Latvijas Jūras spēku ūdenslīdēji veiksmīgi aizvadījuši mācības "Sea Breeze 2021" Odesā, Ukrainā

Militārās mācības
Sargs.lv
Jūras spēki
Foto: Foto: NBS Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras Ūdenslīdēju komanda

Latvijas armija Ukrainai ir lielisks piemērs, kā dažu desmitu gadu laikā var attīstīt bruņotos spēkus līdz NATO līmenim. Tas attiecas arī uz Jūras spēkiem un ūdenslīdējiem, no kuriem ukraiņu kolēģi daudz mācās, tā sarunā ar “Sargs.lv” atzīst NBS Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras Ūdenslīdēju komandas komandieris komandleitnants Onils Marcinkus. Viņš ar savu komandu nesen atgriezies no Odesā, Ukrainā notikušajām starptautiskajām militārajām mācībām “Sea Breeze 2021”, kurās kopā ar citu valstu ūdenslīdējiem trenēja gan nesprāgušās munīcijas meklēšanu, atpazīšanu un iznīcināšanu, gan improvizēto spridzekļu neitralizēšanas procedūras, ar dažādu aprīkojumu iegremdējoties Melnajā jūrā, gan arī sadarbību ostas piestātņu pārbaudēs.

Viņš stāsta, ka Jūras spēki saņēmuši ielūgumu no Ukrainas Aizsardzības ministrijas ar aicinājumu ūdenslīdējiem piedalīties militārajās mācībās “Sea Breeze 2021”, kas šogad notika Odesā. Šī bija ceturtā reize, kad NBS Jūras spēku ūdenslīdēji piedalījās šajās mācībās.

Uz Ukrainu Jūras spēku Ūdenslīdēju komanda devās jūnija beigās, viņu vidū bija deviņi ūdenslīdēji, kā arī viens Jūras spēku virsnieks, kurš pildīja uzdevumus Ukrainas Jūras spēku mācību štābā kā atbalsts ārzemju padomdevēju jeb mentoru grupā, kurā bija iesaistīti arī citu NATO valstu un Zviedrijas virsnieki.

Image
Jūras spēki
Foto: Foto: JS Mīnu kuģu eskadras Ūdenslīdēju komanda
Foto: JS Mīnu kuģu eskadras Ūdenslīdēju komanda

Pirmais izaicinājums jau bijusi pati došanās uz Ukrainu pa sauszemi – gan attāluma, gan Covid drošības pasākumu dēļ. Polijas-Ukrainas robeža turklāt ir arī ES un NATO ārējā robeža, taču tās šķērsošana noritējusi bez aizķeršanās.

“Robežpunktā zināja, ka braucam uz mācībām, mūs sagaidīja konvojs, kas ar policijas bākugunīm mūs pavadīja faktiski cauri visai Ukrainai līdz mācību norises vietai Odesā,” viņš stāsta.

Raksturojot dalību mācībās, komandleitnants O. Marcinkus saka – NBS Jūras spēku galvenais uzdevums bijis kopā ar citām valstīm starptautiskā vidē praktizēt iegremdēšanos jūrā ar dažādu aprīkojumu, tāpat arī trenēties nesprāgušās munīcijas un improvizēto spridzekļu meklēšanā, atpazīšanā un neitralizēšanā, kā arī ostas piestātņu pārbaudēs.
Image
Jūras spēki
Foto: Foto: NBS Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras Ūdenslīdēju komanda
Foto: NBS Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras Ūdenslīdēju komanda

Mācībās kopā piedalījās 130 ūdenslīdēji – no ASV, Kanādas, Polijas, Gruzijas, Ukrainas un Latvijas.

Divpusējā Latvijas un Ukrainas bruņoto spēku sadarbība ūdenslīdēju apmācībā jau ir sena – NBS Jūras spēku Mācību centrā regulāri ūdenslīdēju pamatapmācību apgūst arī vairāki Ukrainas bruņoto spēku karavīri – topošie ūdenslīdēji.

“Ukraiņi no mums grib mācīties, jo Latvija vairāk nekā pirms 20 gadiem šo jomu sāka no nulles. Tagad NBS Jūras spēkiem ir NATO līmeņa ūdenslīdēju komanda, kas regulāri piedalās dažādās NATO mācībās un operācijās, arī mūsu aprīkojums ir atbilstošs NATO standartiem. Tā kā ukraiņi vēlas tuvināties NATO, tad viņiem ir svarīga mūsu dalība mācībās, pārņemot no mums labāko praksi.”
Ūdenslīdēju komanda
NBS Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras Ūdenslīdēju komandas komandieris
komandleitnants Onils Marcinkus

 “Sargs.lv” jau rakstīja, ka jūlija sākumā Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras Ūdenslīdēju komanda piedalījās ikgadējās starptautiskajās militārajās mācībās “Sea Breeze 2021”, kas norisinājās Odesā, Ukrainā. Tajās kopumā piedalījās aptuveni 5000 karavīru no 32 valstīm, un mācību uzdevumus veica vairāk nekā 30 kuģu, ap 40 lidmašīnu, kā arī teju 20 speciālo operāciju un ūdenslīdēju komandas.

Mācības organizēja Ukrainas Jūras spēki un ASV 6. flote, un to mērķis ir dalībvalstu  savietojamības spēju uzlabošana, kā arī drošības un miera stiprināšana Melnās jūras reģionā.

Image
Jūras spēki
Foto: Foto: NBS Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras Ūdenslīdēju komanda
Foto: NBS Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras Ūdenslīdēju komanda

Jau ziņots, ka šogad šo mācību norise ļoti interesēja Krieviju, un kā reakciju uz Ukrainas un to sabiedroto valstu manevriem jūrā un gaisā Krievijas Jūras spēki pastiprināja savu klātbūtni Melnajā jūrā – turp tika sūtīti vairāki ar spārnotajām raķetēm bruņoti Krievijas flotes kara kuģi.

Arī Krievijas Aizsardzības ministrija iepriekš paziņoja, ka tā rūpīgi sekos līdzi divu nedēļu ilgajām mācībām “un rīkosies, ja būs nepieciešams aizstāvēt savas nacionālās intereses.”

Raksturojot Covid-19 piesardzības pasākumus mācību laikā, viņš stāsta, ka sejas aizsargmasku valkāšana koplietošanas telpās bijusi obligāta, taču visi dalībnieki bija vakcinēti pret Covid-19. “Parādījām savu Covid sertifikātu, un ar to pilnīgi pietika, lai varētu šķērsot robežas un piedalīties mācībās. Drošības labad vēl papildu veicām arī Covid testus.”

Image
Eodex
Foto: Foto: NBS Jūras spēki
Foto: NBS Jūras spēki

Komandleitnants O. Marcinkus informē – pašlaik no 1. – 8. augustam Liepājā notiek nākamās starptautiskās militārās mācības “Eodex 2021”, kuras Liepājā organizē Jūras spēki. To uzdevumus ir vēsturisko mīnu meklēšana, atpazīšana un iznīcināšana Baltijas jūrā tieši Liepājas tuvumā. Mācībās piedalās ūdenslīdēju komandas no ASV, Vācijas, Igaunijas, Lietuvas, Ukrainas un Latvijas Jūras spēkiem. Tajās piedalās arī autonomie zemūdens iekārtu komandas, pārmeklējot noteiktus rajonus Baltijas jūras dzelmē.

Dalies ar šo ziņu