Polijā, iespējams, Krievijas raķešu trieciena rezultātā nogalināti divi cilvēki

Konfliktu zonas (Papildināts)
Sargs.lv/wiadomosci.radiozet.pl/Reuters/Visegrad24/Twitter/CNN
Attēls no notikuma vietas
Foto: Attēls no notikuma vietas Foto: Moshe Schwartz/Twitter

Polijas mediji ziņo, ka otrdien Polijas ciematā Pševoduvā noticis sprādziens, kura laikā bojā gājuši divi cilvēki. Vēl neapstiprināta informācija liecina, ka sprādzienu izraisījušas, iespējams, Krievijas izšautas raķetes. Reaģējot uz notikumu, Polijā sasaukta ārkārtas Nacionālās drošības padomes sēde. Polijas valdības pārstāvji aicina gaidīt oficiālo paziņojumu, kurš sekos pēc sēdes.

Polijas radio “Lublin” ziņo, ka sprādziens noticis vietējā graudu žāvētavā ap pulksten 15:40.

Notikuma vietā šobrīd strādā visi atbildīgie dienesti.

 

“Incidenta cēloņi pagaidām nav skaidri zināmi,” intervijā “Radio Lublin” sacīja Valsts ugunsdzēsības dienesta Hrubešovas rajona vecākais kapteinis Marcins Lebiedovičs.

ASV Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis Patriks Raiders paziņoja, ka ASV ir "informēta par preses ziņojumiem, kuros apgalvots, ka divas Krievijas raķetes ir trāpījušas Polijas teritorijā netālu no Ukrainas robežas", lai gan ASV rīcībā vēl nav informācijas, kas apstiprinātu šos ziņojumus, ziņo “CNN”.

Tāpat tiek ziņots, ka Polijas Bruņotie spēki gaisā pacēluši vairākus iznīcinātājus, taču šī informācija vēl oficiāli nav apstiprināta.

 

"Pašlaik no Polijas puses ir ziņas, ka tās ir bijušas Krievijas raķetes, kas ir ļoti nopietni. Mazāk svarīgi ir tas, vai tā ir bijusi apzināta rīcība vai negadījums. Šajā gadījumā ir nepieciešams realizēt 4. pantu, kas ir konsultācijas. Vienai no reakcijām būtu jābūt daļējai Ukrainas debesu slēgšanai, lai varētu izvietot pretgaisa aizsardzību, kura aizsargātu gan Ukrainas, gan NATO teritoriju," portālam "Sargs.lv" sacīja Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

NATO 4. pants paredz alianses dalībvalstu konsultāciju gadījumos, ja kādai no valstīm ir apdraudēta teritoriālā integritāte, politiskā neatkarība vai pastāv drošības riski.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš sociālo mediju vietnē "Twitter" paziņojis, ka rīt, plkst.10:00, tiks sasaukta ārkārtas valdības sēde, lai uzklausītu atbildīgo ministriju un iestāžu ziņojumus par drošības situāciju reģionā. K. Kariņš norāda, ka Latvija ar NATO sabiedrotajiem ir gatava jebkurai situācijai savu iedzīvotāju un teritoriju aizstāvībai.

Arī Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans sasaucis Aizsardzības padomes ārkārtas sēdi saistībā ar šīs dienas uzbrukumiem Ukrainas infrastruktūrai un incidentu Polijā.

Dalies ar šo ziņu