 kuģi – no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Vācijas un NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (Standing NATO Mine Counter Measures Group One, SNMCMG1), kā arī sešas ūdenslīdēju un zemūdens robotu operatoru komandas no Latvijas, Lietuvas, Beļģijas, Lielbritānijas, Amerikas Savienotām Valstīm un Igaunijas. Savukārt SNMCMG1 sastāvā šobrīd ir Norvēģijas flagmanis HNoMS “Nordkapp” un mīnu meklētāji NHoMS “Otra” (Norvēģija), ENS “Sakala” (Igaunija), FGS “Rottweil” (Vācija), FS “Pegase” (Francija) un BNS “Bellis” (Beļģija).

Taču kā novērotāji šajās mācībās piedalījās arī kolēģi no Itālijas un Slovēnijas, kuriem ir liela interese par dalību kādā no nākamajām mācībām “Open Spirit”, uz tām nosūtot savu jūras spēku ūdenslīdēju komandu un nākotnē, iespējams, arī kuģi.

“Tāpat kā jebkurā dzīves jomā arī mācībās dažiem veicas vairāk kā citiem, šogad šāda veiksme uzsmaidīja Igaunijas Jūras spēkiem. Igaunijas Jūras spēku kuģis “Sakala” – uzgāja veselu līniju ar mīnām, 19 mīnas vienā līnijā. Tas līdz šim pie mums nebijis gadījums un atradums, kā arī sasniegums Igaunijas kuģa komandai,” saka M. Polencs, kopumā šī gada mācības vērtējot pozitīvi, jo to norisei netraucēja arī laika apstākļi, kas bija tuvu ideāliem.  

Image
kuģi
attēlā no kreisās - Jūras spēku komandieris jūras kapteinis Māris Polencs ar Polijas Jūras spēku pārstāvi. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Latvijas Jūras spēkus starptautiskās militārās mācības “Open Spirit 2023” pārstāvēja Mīnu kuģu eskadras Ūdenslīdēju komanda un Mīnu karadarbības taktiskā atbalsta centra karavīri, kurus atbalstīja Patruļkuģu eskadras kuģis KA-14 “Astra”. Savukārt Baltijas valstu jūras eskadras (Baltic Naval Squadron, BALTRON) sastāvā Latvijas Jūras spēkus pārstāvēja štāba un apgādes kuģis A-53 “Virsaitis”.

Mācību laikā BALTRON komandieris komandkapteinis Jānis Auce komandēja, gan BALTRON sastāvā esošos kuģus -  Latvijas Jūras spēku kuģi A-53 “Virsaitis”, Lietuvas Jūras spēku kuģi “Skalvis”,  Igaunijas Jūras spēku kuģi “Ugandi”, kā arī  Vācijas Jūras spēku kuģi “Homburg”, gan arī NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas kuģus.

Image
mīnas
Starptautiskās militārās mācības “Open Spirit 2023” Baltijas jūras Latvijas teritoriālajos ūdeņos. Foto: Jūras spēku Ūdenslīdēju komanda.

Kā stāsta Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras un BALTRON komandieris komandkapteinis Jānis Auce, tiek lēsts, ka Baltijas jūrā no abiem pasaules kariem ir varētu būt  palikušas  ap 80 000 mīnu, no tām daļa koncentrējas tieši Irbes jūras šauruma teritorijā. Tās ir gan krievu, gan vācu izmantotās mīnas un lādiņi, kuras mācību “Open Spirit” laikā jau kopš 1997. gada tiek meklētas, identificētas un iznīcinātas.

Image
mīna
Starptautiskās militārās mācības “Open Spirit 2023” Baltijas jūras Latvijas teritoriālajos ūdeņos. Foto: Jūras spēku Ūdenslīdēju komanda.
Mīnas gadu desmitiem, pat simtiem var atrasties jūras gultnē neaizskartas, taču ir potenciāls drauds gan zvejas un civilajiem kuģiem, gan iedzīvotājiem, jo nereti tiek izskalotas jūras krastā.
Image
kuģi
Starptautiskās militārās mācības “Open Spirit 2023” Baltijas jūras Latvijas teritoriālajos ūdeņos. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Turklāt kuģa korpusam nav obligāti  jāpieskaras mīnai, lai tā eksplodētu, dažreiz pietiek ar kuģa sensoriem, kas to var “aktivizēt”.  Tāpēc primāri ir jāattīra kuģošanas ceļi, lai uzlabotu drošību Baltijas jūrā.

Šī gada mācību “Open Spirit 2023” laikā iznīcināts 57 mīnas, to vidū arī vairākas krievu un padomju savienības laika ražojuma “M26”, “M12” un “TMB” sērijas mīnas.

