CEPA: Kara attīstību Ukrainā nevar skaidri prognozēt, taču ir vairāki varianti

Konfliktu zonas
Sargs.lv/CEPA
Ukraiņu karavīri frontē
Foto: Ukraiņu karavīri frontē Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas aizsāktais karš Ukrainā ir pierādījis, ka karš ir neprognozējams notikums. Ja sākotnēji vairāki Rietumu eksperti ticēja, ka trīs dienās Kijivas krišana ir iespējama, tad šobrīd nevienam nav šaubu, ka Ukraina var un prot aizstāvēties. Vēlāk lielas cerības tika liktas uz Ukrainas pretuzbrukumu, taču šobrīd kartē var redzēt, cik veiksmīgs tas ir bijis. Turpmāko attīstības scenāriju ir daudz, taču neviens no tiem nav skaidri paredzams. Aizsardzības nozares komentētājs Maikls Peks Eiropas Politikas analīzes centram (CEPA) aprakstījis piecus iespējamos scenārijus kara attīstībai Ukrainā.

Šobrīd rit Krievijas aizsāktā kara Ukrainā 702. diena, taču nav zināms, cik ilgi un kā tas beigsies.

 

Prognoze Nr. 1. - karš turpināsies

Krievijas diktators Vladimirs Putins ir ieguldījis savu politisko dzīvi un, iespējams, arī fizisko labklājību, lai Kijivai nodarītu to pašu, ko Sarkanā armija nodarīja Berlīnei. Ukraina ir nogurusi un vēlas mieru, bet ukraiņiem ir vajadzīgs kaut kas pozitīvs, piemēram, Krimas atbrīvošana, nevis nāve, lai vienkārši atvairītu krievu okupantu orkus.

Ja vien nenotiks kāds izšķirošs notikums kaujas laukā, šobrīd ir grūti iedomāties sarunu ceļā panāktu mieru, ko pieņemtu abas puses. Šis karš galu galā beigsies, kā tas notiek visos karos. Bet ne 2024. gadā.

 

Prognoze Nr. 2. - turpināsies kara strupceļš

Jo vairāk Ukraina un Krievija ir centušās gūt uzvaru, jo lielāks ir strupceļš. Daļēji tas ir saistīts ar abu armiju strukturāliem trūkumiem, piemēram, sliktu taktiku un resursu trūkumu. 

Un arī tāpēc, ka izplatās tādas tehnoloģijas kā bezpilota lidaparāti un GPS vadāmā munīcija, kas pārvietošanos atklātā teritorijā padara riskantu. Jebkurā gadījumā rezultātā, visticamāk, turpināsies tranšeju karš un dārgas kaujas par maziem ciematiem.

 

Prognoze Nr. 3. - būs vairāk vilšanos raisošu brīnumainu ieroču

Vai varat uzminēt, kāds būs 2024. gada brīnumainais ierocis? Iepriekšējie konkursa dalībnieki ir bijuši "Bayraktar" droni, HIMARS, hiperskaņas raķetes un pat vecie tanki "Leopard" vai kaujas bruņumašīnas "Bradley". Cik labi tie ir pārveidojuši karu, var redzēt 2. prognozē ("strupceļš"). Šā gada līderis, iespējams, ir mākslīgais intelekts, kas sola padarīt viedās bumbas gudrākas un to mērķēšanas procesu - ātrāku. Spriežot pēc vēstures, vai nu Ukraina, vai Krievija - drīzāk Ukraina ar Rietumu palīdzību - gūs īslaicīgu mākslīgā intelekta priekšrocību, līdz otra puse vai nu kopēs šo tehnoloģiju, vai iemācīsies to iznīcināt.

 

Prognoze Nr. 4. - ASV un Eiropa turpinās atbalstīt Ukrainu

Galēji labējo partiju uzplaukums Eiropā un iespējamā Donalda Trampa pārvēlēšana var tikai satraukt Kijivu. Taču demokrātiskām valstīm sabiedroto nodevība atstāj sliktu garšu: liecinieks tam, kā Nevils Čemberlens iegāja vēsturē pēc Minhenes, vai tam, kā amerikāņu politika tika sašūpota par to, ka zaudēja nacionālistisko Ķīnu, Dienvidvjetnamu un Afganistānu. 

 

Prognoze Nr. 5. - pasaules uzmanība tiks pievērsta citam konfliktam

Tas jau daļēji ir noticis, jo Gazas kara atspoguļojums plašsaziņas līdzekļos ir apslāpējis savulaik straujo ziņu plūsmu par Ukrainu. 

Savukārt uzmanība uz Gazu var pārvirzīties uz iespējamiem konfliktiem starp Izraēlu un Irānu, Irānu un Ameriku, kā arī Ķīnu, Taivānu un Ameriku. Taču tikpat iespējams, ka negaidīts konflikts radīsies kaut kur citur, lai piesaistītu pasaules uzmanību.

 

Aizsardzības nozares komentētājs Maikls Peks atzīst, ka visi šie scenāriji ir iespējami, taču skaidras pārliecības par vienu konkrētu nav.

Dalies ar šo ziņu