E. Leščinskis: zemessargi ir gatavi sniegt plašāku atbalstu Covid-19 apkarošanas pasākumos

Latvijā
Sargs.lv
robeža
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Zemessardze ir gatava sniegt plašāku atbalstu arī citām valsts institūcijām Covid-19 pandēmijas ierobežošanā, tostarp nodrošinot personālu Valsts policijas atbalstam, tā sarunā ar portālu “Sargs.lv” atzina Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Egils Leščinskis.

Viņš sacīja, ka šobrīd Zemessardze ir aktīvi iesaistījusies atbalsta sniegšanai Valsts robežsardzei, nodrošinot papildspēkus kā uz Eiropas Savienības ārējām, tā arī iekšējām robežām. Kā atzīst brigādes ģenerālis E. Leščinskis, līdzšinējais zemessargu veikums, palīdzot robežsargiem, vērtējams kā ļoti labs.

“Varu teikt, ka šobrīd sadarbība ir ļoti laba, un es uzskatu, ka esam labi sastrādājušies jau no sākuma – gan no uzdevuma izpildes iniciēšanas brīža, gan līdz brīdim, kad mēs personālsastāvu aizvedām līdz uzdevumu izpildes vietām uz robežām. Uzskatu, ka viss ir bijis ļoti labi organizēts.”
Leščinskis
Zemessardzes komandieris
brigādes ģenerālis Egils Leščinskis

Brigādes ģenerālis E. Leščinskis atzina, ka sadarbību ar Valsts robežsardzi izdevies iedzīvināt ļoti īsā laikā, tādēļ viņš ir gandarīts par abu dienestu kopdarbu.

Jautāts par personālsastāva pietiekamību uzdevumu izpildei, Zemessardzes komandieris atzina, ka pagaidām zemessargu piesaistei Valsts robežsardzes atbalstam pietiek. “Visas maiņas tiek pilnībā nokomplektētas, sarežģījumu nav. Mēs iesākām robežas pastiprināšanu ar profesionālo – Zemessardzes 36. bataljona rotu, un pašlaik mēs esam pilnībā pārgājuši uz posteņiem, kas ir nokomplektēti tikai ar zemessargiem. Tādējādi mums šādu izaicinājumu nav,” viņš piebilda.

Image
robeža
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Brigādes ģenerālis E. Leščinskis arī sacīja, ka zemessargu piesaistei valsts robežu apsardzē īpaši palīdzējušas pēdējos gados aizvadītās kopīgās mācības ar robežsargiem, tādējādi vēl pirms uzdevumu izpildes daļai no Zemessardzes personālsastāva jau bija skaidrs, kā kopīgi sadarboties ar robežsargiem. Savukārt tiem zemessargiem, kuriem šādas pieredzes nav, Valsts robežsardze organizē instruktāžas pirms katras maiņas.

Zemessardzes komandieris arī sacīja, ka šobrīd tiek meklēti veidi kādu atbalstu vislabāk sniegt Valsts policijai. Tādējādi šobrīd uzsākta abu dienestu savstarpējā koordinācija.

“Pašlaik mēs izskatām variantus, kā varētu atbalstīt Valsts policiju, ja šāds atbalsts būtu nepieciešams. Pašlaik policija vēl tiek galā ar saviem resursiem. Tomēr mēs zinām, ka var pienākt brīdis, kad šāds atbalsts būs jāsniedz, tāpēc Zemessardzes vienības katra savā atbildības rajonā ir uzsākušas sadarbību ar Valsts policiju, lai būtu gatavas potenciāli iespējamajiem uzdevumiem, kas mums būs jāveic tuvākajā laikā,” viņš stāstīja.

Kā piemēru brigādes ģenerālis E. Leščinskis minēja pagājušajās brīvdienās aizvadītās mācības, kur patruļas Rīgas un Saulkrastu jūrmalā kopīgi ar Valsts policijas pārstāvjiem veica Zemessardzes 1. Rīgas brigādes un 2.Vidzemes brigādes zemessargi.  “Mūsu personāls labāk saprata policijas darbu un saprata, kā labāk operēt un strādāt kopā, ja šāds uzdevums nāks. Ja būs jāpieslēdzas un jāatbalsta policija, mēs būsim labāk sagatavoti un labāk sastrādājušies,” viņš piebilda.

Zemessardzes komandieris arī atzina, ka šobrīd dienests ir gatavs vajadzības gadījumā sniegt atbalstu arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam un citām iestādēm, nodrošinot tos ar teltīm. “Mums katrā brigādē ir sagatavotas trīs līdz četras teltis ar apsildi, ko mēs piecu stundu laikā uzstādītu norādītajā vietā, lai atbalstītu medicīnas dienestus, piemēram, ja vajadzētu palielināt Covid-19 analīžu uzņemšanas vietu kapacitāti,” viņš sacīja.

Image
zemessargi
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Brigādes ģenerālis E. Leščinskis piebilda, ka šobrīd Zemessardzes 1. Rīgas brigāde vienu no tās rīcībā esošajām teltīm kopā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu  jau ir uzstādījusi bezpajumtnieku patversmē “Zilais krustus”, kur iemītnieku vidū bija konstatēta masveida saslimšana ar koronavīrusu.

Tāpat Zemessardze ir rezervējusi tās rīcībā esošo kravas transportu medicīnas aprīkojuma pārvadāšanai no centrālajām noliktavām uz valsts slimnīcām reģionos.

Jautāts par to, kā ārkārtas situācijas pasākumi skāruši Zemessardzes kaujas spējas, brigādes ģenerālis E. Leščinskis atzina, ka tās nav mazinājušās. “Mums ir kopumā vairāk nekā 8000 zemessargu un vairāk nekā 1000 profesionālā dienesta karavīru. Aizvien katra no Zemessardzes vienībām ir gatava pildīt savus uzdevumus, kas saistīti ar valsts aizsardzību. Tāpat mēs neesam pilnībā apturējuši visu plānoto personāla apmācību. Tiesa, mēs esam maksimāli ierobežojuši liela skaita cilvēku pulcēšanos, kur bez tās var iztikt,” viņš atzina, paužot cerību, ka koronavīrusa pandēmiju izdosies ierobežot līdz rudenim, kad plānotas Zemessardzes lielās mācības “Zobens”.

Dalies ar šo ziņu