“Mīnas parasti tiek iznīcinātas atrašanas vietā, jūrā tās uzspridzinot. To iespējams darīt gan ar zemūdens robotu palīdzību, gan ūdenslīdējiem sagatavojot mīnu neitralizēšanai – tā ir kuģa komandiera izvēle, kādu metodi tobrīd pielietot.”
Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras un BALTRON komandieris
komandkapteinis Jānis Auce

Viņš stāsta, ka mīnu meklēšanas procesā sākumā tiek atrasts tā saucamais kontakts, tad tas zem ūdens tiek identificēts, izmantojot ūdenslīdējus vai robotu. Tikai pēc identificēšanas tiek pieņems lēmums, kādā veidā objektu iznīcināt.

Image
kuģi
Starptautiskās militārās mācības “Open Spirit 2023” Baltijas jūras Latvijas teritoriālajos ūdeņos. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Lai redzētu, kā realitātē izskatās zem ūdens esošo mīnu iznīcināšana, “Sargs.lv” bija iespēja vērot trīs spridzināšanas paraugdemonstrējumus Baltijas jūrā aptuveni 20 kilometru attālumā no Ventspils ostas, kuros neitralizēja jūrā atrastās vēsturiskās mīnas.

Ņemot vērā, ka BALTRON šogad augustā svinēs savu 25. gadadienu, tad simboliski visu trīs Baltijas valstu, kuras bija šī projekta dibinātājas, ūdenslīdēju komandas secīgi veica zemūdens detonācijas.  

Baltijas valstu jūras eskadras mērķis ir nodrošināt Baltijas valstu jūras spēku mīnu meklēšanas kuģu pastāvīgu gatavību piedalīties uzdevumu veikšanā gan nacionālā līmenī, gan NATO Reaģēšanas spēku (NATO Response force) operācijās.

BALTRON ir viens no ilgstošākajiem Baltijas valstu sadarbības projektiem, kas tiek īstenots jau kopš 1998. gada augusta. Šī sadarbības formāta mērķis ir nodrošināt pastāvīgas ātrās reaģēšanas spējas jūrā miera laikā un krīzes apstākļos.

Image
kuģi
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Ūdenslīdēju komandas komandieris komandleitnants Haralds Liniņš “Sargs.lv” atzīst – ikdienā Jūras spēku ūdenslīdēji regulāri trenē spēju iegremdēties un veikt zemūdens spridzināšanas darbus, tāpēc šajās mācībās to varēja izmantot praksē kopā ar sabiedroto valstu ūdenslīdēju komandām. Mīnu meklēšana un iznīcināšana ir sarežģīts un bīstams uzdevums, kas prasa augstu koncentrāciju un ilgstošu speciālistu sagatavošanu, lai mīnu meklētājs vai ūdenslīdēji-atmīnētāji veiktu savu uzdevumu ar teicamu rezultātu.

“Mums tika iedots konkrēts operācijas rajons, kur jau iepriekš bija atrasti zemūdens kontakti ar neidentificētiem objektiem. Veicām pārmeklēšanu, identificējām un, ja tā bija mīna, neitralizējām. Tāpat pārmeklējām arī vairākus kuģu vrakus, kur atradās sprādzienbīstami priekšmeti, ūdenslīdēji drošā veidā munīciju no vraka izcēla un transportēja uz spridzināšanas vietu,” saka H. Liniņš.

“Open Spirit” ir ikgadējas starptautiskās militārās mācības, kas rotācijas kārtībā notiek kādā no Baltijas valstīm. Šogad to vadošā valsts bija Latvija, un mācības Baltijas jūras Latvijas teritoriālajos ūdeņos norisinājās no 12 līdz 25. maijam. Plānots, ka nākamā gada mācībās vadošā valsts būs Igaunija.

Image
kuģi
Starptautiskās militārās mācības “Open Spirit 2023” Baltijas jūras Latvijas teritoriālajos ūdeņos. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Mācību mērķis ir attīrīt Baltijas jūras kuģošanas ceļus un zvejas rajonus no iepriekšējos pasaules karos jūrā palikušajiem sprādzienbīstamajiem objektiem, kā arī pilnveidot mācību dalībnieku zināšanas un iemaņas sprādzienbīstamu priekšmetu meklēšanā un neitralizēšanā.

SNMCMG1 ir viena no četrām NATO pastāvīgajām jūras spēku grupām, kas veido NATO Reaģēšanas spēku jūras komponenti. Tā darbojas kā tūlītējas reaģēšanas spēki, spējot nekavējoties veikt operācijas jebkurā vietā. NATO pastāvīgo jūras spēku grupu uzdevums ir nodrošināt aliansi ar pastāvīgām jūrā esošām operāciju spējām, esot gatavībā veikt misijas miera un krīzes laikā.

Image
kuģi
Starptautiskās militārās mācības “Open Spirit 2023” Baltijas jūras Latvijas teritoriālajos ūdeņos. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Gan SNMCMG1, gan NATO 2. pastāvīgās Jūras spēku grupa (SNMCMG2) ir daudznacionālas vienības, kas izveidotas mīnu iznīcināšanas operāciju veikšanai. Abas vienības NATO Reaģēšanas spēku sastāvā spēj veikt pretmīnu darbību jūrā atbilstoši aliansē noteiktajam ātrās gatavības laikam.

Dalies ar šo ziņu