NBS no šodienas robežsardzei sniegs atbalstu ES iekšējo robežu kontrolē

Latvijā
Sargs.lv/LETA
robeža
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

No trešdienas Nacionālie bruņotie spēki Valsts robežsardzei sniegs atbalstu arī Eiropas Savienības iekšējo robežu kontrolē, nodrošinot papildspēkus ne tikai ārējās robežas kontrolē ar Krieviju, bet arī uz robežām ar Igauniju un Lietuvu.

Bruņotie spēki palīdzēs Valsts robežsardzei uz robežas ar Igauniju un Lietuvu no Latvijā ieceļojošām, gan tranzītā ceļojošām personām izsniegt un saņemt apliecinājumus, ka minētās personas ievēros īpašus Covid-19 ierobežošanas pasākumus, uzturoties Latvijā.

Karavīri un zemessargi uzdevumu izpildei tiks ekipēti ar atstarojošām vestēm, zižļiem, lukturiem, un cita veida nepieciešamo ekipējumu, kā arī ar individuāliem aizsardzības līdzekļu komplektiem.

Portālu “Sargs.lv” Zemessardzes 1. Rīgas brigādē informēja, ka no šodienas zemessargi uzsāks darbu Latvijas-Lietuvas robežkontroles punktā Grenctālē.  Zemessardzes 1.Brigāde nodrošinās norīkojuma grupas, saglabājot spēju veikt noteiktos uzdevumus. Uz robežas Zemessardzes 1.Rīgas brigādes zemessargi sadarbībā ar robežsardzi veiks personu un transportlīdzekļu kustības kontroli.

Savukārt palīdzību Valsts robežsardzei Latvijas-Igaunijas robežas kontrolē nodrošinās Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes zemessargi, uzraugot cilvēku un transporta plūsmu Valkas, Ainažu un Naukšēnu novada Unguriņu robežas šķērsošanas punktos. Savukārt no 3.aprīļa 2.Vidzemes brigādes zemessargi sniegs atbalstu Robežsardzes Viļakas pārvaldei, uzraugot Latvijas-Krievijas robežu.

"Atbalsta sniegšanā Valsts robežsardzei sākotnēji iesaistīs vairākus simtus karavīru un zemessargu. Piemēram, Eiropas Savienības ārējās robežas uzraudzībā vien ik diennakti kopā ar robežsargiem dienesta pienākumus veiks vismaz 40 bruņoto spēku karavīri un zemessargi. Arī iekšējās robežas uzraudzībā katru diennakti būs iesaistīti 40 karavīri un zemessargi. Uz Igaunijas robežas ar Valsts robežsardzi sadarbosimies četros posteņos, savukārt uz Lietuvas - atbalstu sniegsim divos posteņos."
Pabriks
Aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

Bruņoto spēku iesaistīšanās paredzēta uz ārkārtējās situācijas laiku, proti, līdz 14.aprīlim, taču A. Pabriks neizslēdza, ka nepieciešamības gadījumā varētu iesaistīties vēl ilgāk. 

Jau ziņots, ka kopš 17.marta Latvija ir pārtraukusi starptautiskos pasažieru pārvadājumus caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, tāpat ir aizliegta personu pārvietošanās caur sauszemes robežšķērsošanas vietām uz Eiropas Savienības ārējās robežas, proti, uz Latvijas-Krievijas un Latvijas-Baltkrievijas valsts robežas.

Turpmāk uz ārkārtējās situācijas izsludināšanas laiku Latvijas-Krievijas un Latvijas-Baltkrievijas sauszemes robežšķērsošanas vietās atļauta ieceļošana Latvijas iedzīvotājiem un ārzemniekiem, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvija.

Tāpat Krievijas un Baltkrievijas iedzīvotāji netraucēti varēs atgriezties mītnes zemē, šķērsojot sauszemes robežu robežšķērsošanas vietās uz Latvijas-Krievijas un Latvijas-Baltkrievijas valsts robežas.

Latvijas iedzīvotāju izceļošana uz Krieviju un Baltkrieviju ir aizliegta.

Ceļošanai Eiropas Savienības iekšienē no Latvijas puses nekādi ierobežojumi nav ieviesti, tomēr ceļotājiem jāņem vērā kaimiņvalstu noteiktie ierobežojumi.

Tāpat ārkārtējās situācijas laikā Valsts robežsardze pie Latvijas iekšējām robežām pastiprinātā režīmā veic imigrācijas kontroli. Eiropas Savienības (ES) iekšējās robežas Latvijai ir ar Lietuvu un Igauniju. Imigrācijas kontrole nozīmē to, ka robežsargi ārzemniekiem pārbauda dokumentus, lai noskaidrotu, vai ārzemnieka uzturēšanās Latvijā ir likumīga.

Latvijas Valsts robežsardze arī atgādina, ka Covid-19 izplatības mazināšanai Lietuva un Igaunija atjaunojusi robežkontroli uz robežas ar Latviju, tāpēc robežu drīkst šķērsot tikai kaimiņvalstu noteiktās vietās.

Abas kaimiņvalstis atjaunojušas robežkontroli uz Eiropas Savienības iekšējām robežām. Abās valstīs par valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu un par Covid-19 izplatības mazināšanai noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu ir paredzēta administratīvā atbildība.

No 13.marta līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Dalies ar šo ziņu