Polijā nokritusī raķete bijusi ražota Krievijā, taču ASV šaubās, vai tā ir palaista no Krievijas

Konfliktu zonas
Sargs.lv/AP
Notikuma vietā strādā atbildīgie dienesti
Foto: Notikuma vietā strādā atbildīgie dienesti Foto: EPA/Scanpix

Polija trešdien paziņojusi, ka valsts austrumos nokritusī raķete, ir bijusi ražota Krievijā, kas būtisku skaidrojumu nesniedz, jo liela daļa ukraiņu raķešu arī ir ražotas Krievijā. ASV prezidents Džo Baidens sacīja, ka ir "maz ticams", ka tā izšauta no Krievijas.

Sprādziens, ko Ukrainas prezidents Volodimrs Zelenskis nosodīja kā "ļoti būtisku eskalāciju", mudināja Baidenu sasaukt G-7 un NATO līderu ārkārtas sanāksmi. Apzināts, naidīgs uzbrukums NATO dalībvalstij Polijai varētu izraisīt alianses kolektīvo reakciju.

Taču galvenie jautājumi par raķetes palaišanas apstākļiem ir neskaidri.  Trīs anonīmas ASV amatpersonas sacīja, ka provizoriskie novērtējumi liecina, ka raķeti izšāva Ukrainas spēki uz tuvojošos Krievijas raķeti, apgalvo "AP".

Šis vērtējums un Baidena komentāri 20 valstu grupas samitā Indonēzijā ir pretrunā informācijai, ko iepriekš otrdien sniedza augsta ranga ASV izlūkdienesta amatpersona, kura aģentūrai "AP" sacīja, ka Krievijas raķetes šķērsojušas Polijas teritoriju.

Reaģējot uz notikumu, Polijas Republikas Nacionālās drošības biroja vadītājs Jaceks Sieviera skaidro, ka šobrīd tiek pārbaudīta informācija kopā ar militārajiem ekspertiem un komandieriem, dienestu vadītājiem un sabiedrotajiem.

J. Sieviera norāda, ka plkst. 10.00 sākas Ziemeļatlantijas Padome sapulce. Plkst. 11.00 Polijas Republikas prezidents atkal tiksies ar premjerministru un ministriem un pusdienlaikā notiks Polijas Nacionālās drošības padomes sanāksme.

 

"Sargs.lv" jau ziņoja, ka Polijas valdība veic izmeklēšanu un paaugstina militāro gatavības līmeni. Baidens solīja atbalstīt Poliju izmeklēšanā.

Polijas Ārlietu ministrijas paziņojumā norādīts, ka ierocis ir izgatavots Krievijā. Prezidents Andžejs Duda bija piesardzīgāks, sakot, ka tas "visticamāk" ir Krievijas ražojums, bet tā izcelsme vēl tiek pārbaudīta.

Dalies ar šo ziņu