"Sargs.lv" reportāža: aizvadītas Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes un NMPD kopīgās mācības "Ausma"

Latvijā
Sargs.lv
Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes Medicīnas rotas un NMPD kopīgās mācības “Ausma”
Foto: Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes Medicīnas rotas un NMPD kopīgās mācības “Ausma” Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

No 23. līdz 24. maijam Cēsu un Valmieras novadā norisinājās Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes Medicīnas rotas un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta kopīgās mācības “Ausma”. Kopīgās mācības šogad atzīmēja 5 gadu jubileju, kuru laikā ievērojami stiprināta savstarpējā sadarbība un papildinātas abu pušu zināšanas. Šogad mācībās piedalījās vairāk nekā 200 dalībnieku, un arī “Sargs.lv” klātienē vēroja mācību norisi.

Kliedzoši cilvēki, mākslīgās asinis un steigā skrienoši mediķi - šāda aina pavērās mācību norises vietā. Mediķu brigādēm bija jāspēj ātri un kvalitatīvi reaģēt uz radušos situāciju. Mācībās iespēlētās traumas ietvēra no nelieliem nobrāzumiem līdz dzīvībai bīstamiem ievainojumiem.

Šādi apstākļi mācību gaitā bija apzināti izveidoti, lai radītu pēc iespējas reālākas kara situācijas sajūtas. Tādējādi glābēji tiek trenēti darbam paaugstināta stresa apstākļos, kas ļauj labāk sagatavoties potenciālai krīzei.

“Šajās mācībās piedalos kā novērotāja, tāpēc arī man šis ir liels izaicinājums saprast, vai viss notiek pēc plāna. Mācību scenārijs paredz, ka ir noticis liels incidents un NBS mediķi ir ziņojuši par nepieciešamo palīdzību no NMPD. Šādos gadījumos pats galvenais ir strādāt pēc algoritma, lai cietušie saņemtu palīdzību atbilstoši viņu traumām. Mums ir jāņem vērā virkne noteikumu un ierobežojumu, kad strādājam sadarbībā ar bruņotajiem spēkiem, tāpēc šādas mācības arī mums ir ļoti vērtīgas. Mums ir fantastiska sadarbība ar NBS, Zemessardzi un Aizsardzības ministriju visos līmeņos – gan strādājot ar augsta līmeņa dokumentiem, gan kopīgi piedaloties mācībās praktiski. Katru gadu mēs attīstāmies un mācību uzdevumi paliek sarežģītāki, un mēs arī mācāmies no iepriekšējo gadu kļūdām un nepilnībām. Tā ir ārkārtīgi svarīga pieredze,” intervijā portālam “Sargs.lv” sacīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule.

Šogad mācības bija unikālas ar iesaistīto iestāžu skaitu un mācību uzdevumu sarežģītību, jo mācību laikā tika vingrināta Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes Medicīnas rotas sadarbība ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, lai koordinētu cietušo evakuāciju ar vairākiem helikopteriem uz civilajām ārstniecības iestādēm konvencionāla militārā konflikta gadījumā.

Image
Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes Medicīnas rotas un NMPD kopīgās mācības “Ausma”
Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes Medicīnas rotas un NMPD kopīgās mācības “Ausma” Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Mācības ir praktisks piemērs, kā trenēt iesaistīto institūciju rīcību un gatavību militāra apdraudējuma gadījumā, kā arī stiprināt Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes Medicīnas rotas, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, civilo ārstniecības iestāžu, Valsts robežsardzes Aviācijas un speciālo operāciju pārvaldes un Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku savstarpējo sadarbību Vidzemē.

“Jau vairāku gadu garumā mums ir izveidojusies laba sadarbība starp Zemessardzi un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu. Mūsu procedūras nekad nevar būt pilnīgi gatavas, bet mūsu gatavība tiek uzturēta caur šīm un līdzīgām mācībām. Mēs vienmēr piesaucam sadarbību un kopīgu rīcību, bet galvenais uzsvars ir uz savstarpēju uzticēšanos. Ja mēs vairāk uzticēsimies viens otram, mēs labāk zināsim, ko varam viens no otra prasīt. Tas veicina mūsu kopējo sapratni un savstarpējo uzticēšanos, ka grūtos brīžos mēs varēsim viens otram visu izskaidrot un panākt to, ko mēs kopīgi mēģinām izdarīt,” pauda Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Kaspars Pudāns.

Mācību “Ausma” aktīvajā fāzē tika realizēts scenārijs, kura laikā personālam bija nepieciešams civilajās ārstniecības iestādēs nogādāt lielu skaitu cietušo.

Mācībās piedalījās 10 Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādes no visas Latvijas, kā arī Valsts robežsardzes Aviācijas un speciālo operāciju pārvaldes un Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku helikopteri, kas cietušos nogādāja Vidzemes slimnīcā un Cēsu klīnikā.

Image
Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes Medicīnas rotas un NMPD kopīgās mācības “Ausma”
Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes Medicīnas rotas un NMPD kopīgās mācības “Ausma” Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Šāda mēroga mācības ir mūsu iespēja celt gatavību brigāžu līmenī, jo mums ir jāstrādā nepazīstamās teritorijās, kur ir jālieto militārās kartes un militārās koordinātas. Šodien saziņā lietojām arī militāro terminoloģiju, lai būtu vienā līnijā ar karavīriem un zemessargiem, kas nodod šo informāciju. Tā netika tulkota, tā tieši tika nodota brigādēm. Tas arī bija izaicinājums. Gatavošanās mācībām sākas vairākus mēnešus iepriekš. Scenārijs ir zināms tikai vadības līmenī. Tas tiek darīts, lai maksimāli pietuvinātu mācības reālai situācijai. Šogad bija pirmais gads, kad arī es nebiju informēta par to, kas ir plānots un kādi būs apstākļi. Tas ir ļoti svarīgi, ka brigādes nezina, kas tās sagaida,” sacīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule.

Kopš 2018. gada Zemessardzes 2. Vidzemes brigādē notiek plānota un mērķtiecīga Medicīnas rotas attīstība un pilnveidošana. Šajā laikā dienestu Zemessardzes 2. Vidzemes brigādē uzsākuši vairāk nekā 60 praktizējoši mediķi – ārsti, medicīnas māsas, feldšeri, kā arī vairāk nekā 35 karavīri un zemessargi, kuri vēlas apgūt medicīnas prasmes un papildināt jau esošās iemaņas. Jaunajiem un esošajiem medicīnas speciālistiem dienests Medicīnas rotā sniedz iespēju papildus savai specializācijai apgūt militāro medicīnu un spēju strādāt paaugstināta stresa apstākļos, kā arī gūt starptautisku pieredzi strādājot kopā ar sabiedroto bruņoto spēku pārstāvjiem Latvijā un ārvalstīs.

Dalies ar šo ziņu